2022/10/18

Rádióbarátság occsóért

1. Ez most már teljesen biztos, hogy amikor Kína lerohanja Kínát, az én fél dollárom is benne lesz az egyik rakétában (gyorsan vásároljunk valamit Taiwanból is)


Legalább nem költöttek dokumentációra. Ezért kellett egy kis európai lelemény is, hogy végül elindítsuk. Úgy működik, hogy az adó oldalon egyik gomb megnyomása a vevő oldalon a ledet, a másik gomb pedig a buzzert hajtja meg. De nyilván lehetne két eltérő színű ledet is, vagy két eltérő hangú buzzert is rákötni. Szóval van egy telegráf adónk, amit a franc se ért hogyan működik, pedig pont az lett volna a cél, hogy megértsük az elvet. 

Mivel Grimpixnek alig vannak barátai, pláne olyanok, akik hajlandóak lennének ilyen marháskodásra, a hatótávot sem sikerült belőni. Ugye, a buzzert távolról nem halljuk, a ledet meg napközben nem látjuk. Kivittük ugyan a mezőre éjjel, de aztán 150-200 méter után, miután behátráltunk a susnyásba a maci mellé, feladtuk. Az antenna növelésével nem kizárt, hogy még jobban kiterjeszthető a hatótáv. Nem sikerült megállapítani milyen hullámhosszon tolja, de gyanús, hogy a távirányítók, vagyis MHz nagyságrendjében. Azt is megfigyeltük, hogy kb. 10 perc játszadozás alatt megette az elemeket, amitől a hatótáv drasztikusan lecsökkent (40-50 méter alá). Ezért ha vészjelzésre használná valaki, akkor csakis adapterről ajánlom. Detonátornak meg kifejezetten rossz ötlet, mert egyrészt közel kell lenni hozzá, másrészt az elemek nem bírják a hosszú várakozást. Erős elemekkel belát (beton) falak mögé is, bár nem világos, hogy átlát rajtuk, vagy megkerüli visszaverődésekkel.  Ennél azért mélyebben nem érdekel a dolog. 

2. Ebben a videóban a világ lehető legegyszerűbb AM transmitterét építi meg a fickó.

Persze a Youtubeon mindenből mindent megépítenek a kollégák, csak hogy kattints. Úgyhogy nem csodálkoznánk, ha mégsem működne a dolog. Tényleg egyszerű, a hozzávaló komponenseket (2 alkatrész), illetve jumpereket és kábeleket előbányászni több idő, mint összedugdosni a setupot. Aztán keresni kell egy működő rádiót is, ami képes fogni a 10Mhz tartományt. 
  

A videó több kínzó kérdést is felvet, elsőnek mindjárt azt, hogy milyen ember az, aki Les Winner's hangfájlokat tart az ipodján. Bár a mi Kádár Alizunk se semmi... Másik kérdés az, hogy neki mitől olyan torzítatlan a  vétel, zavartalan az adás, mikor én is adó vagyok, de valami zavar?
Forrás

A vétel, az adótól kb. 20-40 centiméterig felismerhető. Az élvezhetőtől viszont nem centikre van, hanem mérföldekre. Nekünk a skála is le volt kopva a walkmenünk sávválasztójáról, szóval amíg megtaláltuk azt a nagyon szűk kis sávot, előadtuk ezt a jelenetet párszor. A fickó videójában használt malacfarok antennát megpróbáltuk egy kétméteres drótra cserélni, hátha megnövelhető ezzel a hatótávolság. Végül is igen. A walkman, rádióantenna gyanánt, a füles drótját használja (ejsze). Amíg a füles drótja közel van az antennához (20-30cm), addig jó messzire el lehet távolodni a setuptól (2-3m). 

3. Ebben a videóban a pofa azt állítja, hogy a drótot tekercsbe hajtogatva jobban átviszi a szikra AM jelét.

A tapasztalat nem ezt mutatja. A kb. hasonló hosszú drótok mindegy, hogy tekercselve, vagy bogban vannak. A rövid drót viszont, ellenállásánál fogva, nagyobbat szikrázott, így ennek erősebbnek tűnt a jele, kicsit távolabbról lehetett fogni. Ettől még brutál tiszteljük az úr munkásságát, hagyatékát. 


Vannak még más rádiós projektjeink is várólistán, bár lehet ha előbb elektronikát illene tanulni és nem empirikusan kóstolgatni ezt a diszciplínát. Itt meg egy megsárgult írás az egész szikratávíró dologról. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése