2021/09/15

Badmin Tone - a befőttesgumi nem tűri a kiegyenlített hangolást

Az megvan, hogy két kézzel kifeszítesz egy gumit (befőttes gumi ideális) és egyik kezed ujját bedugod a füledbe tövig? Pengess és kész a basszusgitár. Szemüveges gyereknek ideális hangszer, egyrészt mert csak ő hallja hangosan, tehát nem zavar mást, másrészt nem tudja kicsapni a szemét se, ha hirtelen elpattan a húr.

A világ tele van hangszerkészítőkkel. Kiválóakkal, és igénytelenekkel, ez és ez között helyezkedik el a miénk, pontosan félúton. Mintha a Far Cry NewDawnból lenne. De még a Madmaxnek is sokkal cuccosabb gitárja volt.

Szóval ez a BadminTone - kompótos-gumis, piezószedős négyhúros basszusgitár egy szakadt tollasütőből. Egyelőre csak ismerkedünk a piezóval, és elképzelésünk sincs, hogyan kellene földelni egy ilyen jószágot. Meg ha itt nincs tekercs, akkor mitől van a zúgás egyáltalán? Tehát a groundot kivezettük egy fémlemezre, amihez hozzá kell érni játék közben, akkor teljesen okés a hangja.  

A kialakítás lehetetlenné teszi a fogólap használatát, a gumihúr pedig a slidert lehetetleníti el, tehát ezt leginkább csak négy hangra érdemes használni. De nem véletlenül nem használnak befőttes gumit húr helyett (azért léteznek gumihúrok). Gyakorlatilag behangolhatatlan, a húrhossz rövidítése sincs hatással a hangra, de még a tömege se sokat számít. Leginkább a feszítése, de az meg kontrollálhatatlan. Cserébe nem vágja az ujjakat. 

Szóval zajforrásnak ideális, de sokat nem kell várni egy ilyentől. Hangminta a BadminTone Rubberstringer hangszerünkről, különféle effektekkel, nekünk az eleje és a vége tetszik nagyon:


A hangkép elég zavarba ejtő. Összehasonlítottuk egy igazi basszusgitár hangmintájával, lám ránézésre megmondja valaki, melyik a tollasgitár és melyik az igazi basszus?


A baloldali a miénk, jól látszik, hogy kevesebb a sustain, hamar lecseng a hang, de a felharmonikusok sokkal gazdagabbak (vagy jobban teleszemetelik) az alaphangot. Ez magyarázat arra is, hogy miért kergült meg tőle a hangológép. Itt lufiból készítenek basszushúrokat (de ezen a csatornán minden egyébből is a cipőfűzőtől a spagettin át a mágnesszalagig). 

Mindenesetre az akusztikus tollasütő az nagyon szépen tud szólni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése