2022/10/27

Felüláteresztő szűrő - szájgitárhoz

Vegyünk egy gondolatkísérlet erejéig egy olyan kürthangszórót, mondjuk ami 500Hz-ről indul (B4-B8) között. Kell rá egy felüláteresztő szűrő, ami levágja az 500Hz-nél mélyebb frekvenciákat, amik állítólag kinyírják a membránt. Felüláteresztő szűrőnél a kondenzátort (nem polarizált kondit használunk, hiszen itt váltóáramot kap) sorba kell kötni a hangszóróval (párhuzamos kötés esetén aluláteresztő szűrőt kapunk). A képletek a vágási frekvenciával dolgoznak, ami -3db, nagyjából 70% hangerő, bármit is jelentsen. Persze egy rendes felüláteresztő szűrőt sokkal komplexebben oldanak meg, ami most következik, az a legalja. 

A múltkor már felpróbált szimulátort vetjük be, ennek a videónak a segítségével. Az eredményei teljesen összevágnak ezzel az online kalkulátoréval. Vagyis 318nF és 1kohm esetén kb 500Hz környékén kapunk -3dB értéket.

Az azért jól látszik, hogy a lejtő nem meredek, de mivel számunkra a logaritmikus dB skála is kínai, ezért nem firtatjuk ezt. Sajnos semmit sem tudunk arról, hogy mennyi és milyen alacsonyabb frekvencia, hány decibellel csökkentve tépi, vagy nem tépi le a membránt a kürthangszóróról. Inkább kicsit bővebbre tervezzük a vágási frekvenciát. Ha az ellenállást csökkentjük, pl. megfelezzük, akkor a vágási frekvencia szinte megduplázódik, 1000Hz környékére kerül. 


Ugyanezt a kondenzátor értékének a változtatásával is el tudjuk érni, 250nF esetén a vágási frekvencia 630Hz környékére tolódik. Ennyit az elméletről.

Én nem tudom a Tátrai szájgitárja végül is milyen frekvenciákat képes kiadni, milyen szűrőzés mellett, de sokkal szimpatikusabbnak gondoljuk a KU-516 hangszórót, mivel szinte másfél oktávval mélyebbre mehetünk, mondjuk a 220-as A3 már teljesen benne lehetne. Ennek ellenére nem adunk ezért ennyi pénzt. Helyette a DR025 drivert vesszük meg negyedannyiért. Kísérletezgetni pont jó lesz. 

Leírás szerint ennek 1500-1600Hz a minimuma. Lássuk a kalkulátort, mire elég egy 1kOhm ellenállás és egy 100nF kondenzátor:




Nem mondom, elég madmaxes megoldás, nem is szól túl jól, de a sima hangfalas + tölcséres szaroknál azért nagyságrendekkel jobb, és ebben az életben már jobban nem fogunk érteni ehhez a témához. Akit megihletett a dolog, az errefelé elindulhat

Itt meg a pass-szűrőzésekről egy összehasonlító videó, bár azt nem bírom felfogni, hogy miért használ polarizált kondenzátorokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése