2017/12/31

Bias frame - kiolvasási zajok

Azt már tárgyaltuk, hogy a foton-zajt nem tudjuk megjeleníteni,  viszont a sötét zajt (a foton-zajt kizárva) részben feltérképeztük hosszú exponálással. Most zárjuk ki a sötét zajt is amennyire csak lehet, lássuk mi marad.
Persze ehhez olyan képet kellene készíteni, ami záridő nélküli, vagyis úgy kellene kiolvasni a CMOS-t, hogy nem is fotóztunk rá semmit (nulla foton-zaj), főleg semennyi ideig (nulla sötét-zaj). Ilyet mondjuk nem tudunk a gyári firmware miatt, viszont megpróbáljuk 1/4000 másodperccel exponálni a tesztképeket, természetesen hidegben, szigorúan fényszigetelt körülmények között. No, ha már a múltkor kiokosodtunk hisztogramból, akkor most annak segítségével elemezzük a képeket:
Általában a bias frame kevésbé zajos, mint a dark frame, de azért a standard deviation mutat némi deviációt. A legalsó párost egy durva curves réteggel tettük szemléletesebbé.
Azért azt mi sem gondoljuk, hogy az 1/4000 másodperces exponálásra nem került sötét zaj. De biztosan, viszont itthoni körülmények között ennyire vagyunk képesek. A csillagászati bias frame amúgy sem ilyen egyszerűen készül, hanem 30+ kép az, amit összedolgoznak és ezt a kombót lehet később felhasználni különféle zajszűrésekre. Természetesen ezeket a cuccokat meg a demozaik előtt készítik, mert úgy az igazi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése