2022/11/02

Egy elfolyóméternyi kilowatthónap

A laikus számára már első ránézésre gyanús a villanyszámlán a havi fogyasztását jelző kWh. Pontosabban az óra zavar benne.
Ha 1 kilowattos hajszárítóval egy óra alatt jutok el az egy kilowattóráig, akkor egy kétkilowattossal hány óra alatt jutok el a kilowattfélóráig

A 100kWh havi fizetnivalómat, száz óra alatt, vagy 50 óra alatt hozom össze, függően attól, melyik hajszárítót járatom? 

Miért nem mindegy az nekik, hogy hány órámba telt? Írják fel, hogy 100 kW, ami 0,68 RON kilowattonként, ennyit kell fizetni és csá.  
És nem 68 lejórát. Kb. fél perc alatt kifizetem telefonos átutaló magatartással, de egy óra alatt nem keresek ennyit. Viszont a 100 kilowattórát sem egy, vagy száz óra alatt használom el, hanem egy hónap alatt, vagyis 720 óra alatt. Átlagosan. Ennyi hülyét, komolyan.
De nem így van. A Watt már eleve = Joule / idő. (1W=1J/1sec - ez bármit is jelentsen). Tehát a Joul az idő függvényében értendő. Ha nem lenne idő, akkor semmi értelme nem lenne ezeknek a mennyiségeknek. És mivel az idő relatív, így a villanyszámla is az. 

A kW tehát hasonlít a sebességre, olyan, mint a m/s. Amikor megveszed a hősugárzót, a villanykörtét, hajszárítót, akkor arra az van ráírva, hogy mekkora sebességgel dönget a villanysztrádán (pl. 1kW és nem 1kW/h, hiszen a Wattban már a /s benne van). 

Hogy mennyi ideig használod ezt az eszközt, abból az derül ki, hogy milyen nagy utat tettél meg a villanyszámlád és az életszínvonalad között. Például 1kW sebességgel egy órán át száguldozol, az 1kW*h, és véletlenül  sem 1kW/h).  Vagyis, ha egy Watt 1J/s, akkor egy kilowatt*óra 3.600.000 J. Száz kilowatt pedig 360MJ. Na, ez kerül 68 lej/fizetési határidőórába

Ettől még hülyeség a kilowattóra. Sokkal több értelme lenne ha kilowatthónapban számolnánk, h-val. És azzal sem lennénk előrébb, ha a fogyasztást Ah-ban számolnánk, ami bár amperóra, de semmiképpen sem Am-per-óra (hanem inkább Am-szer-óra).  Hasonló felháborító cucc a fényév is, de erről máskor.

És a másik, ami legalább ekkora hülyeség, az a folyóméter. Definíció szerint, folyamatos méter, olyan hosszúságra, ami nem folyamatos, hanem szakaszos (pl. polcok). Pont akkora antonímia, mint elemiben diktálás után írni, ami pont azt jelentette, hogy diktálás alatt kell írj. Ráadásul, ki az a barom, aki úgy vásárol bútorlapokat, deszkát, papírt, szövetet, vásznat, tehát leginkább háromdimenziós, de minimum kétdimenziós cuccokat, hogy csak az egyik dimenzió méretét adja meg? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése