2021/11/17

DIY NFC - tudunk házilag NFC-t készíteni?

Van ez a videó. Nevezzük egy analog NFC-lednek, mert ennyit ígér, semmi többet. Ti mit gondoltok, működik a dolog? Pontosabban a telefon NFC-je képes meghajtani a ledet egy ilyen és ekkora tekercs esetén? A fickó mindenesetre szép kézművesmunkát végzett. 

Több tekercses indukciós kísérleteink alapján, úgy gondoltuk, hogy ez képtelenség. Ki is próbáljuk, hogy bizonyítsuk vele, mekkora hülyeséget akar beadni nekünk a derék kínai kolléga. A mi tekercsünk nem annyira fenszi, 11 menetes, UTP-drótból készült,  és pillanatragasztó tartja egyben.  Az indukciós fogkefetöltő 0,2V váltóáramot gerjeszt benne. 9V gerjed egy DIY tekercsben pár száz menettel, és 108V egy valamilyen kapcsolóból kiműtött tekercsben, amit ráadásul nem is tudtunk teljesen felültetni a töltő bakjára, úgy még nagyobb feszültséget is adhatott volna. 

Nézzük akkor ugyanezt ledekkel:

A házi 11 menetes NFC rá se ránt, úgy tűnik a fogkefetöltő protokoll nem kompatibilis a mi NFC ledünkkel, viszont a többi tekercs szépen meghajtja a LEDeket.  Na itt gondoltuk, hogy lebukott a kínai úr. De azért rádobtuk a telefon NFC szenzorára is és láss csodát:

Erős felvillanásokat sok apróbb villanás követ. Akkor a többi tekercseimet még jobban meg kellene hajtania? És nem, azok nem villannak fel a telefon NFC-jére. Tehát semmiképpen sem a tekercs-szám a meghatározó.

Ilyen egy gyári NFC. Ez vajon 7 menet, csak átvilágítva rövidre zártnak tűnik az egymásra fedő vezetékek miatt? Vagy lehet, hogy egyetlen menet is elég az NFC-nek?


És igen, mindkét konstrukció remekül működik, bár az egy menetes valamivel halványabban világított, tehát mégiscsak van némi szerepe a menetszámnak. Ha a baloldalival unod pepecselni, a jobboldalit, ha elég ügyes vagy, te is össze tudod rakni. Próbáld csak ki. Magyarázatunk a dologra egyelőre nincs. 

Kicsit utánaolvastunk az NFC chipekrnek. Vásároltunk pár darabot kipróbálni, de semmi hasznos feladatot nem tudtunk kitalálni. Aki javasol valami igazán hasznos feladatot, amit NFC-vel a legelegánsabb megoldani, annak adok egy ilyen címkét. 

 

Bár a Decathlonos csipogó címkék is átvilágítva hasonlóak, sajnos a telefon nem képes velük kommunikálni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése