2022/11/05

Alkímia infláció ellen

Az alkímia az a főkémiának, mint az asztrológia a csillagászatnak. Mint egy boomer nagybácsi, akivel bár közös felmenőid vannak, de azért társaságban ciki. Ha például ólomból csinál aranyat valaki, az alkimista. Ha meg mások pénzéből csinál magának vagyont, azt bankárnak és politikusnak hívják. Persze lehet sima bűnöző, uzsorás, ilyesmi, de ezek csak szinonimák a bankárra és a politikusra. Ha meg ezt tapasztalom, akkor én is alkimista leszek, és káromkodásból állítok katedrálist

De most mégis csak egy rézfityingből csinálunk ezüstfityinget, abból meg aranyfityinget. Növeljük az értékét. Ez a művelet a fordítottja annak, amit a választott vezetőink, szövetkezve a nem választott, gátlástalan pénzmanipulátorokkal csinálnak. Ők az infláció nevű, alkimista szeánsz keretében a pénzünkből valami értéktelenebbet hoznak létre.

Sima, otthoni kis szórakozás következik, amihez a hozzávalók is minden házban kézre állnak. Gyerekek számára ideális, legalább látják, hogy a kémia nem hülyeség, és nem mind arany, ami fénylik.  
Persze az állam által kibocsátott pénzt így megbecsteleníteni durva bűncselekmény, de ahhoz azt bizonyítani is kellene, faszikáim. Ja, hogy ezek a képek rá a bizonyíték? Dehogy, ezek képszerkesztővel vannak csak így megszínezve. De ha te fosol a kékektől, csinálhatod halott pénzzel is. Miután ilyen módon aranyat csináltál a rézből, belekevered a többi rézpénz közé és nem lesz az az (erő)szakember, amelyik ki tudja választani. 
Kell hozzá cink, lehetőleg aprószemű reszelék, de mi csak ollóval aprítottuk fel 2-3 másfél voltos elem palástját, olyan 2-3 milliméteres darabokra. Mondjuk, az elemek feldarabolása is tilos, de legalább ez még nem büntető-kategória. Kell hozzá marószóda, amit odaraksz forrni. Majd miután forr, beleduvasztod a cinket, lötybölgeted kicsit, pár percig, közben forralgatod, majd hozzáadod a megpucolt rézpénzeket. És ennyi.

Nátrium-Klorid + Ecetsav = Nátrium-Acetát + Sósav
NaCl + CH3COOH = CH3COONa + HCl 

Mi kipróbáltuk sima háztartási sósavval is, lám meg tudod állapítani, melyik csoport kapott ecetet+sót, melyik a sósavat és melyik volt a kontroll? Nyilván a koncentráció nagyon eltérhetett a két módszerben.

Az optimális hatás érdekében érdemes lenne egy dremerrel le is polírozni a cuccot, mert a cink elég ímmel-ámmal hajlandó rámászni a rézre.

FONTOS! A nátrium hidroxid és cink reakciója elvileg nem okoz semmi gyilkos gázt, csak hidrogént. 
Zn+2NaOH→Na2​ZnO2​+H2​.
Ennek ellenére olyan gáztámadást kaptunk, hogy negyedóráig körhuzatot kellett csinálni a lakásban és ha nem szégyelltük volna, még a varsói-szerződéskori gázálarcot is felcsatoljuk volna. Szóval gyerekek, csak óvatosan, mintha lovat basznátok. Nem kizárt, hogy az elemből nyert cinken voltak olyan szennyeződések, amik ezt okozták, vagy a forró marószóda gőze a hibás, de ne kockáztass, ha kedves az életed.

A leírások szerint pár perc a művelet, és a rézpénzen a cink ezüstszínű bevonatként realizálódik, de mi csak kidobtuk az egész cuccot a teraszra és ott hagytuk reggelig. Valószínű, hogy sem a rézpénz tisztítása nem volt tökéletes, sem a cink nem volt eléggé felaprítva, nem is kevergettük a dolgot (a fulladozással voltunk elfoglalva) eleget, ezért csak egyetlen érme alakult át ezüstszínűvé teljesen (a többin foltokban azért látszott). 


A felső sorban normál 5 és 50 banisok vannak, mellettük egy nikkelezett (kezeletlen) 10 banis, a fehéregyensúly végett. Alatta a kezelt 5 és 50 banis. Majd mindez még egyszer hátulról. Az öt banis is elszíneződött részben, de távol volt az ezüst színtől.

Az így ezüstté alakított rézpénzt ezután pár másodpercig gázlángba tartva, átalakíthatod arannyá, vagyis a felületén kivált cink a rézzel bronzzá változik. 


Felül középen látható a bearanyozott 50 banis, a többi pénz kezeletlen, csak a kontroll végett fotóztuk melléje.

Érdekesség, hogy sem az 50 banis, sem az 5 banis nem réz. Az öt banis rézzel bevont acél (ha a cink nem is fogja rendesen, a mágnes annál inkább), az 50 banis pedig már eleve valamiféle bronz ötvözet, gyakorlatilag a beavatkozás nem igazán változtatott rajta.  Ha majd végre nekiállunk a rézmaratásnak, talán visszatérünk a dologra.

Jó szórakozást!

(Videó, ha riaszt az írott szöveg.)
Ha kitalálsz egy olyan kémiai reakciót, ami a papírpénzek értékét megnövel 18 százalékkal (állítólag ennyi jelenleg az infláció), akkor ne tartsd vissza. Nem lennének morális aggályaim. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése