2011/10/27

Ne piszkapeti

Már a múltkor megoszlottak a vélemények a képek védelmével kapcsolatosan. Álláspontomat, miszerint a tiltás nem megoldás, nem változtattam meg. Mivel azonban újból felmerült a kérdés, pusztán technikai maszturbáció gyanánt álljon itt néhány nagyon egyszerű lehetőség, melyekről széltében-hosszában hangos az internet:


1. A gyorsmenü letiltása a legprimitívebb védvonal, csak egysoros kód, legfelül beszúrjuk a html kódba ezt: <body oncontextmenu="return false"> és kész.
Előnye: csak a megpatkolt bejegyzésre korlátozott, nem a teljes naplóra
Hátránya: a kép még mindig megkattintható, ami által kinagyítva már megint élni fog a gyorsmenü, tehát nem csináltunk semmit. Egyszerű lelkű júzerek még kihívásnak is érezhetik ezt a megszorítást
Jobb klikkre nem ugrik fel a gyorsmenü, de megkattintva nagyítva már menthető

2. Az előbbivel kombinálható, hogy a legjobban védeni kívánt fotókat nem engedjük teljes méretben megtekinteni, így nem engedünk hozzáférést a nagyobb felbontáshoz. Alapértelmezetten a kép egy mutatóval a teljes méretű képre löki a böngészőt, ezt a horgony hivatkozást kell kiiktatni.
<a href="http://blablablablabla.jpg" imageanchor="1" style="margin-left: auto; margin-right: auto;">
Fontos, hogy a kép forrása megmaradjon, hiszen ettől látható egyáltalán a böngészőben:
src="http://blablablablabla.JPG" width="400" /></td></tr> 
A fent említett és kitörölt <a> cimkéhez jár a  </a> zárócimke, tehát ezt is meg kell keresni és kiirtani.
Előnye: ezt a módszert használva a teljes méretű képhez nem fér hozzá a mezei látogató, jobb esetben feladja.
Hátránya: minden képnél külön kell babrálni a kódban. Kicsit is edzett felhasználóknak meg egyenesen intellektuális inzultus.
Ez a kép kattintásra nem reagál. A kijelölt részeket töröljük a kódból

3. Átfogó megoldás a teljes blog területén (minden bejegyzésre) tiltani a gyorsmenüt. Az első lehetőséggel kombinálva hagyományosan nem menthetőek a képek. Ezt sajnos nem tudom szimulálni, mivel az előbbi példáimat is felülbírálná a módszer. Tegnap pár percig tapasztalható volt ezen naplóban a jelenség, amíg teszteltem a kódot :)

Minden jobbgomb eseményre ez volt a válasz

Ennek elérésére az interneten kismillió szkript létezik, ezt történetesen innen nyaltam, de eredetileg itt leledzik. Ennek két változata van, felugró ablakos illetve csendes, ízlés szerint választható. 
Előnye: globális a teljes napló területén hat. Beoltása egyszerű: HTML/JavaScriptmodul hozzáadása az oldalelemekhez (Elrendezés menü a bloggerben),  majd a fenti mutatón található valamelyik szkript bemásolása. Így:

Ha  nem adsz címet, nem is fog látszani a naplóban ez az elem.
Hátránya: a látogató jogosan érezhet frusztrációt, főleg egy csípős szövegű felugró ablak esetén. A szövegek (pl. linkek) gyorsmenüs másolására is ráharap. És természetesen továbbra is menthetőek maradnak a képek az elkerülő manőverekkel.

4. Létezik a csak szövegre vonatkozó tiltás is. A szkriptet innen lehet lemásolni, az előbbi pontban ismertetett módon kell a naplóba beoltani.
Előnye: nincs, mivel a szöveg a html-ben ugyanúgy látszik
Hátránya: idegesíti a látogatót, mert ki kell kapcsolnia a JS-et, amíg lemásolja a cuccot, elmegy a kedve az oldal használatától, ha még egy árva linket sem tud lemásolni róla.

5. Szimpatikusabb megoldás a védendő képet átlátszó GIF-el beborítani. Védelmet nem nyújt ugyan ez sem, de nem annyira elcsépelt.
Előnye: a látogató halomra tölti a képeket és csak a végén derül ki, hogy mind üres.
Hátránya: az előnye miatt megorrol a látogató és sose tér vissza

A fent említett módszerek, csak egy röpke internetes keresgélés eredményei, ennél briliánsabb lehetőségek is vannak, viszont közös vonásuk az, hogy csak az egyszerű felhasználó szivatható meg vele, akinek nem kunszt keresztbe tenni. Ha valaki ismeri a PrintScreen, vagy SnipingTool varázsszavakat, minden kapu kitárul, hogy a kézenfekvő Tools>Media>Page info lehetőséget a Tűzrókában már ne is említsük.
Érdemes mérlegelni, hogy a megszorításokkal mekkora munkával, mekkora bosszúságot okozhatunk a látogatóknak, ami még megéri a képeink biztonságát. Több érdekes gondolatot és kulcsszavakat is mentettem ezzel kapcsolatosan utólagos elemzésre. Lesz még bejegyzés ezek margójára. Addig is, ezen napló anyagai, a forrás megjelölésével, bátran felhasználhatóak.

13 megjegyzés:

  1. Nagyon gyors voltál. Sokak nevében köszönöm, hogy összegyűjtötted egy bejegyzésbe ezeket a lehetőségeket. Amint látom ennek a neten utána tudtam volna nézni, de azt sem tudtam hol kezdjem.
    Azt hiszem valamelyik cselt bevetem, habár a hátrányokban megfogalmazott véleményed kissé elbizonytalanított. De miért csak a kedves látogató érezheti idegesítőnek a dolgot, az alkotó nem, ha jogtalanul fel akarják használni a munkáit?

    VálaszTörlés
  2. A felvetésed jogos. Van konkrét negatív tapasztalatod? A bejegyzés miatt rengeteg érdekes aspektusa került felszínre a netes tartalom védelmének és úgy egyáltalán a morális háttérnek. Nincs elég tapasztalat még a birtokomban, hogy kifejthessem a véleményemet alkotóként, naiv dolgokat meg nem szeretnék leírni. Tehát a fenti megnyilvánulás inkább felhasználó szemmel íródott, de lesz folytatás alkotó szemszögből is, ha megérett bennem a téma.
    Mindenesetre a legbiztosabb ha a képedet csak akkora méretben teszed fel, ami még nem használható pályázni. A feliratozást személy szerint nem szeretem, mert rontja a műélvezetet, de millió más módszer van a kép megjelölésére. Később utánajárok, mert továbbra is érdekel a dolog, főleg a technikai lehetőségek.

    VálaszTörlés
  3. Igen, sajnos van konkrét tapasztalatom.
    Egyébként a blogra olyan méretben kerülnek fel a képek, hogy nemhogy pályázni, még jó minőségben kinyomtatni sem alkalmasak. A blogger olyan mértékben tömöríti a képeket, hogy pl. egy kép amit felteszek, a számítógépemen 553KB, a blogban pedig 94KB. A jobb minőséget igénylő képeknél(makrók, tájképek, természetfotók stb.) a monitoron is látható és zavaró a minőségi romlás.
    Kis nyomatokra vagy dokumentálásra azonban így is alkalmasak.

    VálaszTörlés
  4. Megosztod? :) Tényleg érdekel :)

    VálaszTörlés
  5. Hehe, már működik úgy látom :)

    VálaszTörlés
  6. Hogytemekkorakoponyavagy! Az a harci,hogy elolvastam, kb értem is, de hogy még alkalmazzam is, az már nem biztos, hogy menni fog. Valószínű minden mondatért visszakattintok ide hozzád. Puskázni. Na, de ki fogom próbálni. Köszi! :)

    VálaszTörlés
  7. Valami gond van a blogoddal, mert a bloglistámban nem került az első helyre mikor ezt a bejegyzést megírtad.

    VálaszTörlés
  8. Nem tudom mi lehet, egynaposnak látszik, a következő bejegyzésnél résen leszek, hátha megint csinálja. Én vagyok a rés a blogger pajzsán úgy lehet :)

    VálaszTörlés
  9. A kisméretű képeket is felhasználhatják kiadványokban ,újságokban, nekem ez sem esne jól föleg hogy már megtörtént, hogy a kép alá nem a nevem került hanem az illető cég neve aki felhasználta a képet.
    Azt vettem észre, hogy bizonyos témájú képeimre nagyon ' rájárnak ' mondhatnám napi rendszerességgel rákeresnek a gugli-ban és kizártnak tartom ,hogy némelyiket nem töltik le.
    Részemről az van, hogy aki kér az kap ,szerintem azért illene legalább szólni mielőtt letöltik.

    VálaszTörlés
  10. Te, azt hogy figyeled, hogy melyik képedre járnak rá? Ez a HOY cuccod tud ilyeneket? Most látom van Copyscaped is :) ha van vele valamilyen tapasztalatod, osszad meg velünk is :)

    VálaszTörlés
  11. Nem a Hoy tudja hanem a Blogger.
    Tervezés- Statisztika- A forgalom forrásai. Na itt láthatom ha pl Grimpix most nézi a blogomat :)
    Kimutatja azt is a Google keresési kulcsszavak alapján ,ha rámentek egy képedre. Azt persze nem tudod, hogy ki :)
    Nem tudom hogy profilfüggő- e a dolog .

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Az előbbi kérdés az átlátszó GIF-es megoldásra vonatkozott.
    Ezen a címen található egy lehetséges megoldás: http://www.mediacollege.com/internet/security/protect-images/cloak.html
    A bloggerben nem teszteltem, de elvileg működnie kellene.

    VálaszTörlés