2023/03/23

Chladni pléh 1


Állóhullámokat már keltettünk madzagon, gitárhúron, tervezzük létrehozni ezt PVC csövekben is, de most sík lemezeken akarjuk ugyanezt. A dolog nem új keletű, állítólag már Galilei is foglalkozott a témával, és már ebben az 1787-es könyvben is megjelennek a Chladni-figurák (78-as oldaltól). Pedig akkor nem volt rázóka, és nem voltak szinuszhullám generátorok sem. Ez meg egy másik mű a múlt századból, ami már olvasható betűtípussal van szedve, szintén rengeteg ábrával. Aztán még több szép publikációra találtunk utalást, de ezek nem elérhetőek ingyen az interneten, így nem tudjuk mi van bennük.


Mivel minden csak mérsékelten érdekel minket, ezért nem adunk ki rengeteg pénzt igazi Chladni-szettre. Megoldjuk házilag, lám milyen lesz. Egy kb 20*20cm nyomdalemezt lefújtunk feketével, középen egy dremel-szárra rögzítettünk, azt meg beleragasztottuk hot-glueval egy nyugdíjazott hangszóró közepébe. Próbáltuk akrillal is lefesteni a lemezt, de nem allt meg rajta, plusz bordás lett és azt gondoltuk az befolyásolja a lemez mozgását. Végül lefújtuk feketével. 


Ez azért nagyon messze van a kollégák csodaszép chladni-figuráitól. Mondjuk a mi lemezünk is nagyon mesze van a tökéletesen kiegyensúlyozott négyzettől. Kis mérete miatt, gyanítjuk, az apró deviációk sokkal jobban éreztetik a hatásukat. Próbáltuk sóval, súrlóporra, de a cukor vált be leginkább.


Egy ilyen lemeznek számtalan rezonanciafrekvenciája van. Nagyon alacsony frekvenciáktól (20Hz) felfele pár ezer hertzig tucatnyi kierősődést tapasztaltunk, gyakorlatilag ezeken a spéci frekvenciákon sokkal hangosabban zsünnyög a lemez, mint akár egy hertzzel odébb. Nem hangoltuk be a lemezünket, konkrét frekvenciákat nem írunk, úgyis minden lemez másként viselkedik. 



Elég szerencsétlen felvételek, mozgásban picit érdekesebbek, de ha fotózni akarnád, ez a setup kevés lesz. Sokkal nagyobb és tökéletesebb lemezeket kellene használni. Szerencsére nem is kell nekünk szép és átfogó felvételeket készítenünk, mert már megtették azt mások

Bruce Yeany videója is elég bézik setupot használ, alig nagyobb lemezeket, mint a mienk, mégis szép eredményeket ért el. Mi vagyunk a bénák ejsze. Aki nem akarja felszórni sóval a konyhát, annak ez egy 
egyszerű kis szimulátor, ez a kép ezzel készült:


És létezik Wolfram playeres szimuláció  is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése