2024/09/26

Multiexpo NikonD5000 módra

A Nikon D5000 nem tud egymásra exponálni, viszont az Image retouch menüben össze tud izélni két képet, azokat tudja súlyozni és végül NEF-et tud menteni belőle. Értjük, hogy a multiexpó sportértékét az adja, hogyha kamerában egymásra villantjuk a képeket, de gyakorlatilag ez már maga a dupla expozíció, csak a logisztikája más egy picit, nem előre állítjuk be, hogy a következő két képet egymásra kérjük, hanem utólag mondjuk meg, hogy melyik kettőt kérjük egymásra. Itt meg is mutatják a működését. 


Nyilván az ilyesmit nem kézből kell csinálni és meg is kell tervezni. Mert ha nem, akkor ilyenek lesznek:

Meg ilyenek:


Komolyabb dolgokat is meg lehet vele csinálni, ki is takarhatjuk a két kép felét:


Ezeket kézből csináltuk és csak az objektívsapkát toltuk a lencse elé, állványról, egy matt fekete karton-maszkkal sokkal, jobb eredményt lehetne elérni. 

Aztán itt vannak azok az egymásra exponált felvételek, amik egy időben nagyot mentek az interneten, de mi már akkor is giccsnek találtuk:








Néhány közülük nem a kamerában volt egymásra exponálva, hanem utólag. Lám kitalálod melyik? Aztán, ha eléggé eltökélt vagy, ezeket is meg tudod oldani a kamerában, csak kicsit eltart, amíg 10-20 képet egymásra szűrsz.



Tudom, sportérték. De attól még ugyanaz lesz az eredmény és pixelszinten is ugyanaz történik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése