2024/06/05

Powerstate PG-10 újraélesztése. Magyar gógyi, kínai bóvli.

Világos, hogy nem dugunk mindent mindenbe bele csak úgy, mert abból mindig csak a baj lesz, ugyanakkor az elektronikát gumibevonattal összedugni... hát, egyszerűen nem úgy szól, na. Szóval PG-10, tehát 10W, magyar tervezés, kínai összeszerelés.  

És hát elkapott valamit a kis gitár-kombónk, amitől már nem erősített, hanem csak zsünnyögött betegen. Folyamatos hálózati zúgás, semmire nem reagált, se jelre, se potira, hiába nyomtuk neki a jobbnál jobb metált.  A fémkasztni meg melegedett.

A hangszórónak kutya baja, mert azon is hallatszott a zúgás, de ez érződött a hálózati trafó testén is a remegés. Egészen megsajnáltam, azért mégiscsak 15 éve használom mindent erősíteni, az egy mell-bicepszen kívül. Valószínű ez is ölte meg. Persze azt se tudtuk hol álljunk neki:


Balról: bemenet, Distorsion gomb, Treble, Bass, Volume, Füleskimenet és állapotjelző Led. A táp 2200uF kondiján láttunk egy nagy karcolást, ő lett a gyanúsított. Ráadásul beforrasztva hibásnak mértük. Ki is kaptuk a helyéről, viszont kint már teljesen jónak sikerült mérni. Alibije volt. Vissza a helyére. A többi kondin semmi púposodás, sehol égésnyom.


Felülről látszik két op-amp (ezek is lehetnek hibásak), és csomó egyéb között felismertük a  a torzító-diódákat is (két helyen is, a Dist. gomb mellett és a fehér érkábel mellett). Ugyanakkor a fehér érkábelen, a fémvázra kivezetve és lecsavarozva láttunk egy ötlábú valamit. Elsőre azt gondoltuk, hogy ez valami áramszabályzó lehet, de aztán kiderült, hogy ez egy power-amp, TDA2030A, nem is tranzisztor, hanem IC, ami a sok wattot képes ráengedni a speakerre. 


Az indiai YT-kollégák videóiból nemcsak az derült ki, hogy milyen fekete a körmük, meg hogy mekkora legyek mászkálnak az asztalaikon munka közben, hanem az is, hogyan kell kimérni egy TDA2030A-t. Ki is kaptuk és hát valóban zárlatos volt. 


Innentől öröm és boldogság, újra van rakenroll, a postaköltséggel együtt, egy ilyen IC kb. nyolcadába kerül egy új, hasonló gitárkombónak. Ha nem lenne postaköltség, akkor ennek az IC-nek az ára, a teljes cucc 2%-a.   A sikerélményről nem is beszélve. Nyilván nem egyet vettünk, úgyhogy most már lehet, ha összedobunk valamit a 60 wattos hangszóró meghajtására is, bár nem világos, hogy a TDA2030A 14-35W között pontosan mennyit képes kiduvasztani magából. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése