2021/11/15

Pinspeck - a fordított lukkamera

India hatalmas. Gyakorlatilag egy párhuzamos világegyetem, amit talán Rick Sanchez okozott egy rosszabb pillanatában. Így Indiában minden ugyanolyan, mint a mi világunkban, csak egy kicsit más. 


Kicsit olyan indiai. Hát ilyenkor mondjuk azt, hogy nem hiszlek el világ. Erről az óvodás Grimpix jut eszembe, aki mindenképpen lehúzós képet (értsd, öntapit, matricát) szeretett volna cserélni a nagyobb gyerekekkel. Csak hát az óvodás Grimpixnek nem volt lehúzós képe egyáltalán. Mit tehetett volna, rajzolt kariókával (értsd, filctollal). Asszem pont Tarzános lehúzós képet, olyasmit, amilyet a fenyédi búcsúban látott. De öntapis papírja sem volt, amire rajzolhatott volna, csak olyan, amit meg kellett nyálazni, mint a bélyeget, s csak úgy öntapadott. Az a barna, dobozleragasztó papírcsík, ha emlékszik még valaki a 80-as évek papíripari dolgaira. Na, arra rajzolta a csodálatosabbnál csodálatosabb öntapikat, amiket nem lehúzni kellett, hanem felnyálazni, da ettől eltekintve szakasztott úgy néztek ki, mint a gyárilag nyomtatottak. És csak arra emlékszem, hogy nem röhögtek körbe a nagyobb gyerekek. Talán még egy kegyelem-öntapit is kaptam Levitől, ha jól emlékszem. Köszi, respekt, így utólag is. Szóval, Hacking Vivek úr, csak így tovább! Legalább nem rossz matricát választott példaképül. És végső soron, mi is mind egymástól nyaljuk a kultúrát és csak néhányan közülünk Picassók (de, nem is ő mondta azt állítólag). 

De hagyjuk is ezt, és koncentráljunk a pinspeck kamera effektusra, amit a fent megidézett brit és indiai urak is megfilmesítettek. Mi is foglalkoztunk már a lukkamerával, de a fordított hatásával nem, és nem is érdekelne a dolog, ha a zoneplate-projektünkkel kapcsolatban nem akadunk bele. 

Szóval ha az objektív helyére nem lukat, hanem bigyót teszel, akkor a pont alakú akadály (pl vékony szálon belógatott csapágygolyó) árnyéka bizonyos körülmények között fényforrás alakú lesz. Ha ezt nem érted, akkor nézd meg a fenti videók valamelyikét. Ha a fizika érdekel akkor az eredetit, ha szórakozni szeretnél, akkor az indiait. 


Luk esetén pozitív képet vetít, akadály esetén a fény árnyékát, tehát negatívot. Nyilván így egyből pozitív képet festene az így szerelt gépünk a filmre, vagy papírra. Mi ennél jobban nem lelkesedünk most rá a dologra, de itt van egy egészen érdekes tanulmány, ha látsz benne perspektívát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése