2020/12/10

Mi hat jobban a véroxigénszintre, a maszk, vagy a röhögés?

Oké, már megbeszéltük, aki megtagadja a maszk használatát, mert az neki nyűg és ezzel veszélyeztet másokat, az önző majom. Aki elvárja, hogy mások maszkban szerencsétlenkedjenek, csak, hogy az ő becses egészségét megóvják, dettó egy önző állat. Azon viszont lehet alkudozni, hogy egy nap lélegeztetőgépen hány ezer maszkos óra kellemetlenséggel ekvivalens, vagy a maszk kellemetlenségével valamennyit vállalhatunk e át az egészségügyisek terhéből. 


Ugyanakkor az is világos, hogy COVID idején, az edzőtermekben és más helyeken csoportosuló fiatalok igaziból X-boxot szeretnének a karácsonyfa alá, nem koporsót a nagyinak, meg azok a felnőttek is, akik teljes családostól járnak bevásárolni, misére, szavazni, hemzsegni, inkább plazmára gyűjtenének, mint fejfára, de ahogy Kányádi mondja:
végül a sebtiben sütögetett kis
pecsenyék csömörével a szánkban
mentegetőzve tárjuk szét már csak
arra jó karjainkat sajnos élni
is kellett közben sajnos így igaz
Hát ez van. Az élet nem tojja össze magát a haláltól, és nincs mese, élni kell az életért. Csak az egyes emberek fossák össze magukat. De mint faj, köszike, jól vagyunk, s ha a klímaváltozástól nem kapott a szívéhez az emberiség, majd pont ettől a nyamvadt vírustól fog, mi? 


Vissza az elejére, az a mém lesz az alapvetés, hogy a maszkban fulladozunk. Az ellen-mém szerint, bezzeg a dokik a műtőben nem fulladoznak. Meg is jelent csomó videó, amelyek bizonyítják, hogy a véroxigén szint nem változik egymásra halmozott maszkok használatával sem, tehát a maszkellenesség nem más, mint hiszti.

Mi úgy gondoljuk, az oxigénellátás egy olyan komplex rendszer (mint például a vér pH-ja), amit nem lehet csak úgy kibillenteni, mivel a szervezet foggal-körömmel kompenzál - legalábbis bizonyos határok között. Mi a Call of Dutyn kívül vérrel csak véradáskor szoktunk találkozni, nem akarjuk itt elbábozni a biológust (itt vannak videók a szervezetben levő vörös vértestekről és az oxigén - hemoglobin viszonyáról).
Laikusként tehát vér-értékekkel a véradók találkoznak, itt viszont a hemoglobin g/dl értékét szokták figyelni, nem annak oxigénnel telítettségét. A vérszegénység, gyerekkorunkban volt fontos (Tudniillik, kétféle gyerek volt, akire azt mondták nem vérszegény, azt jelentette bolond, szegény). Aztán még Armstrong tett híressé egy kifejezést bringás körökben, az EPO-t, ami a vörösvértestek keletkezésének költői nevére az eritropoézisre utal. Csak pár érdekesség, kb. 25 trillió vörösvértestünk van, átlagéletkoruk 120 nap és így másodpercenként 25 millió új ilyen cucc kerülhet a véráramba. Ennél jóval lassabb ciklussal nem lenne lehetséges például a magashegyi akklimatizáció, a véradás, a menstruáció, a baráti késelések a szüreti bálban.
A véroxigén mérés lényege, hogy két (vörös és infra) hullámhosszal átvilágítják az ujjbegyet és az oxigént megkötő, illetve nem megkötő hemoglobin arányát a fényelnyelési sajátosságuk alapján megtippeli egy számítógép.
Forrás: wiki
Tehát van egy komplex oxigénellátási rendszer, nem túl valószínű, hogy ezt egy maszk ki tudná billenteni. Ha van is hatása a maszknak a véroxigénre, az nem nyugalmi állapotban, inkább intenzív terhelés mellett lehetséges, amikor már a szervezet pufferei sem elegendők az egyensúly megtartásához. Az viszont lehetséges, hogy az 1-2 kilométeres síkfutás eredménye maszkban, jóval gyengébb lesz, mint maszk nélkül. De persze a youtuberek nem intenzív terhelés mellett bizonygatják a maszkhisztit, hanem kissámliról, üldögélve. Tehát nekünk kell megcsinálni a kísérleteket. Nem életszerű artériás katétert berakni ennyiért, ezért csak olyan átvilágítósat használunk, amilyet egyébként orvosok is ajánlanak COVID esetén. A konkrét eszközt nem reklámozzuk, mert nem szponzoráció, hanem pont ilyent kaptunk kölcsön. Köszi érte. 

Azonos körülmények között minden ujjunkon (mindkét kezünkön) ugyanazt sikerült mérni, tehát az eredmény elég konzisztens.

1. kísérlet: egy (gyenge) cigaretta elszívása semmiben nem befolyásolta a véroxigén szintet. Néztünk kísérleti adatokat, és bár a dohányzás a vérkép egyes értékeit átlagban befolyásolja, ez a szint általában nem nagyobb, mint amúgy az egészséges emberekben levő normál szórás. 
2. kísérlet: légzésvisszatartás ülve. 1perces légzésvisszatartás semmilyen hatást nem mutatott a véroxigénre, viszont kb. 15 másodperccel azután, pár másodpercre, beesett 96-97%-ra, majd hamar visszaállt 98-99-re. Gyanítjuk, hogy az ujjbegybe ekkora késleltetéssel érkezik meg a hatás. 
3. kísérlet: kar elkötése. Annyira szorítottuk el az artériát, hogy a műszer még éppen érzékelje a pulzust. A zsibbadás szúró fázisában 92%-ot mértünk, egy pillanatra 89% is megjelent. A felengedés után 20 másodperc alatt 95-96%-ra ugrott az érték, 1 perc után pedig 96-97% lett.

Minden alkalommal, ha sikerült letornászni az értéket, hiperventilálva gyorsan visszaállt 98-99%-ra, akár 3-4 mélybelégzés is elég erre. 
4. rövid intenzív kardio-edzés. 5 illetve 10 perces evezés csőgázzal alig billentette meg az értéket. 95% alatti értéket nem tudtunk ezzel produkálni még másodpercekre se. 

5. kísérlet: intenzív kardióedzés. Kettlebell köredzés 40-50. perce. A légszomjas levegő után kapkodás fázisában sikerült 88% értéket is kapjunk (170 körüli pulzussal), de inkább 92% volt a jellemző. Ez percek alatt visszaállt 96%-ra, nagyjából a pulzus rendeződésével összhangban.

Érdekesség, hogy az edzés utáni órákban 96-97% fölé nem ment, de ez nemcsak a kardio-jellegű edzésekre igaz, hanem a lomhább súlyzós edzések esetén is. Ennek a magyarázatát egyelőre nem találjuk. Mindenesetre, reggelre ismét normális értéket mérünk. 

6. kísérlet: tempósabb gyaloglás kínai pamut-maszkban. Táv. 2.5km, kb. 20 perc, hőmérséklet 0 fok körüli. 1% csökkenést tapasztaltunk, de itt a mérések közötti körülmények (hőmérséklet, szennyezett levegő az út mentén, kondenzvíz a maszkon) zavarhatták az mérést. 

Azt is megfigyeltük, hogy nemcsak hiperventilálva lehet ideiglenesen feltornászni az értéket, hanem egy jó szívből jövő röhögés is 99%-ra lövi az értéket. Kár hogy a WHO ezt nem javasolta, hogy aki nem kap levegőt, és légszomjas halálfélelme van, az röhögjön. Lehetőleg szívből, nem tüdőből. 
Mivel vissza kellett adjuk a műszert, elmaradt a másfél órás mozizás igazi gázálarcban. Nem állítjuk, hogy annak bármi hatása lett volna a véroxigénre, de hogy nem lenne kellemes viselet, az biztos. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése