2012. júl. 9.

Hogyan kell tartani a fényképezőgépet?

Nincs az a fotós szakkönyv vagy veboldal, ami nem tér ki arra, hogyan tartsd a kamerát, hogy ne mozdítsd be. Kisterpesz, gerinc-ív, légzéstechnika, kéztartás... miezmár? Tájcsi? 
Képek Grimpix freestyle módszerével...
... a felvételeken semmilyen utólagos módosítás nem történt...
lehet találgatni, mitől ilyenek...
... majd találni egy olyan módszert, amivel kontrollálhatóvá válna a jelenség.

Bár ebben már nem lehetek világelső, azért mégiscsak újszerű a következő tanács. Állj ahogy jólesik, de inkább féllábra, tartsd a telefont kinyújtva magad elé, de lehetőleg ujjbegyben és rázzad, vagy pörgesd. Úgyis pillanatkép. Állvány? Az minek? A fotózás nem építőtelep...

9 megjegyzés:

 1. Válaszok
  1. A G. előtt készült kép csak véletlen egybeesés, kávét ivott a Pixi :)

   Törlés
 2. Valami tükörben fotóztad ami torzít?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Természetesen nem. Ráztam és forgattam a telefont. A telefon szenzorkiolvasása az oka. Elképzelhető, hogy egyes kompaktoknál is előfordul, ahol a zársebességet a kiolvasással éri el. Csak sok fényben működik, gyenge fényben (hosszú idő) ugyanúgy elmosódik, mint ahogyan az várható, de gyors időknél (kb. 1/60 fölött) úgy tűnik, nem egyszerre olvassa ki a szenzort (értsd: lassabb a kiolvasás mint a záridő), ezért mire eljut a kép végére, teljesen más lehet már a tartalom.

   Törlés
  2. Vagyis tiszta véletlenül derült fény a technikára?

   Törlés
  3. Pontosan, bringáról lőttem hátrafelé, ahogy eleink tették lóhátról, s hát volt egy ilyen a képek között. Aztán kicsiny riszörcs s még itt tartok egyelőre :)

   Törlés
  4. Grimpix szmártfonjától ments meg minket Urunk ! :)

   Törlés