Grimpix viszont napi 3 percet szobrozik a cégnél, a mikró előtt a kávévízre várva, ami ugye havonta egy óra, kétévente meg egy teljes nap. Lássuk lehet e gyorsítani valamicskét.
2450 MHz - vágod... Az olyan gyors, mintha mondjuk egy másodperc alatt legépelnéd a Pallas Nagylexikont... vagy tízezerszer. |
Az internet számos mikrohullámú sütővel végzett igényes és igénytelen kísérlet melegágya. Többnyire fényt mérnek csokival, de fénymérést Grimpix már csinált vonalzóval. Például itt feltárják a forró pontokat, itt meg ezek távolságából számolnak fénysebességet. A csokis fénymérés alapja amúgy ennyi: c vákuumban 299,792,458 m/s, a levegő (mondjuk 0°C, 1 atm) refrakciós indexe 1,000293. Tehát a mikró környékén hétfő reggel (mivel mindig kihúzzák hétvégére a fűtést spórlásból) a c kb. 299,704,644 m/s. A sütő 2,450,000,000 herzes mikrohullámokat lök, ezek hullámhossza (λ) = c/f = 12.2cm. Két forró pont közötti távolság fél hullámhossz, kb. 6cm. Szépek a kulináris alapkutatások is, de itt életbevágó a praktikum. Kávé nélkül mindez kit érdekel?
Predikció: nem mindegy, hogy a csupor vizet pontosan hol helyezzük el a forgó tányéron. Cél megkeresni a legforróbb pontot, hogy ezáltal napokat spóroljunk Grimpix értékes életéből.
Első mérés, egy csupor víz (5°C) felforralása, a forgó tányér kellős közepén: 3 perc. (Még a céges kávéautomata is fél perc alatt kavarja ki a nyomi feketét.)
Második lépésben feltérképezzük a forró pontokat csokoládéval (zene).
Mint látszik a közepe pont, hogy hideg. |
A rendezetlen eloszlás az oldalfalakról visszaverődő hullámok eredménye is. Lehetetlen az egyedi pontokat behatárolni, viszont a nagyságrend (6cm) azért jóindulattal valamelyest megfigyelhető. |
A harmadik lépésben a baloldali csupor egy hideg-, a jobboldali pedig egy forró zónára került. Feltételezésem szerint a jobboldalinak sokkal hamarabb kell forrnia.
Ez is történt. (A baloldali X sokkal forróbb pont, ám ott nem állt meg a pohár.) |
De a várakozás ellenére a jobboldali csak az 5,15. percben forrt fel, a baloldalinak pedig további 2,15 perc kellett. Tehát a forró ponton is majdnem kétszer annyi időbe telt, mint teljesen középen. A lehetséges magyarázatot ez a videó adja. A csoki, illetve pohárfenék síkjában hiába van forró zóna, a pohár tartalmát az vajmi kevéssé melegíti. A sütő teljes belterében oszlanak el a forróbb és kevésbé forró térrészek. Valószínűleg egy jól összerakott mikró-sütő a forgástengely fölötti zónára sújtja a legnagyobbat, a magnetron sugara összevissza verődik a fémdobozban, feltételezhető, hogy ennek kialakítása éppen a közép-pontra erősít.
Ilyen, és sok más érdekes videó lapul még ezen a linken.
Vigyázat: a kísérlet veszélyes! Gyakori ismételgetése csokival cukorbetegséget, sajttal magas koleszterinszintet okozhat!
Kiegészítés: A fent linkelt oldalak közül egyiken sem akadtak fenn azon a részleten, hogy az elektromágneses sugárzás, a csokiban nem ugyanolyan sebességgel terjed, mint mondjuk a levegőben. Szóval, ki tudja megmérni a csokoládé refrakciós indexét? Hmmm?
Érdekes kísérlet és a gyakorlati része végre érthető nekem is(azt hiszem). De nem lehet barkácsolni valamiből egy állványt a csészének(pl fa) amin megáll és azt a legforróbb pontra tenni?
VálaszTörlésVagy jobb a pléhcsésze és aragáz, úgyis olyasmit olvastam a mikróról, hogy melegítés közben megváltozik az ételek molekuláris szerkezete, vagy mi a szösz, és az káros az egészségre. Ennek ellenére ugyanolyan gyakran használom a mikrót mint azelőtt, nem hiszek az ilyen hókuszpókuszokban.
Nem nagyon van értelme, mert mind kiderült középen a legjobb. Elképzelhető, hogy van még ennél is jobb pozíció valahova feldúcolva a csuprot, valamelyik sarokba, de azt megtalálni kb. annyi mérés lenne, ami már nem éri meg, mert minimum negyed köbméter csoki kellene hozzá :)
TörlésÉn is hallottam mindenfélét a mikróról, de a víznek sokat nem tud ártani, hiszen elég baj az, hogy amúgy is tele van dihidrogén monoxiddal, amiről köztudott, hogy nagy mennyiségben fulladást okozhat :) Szóval mindig csak egészen kis mennyiséget fogyasszunk belőle ;)
Vízforraló? (olyan kannás, elektromos, forr a víz, akkor lekapcsol) én azt használok. Mindenről ki lehet deríteni, hogy nem működik tökéletesen. Én ezt a mikróról régóta sejtem... :)
VálaszTörlésaz nem jóóó, mindenféle papucsállatkák és egyéb krokogyíkfélék felkövesednek az oldalára, aztán ízesítik a kávét ... vagy legalábbis képzelem.
Törléshja kérem, egy kis ecet jó, ha van a háznál :) más: rajzoltál a tanfolyam óta?
VálaszTörlésjaja, jó az ecet, úgy elnyomja a papucsállatkák ízét ;) Más, nem rajzoltam, csak a tiédeket nézegettem. Hanem van egy ötlet, ismered a gyermekrajzos Monszteres fickó műveit? erről eszedbe jut:
Törléshttp://themonsterengine.com/artwork
Na öcsémékkel szörnyrajzolási projekt van. Egyelőre ők dolgoznak, aztán meglátjuk :)
:)))
VálaszTörlésnem ismertem! de érdekes elgondolás, hogy a gyerekrajzok transzformálódnak át rémlényekké kis változtatással :) ebben van valami zseniális meglátás, mert ha gyerekrajzokat nézek, azokban tényleg van valami érdekes "nyomiság."
Másféle szörnyek, de szörnyek: http://johnkenn.blogspot.com/
Jajj ismerem, nagyon jóóóók :) Es Camille Rosa Garciat ismeredé?
Törléshttp://www.camillerosegarcia.com/Pages/galleries.html
Hű, nem...most nézegetem! Szörnyen szomorú és bájos dolgok. Köszi a linket!!!
Törlés