2022/06/24

Ne nézz fel. Sőt fel se kelj. A keleti ég legalja.

Például Géza fejedelem se kelt fel megnézni a bolygóegyüttállást, mivel még alig két éves ha lehetett a legutóbbi ilyen égi eseménykor. (Stellariumban nem sikerült pontosan ugyanezt az állást 947-ben reprodukálni, de lehet ha csak lusták voltunk órára végignézni a teljes évet.)  Szóval igazából kár ezért felkelni, ha eddig sem érdekeltek a bolygók. Egy kupacban vannak, na és. Gyakorlatilag az ekliptika jobb oldalán (amennyiben Grimpix az origó) van az egész társaság, ha a Nap felé nézünk:

Forrás - szimulátor

Sőt még a Plútó is, de azt már mindenki leszarja. És amúgy se látható se szabad szemmel, pláne csukott szemmel. Mi azért kimentünk, viszont semmi ilyesmit nem láttunk, például nem írta egyik fényes izén se, hogy melyik melyik. Hát a meghirdetett csillagnézőn közel sem voltak annyian, mint a szilveszteri tűzijátékon, pedig ugye az minden évben van, ez meg...

Stellarium

Elsőként mindjárt a hasraesett biciklista csillagkép csillagait láttuk, még lent a Csalóka utcában, mikor beleestünk a gödörbe. Spriccolt a vér meg minden, de azért felröhögtem, amikor a sötétből egy másik bringás jelent meg  és miután meggyőződött, hogy élünk, nagy szomorúan megjegyezte, hogy ő meg eltévedt. Na, de végül ezt láttuk: ágmenti realiti:


Ekkor még csak a Vénusz bújt ki (baloldalt alul), fölötte éppen csak sejlik a Fiastyúk, aztán a Hold, majd jobbra felfele az a kis vöröske a Mars, majd tovább a Jupiter. A Saturnusz nem fért rá a képre, panorámát meg nem lehet két fénypöttyre összeigazítani, de az is jól látszik szabad szemmel. Na, de mire elég a 200mm 4,5-ös fényerővel. Nagyjából semmire.


Se a Neptunusz se az Uránusz ánusza nem látszódik, pedig a pontos helyét a képeinkre feligazított Stellarium képekkel lokalizáltuk. Még egy hotpixelnyi anomália se. A Plútó szóba se jöhetett. 

Stellarium

A Szaturnusz meg ilyen lett, körbe azok természetesen nem a holdjai, hanem mindenféle jöttment csillagok, a holdak elvileg a fénypacába esnek nagyságrendileg:


A Mars dettó érdektelen vörös pamacs ekkora gyújtótávolsággal. Pedig szuper félfázist kellett volna látnunk ebből a szögből:


Ami csöpp elégtételt jelentett, az a Jupiter és holdjai. Pontosabban három holdja maszatolt rá a Jupiter képére:


Nyilván a felső pálcika nem lehet Jupiter-hold, de hogy a három kis strigulából melyik melyik lehet, azt nem bírtuk megfejteni, magnitúdó hasonlítgatással sem, de a Szaturnusz arányaiból gyanítjuk, hogy a legtávolabbiak csinálhatták a vonalkákat:


Na ennyi volt, a Merkúr nem jött fel és kész. A laposföldesek, meg hülyék, méricskélnek ott a Balaton mellett, jönnének ide, rögtön látnák, hogy a Föld nem lapos, hanem hegyes. A Hargita felhőfátylat eregetett. A Nap meg jól széttrollkodta az ég alját. Lényeg, hogy a Merkúrt ma hazafele kell megnézzem a Lidl mellett, de ennél a Merkúrnál lehet kapni legalább sört.


 A Merkúr valahol a képmagasságának felénél baloldalt kellene legyen, találtunk ugyan egy hotpixelt, amire ráfoghattuk volna, hogy bolygó, de az pont egy felhőn üldögélt. Közben a rendőrök is megérkeztek és érdeklődtek, hogy mit kell nézni és ebből egyből tudtuk, egyikük sem kifejezetten csillagász. 

Aztán mégis mintha valami még hiányzott volna, végül eszembe jutott, hogy dejó, hogy mindezt a Földről nézem, mert egyrészt szkafanderem se volt, ráadásul el is késtem volna munkából. Legközelebb csak akkor ébresszetek fel, ha az összes bolygó összegyűl a Hold kosarában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése