2021/11/23

Házi készítésű hangszerek - 3

Nagy divatja van az interneten a hulladékból hangszert, játékot, fizikát, egyszóval szarból várat építeni. És a vloggerek, régebb a bloggerek is, egymástól nyalják a trendeket, mint mi, annak idején az iskolában a 80-as években, amikor a bolhaparittya szezon után végigsöpört a tikitaki, az ucsó, a papírkiszámoló, a bermáncső-fúvóka, az iporkahajó, a röntgenfilm-kattogtató, a csuliga, a karbidos durrogtató és minden egyéb hülyeség divatja. Mikor éppen mit lehetett lopni a gyárakból. És mivel a platformok keresőmotorjai szerint a profilunk olyan, ezért mi is felültünk erre a vonatra. Persze ezt azzal magyarázzuk, hogy közelebb visz a hangtani kísérleteink letisztulásához, de azért belül tudjuk, hogy ez csordaszellem, hiszen mit tagadjuk, az ember egy csordában élő állat (aka társas lény), akinek a viselkedését a közösség, ma már a közösségi média katalizálja. Vagy a Skynet.  

Egy nagyon egyszerű zajkeltő a fűszál, de urbánus környezetben alkalmas rá egy nájloncsík is. Cellux, papírcsík kevésbé, de azért működik. A hangmagasságot a fűszál feszítésével lehet modulálni, igaz, nem nagyon.

Erre eszközt készíteni, mikor a markából mindenki bármikor formálhat egyet, csak egykezű gyerekeknek érdemes, itt mégis megpróbálják, de hát a haja is milyen a fickónak. Na jó, mi is csinálunk egy ilyen gumis szomszédhívogatót, de csak azért gumiból, mert amíg a fagyis pálcikákat kerestük - amiből sokat tartunk, mert valamire egyszer jók lesznek - kezünkbe akadt a széles gumi. A fagyis pálcikákat mondjuk nem kaptuk meg, így veteményező pálcikát használtunk. A gumis rezgőnek teljesen más a hangminősége, mint a nájlonnak, papírnak, vagy fűszálnak, mintha lenne benne csöpp sustain, picit tovább tart. Próbáljátok ki mindennel, ami csak a kezetek ügyébe kerül. Használt gumióvszer, zsiletpenge, szerintem mind ideálisak erre a célra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése