2023/08/25

Hisz a szerelem is napóra

Mennyi az idő? Van ennek a kérdésnek értelme? Vagy a szőróra, bőrperc, bacilus másodperc is van annyira releváns válasz, mint például az, hogy messze még a hajnal, 3:20?

Három udvarhelyi napóráról tudok, az egyik a Peda oldalán van, kb. Dél-Keletre néz, de abból a szűk utcából, ahová bárki bemehet, csak ilyen lapos szögben lehet rálátni (talán még a Gimi emeleteiről ha megfigyelhető - távcsővel). 


A másik a parókia Dél-Nyugati oldalra néző fala, de a tuják egyfeszt árnyékban tartják.


A harmadik napóra, a parókia keleti oldalán (csöpp deklinációval Északra) található, de annyira körbe van építve, hogy csak az Iskola utcából egy kukkerrel lehetne leolvasni, hogy egyáltalán mit mutat (a googli-kocsi ottjártakor már árnyékban volt a fal). A fent említett napórákról van szó ebben a videóban. Ez meg egy cikk Erdély napóráiról. 

A helyi 12 órát mutató napóra úgy adja meg a mindennapokban használt időt, hogyha három korrekciót végrehajtunk rajta (a napóra szerkesztő szoftverek azért ezt általában bele tudják kalkulálni, hogyha kéred). 

1. a hosszúsági korrekció, ami abból adódik, hogy bár az óránk UTC+2, de nem a 30-as hosszúságon vagyunk, hanem csak a 25°27'-en. Ez esetünkben 18:52. 
2 EoT korrekció (időegyenlet), amit egy táblázatból tudunk kinézni. (itt elmagyarázzák erre miért van szükség). Ilyen táblázat van a ShadowsProban is, de van erre cuccos online kalkulátor is (a kalkulátor negatív számot mutat, mert nem korrekciót ad, hanem késést). Gyakorlatilag a dőlésszögből adódó, illetve a Kepler második törvényéből adódó eltérések összegzett hatását mutatja. A táblázatról nyilván nem lehet nagyon pontosan leolvasni a m'sodperceket, a példánkban +3 perc korrekció vesszünk (amivel máris belevittük a pontatlanságot a rendszerbe). A + perc megtévesztő lehet a ShadowsPro táblázatában, azt jelenti, hogy ennyit késik a Nap a lokális középértékhez képest, tehát ezt hozzá kell adni a Nap idejéhez. (Ha sietne, akkor negatív számunk lenne, értelemszerűen a negatív szám hozzáadása kivonás. Jó, mi?)
3. Nyári időszámítás, ami +1 óra, amíg a politikusainknak van pofája fenntartani a dolgot, annak ellenére, hogy leszavazta a használatát az európai közösség. 

Na, így nézne ki egy számolgatás Székelyudvarhelyen: 

A ShadowsPro magyarázó ábrája (56. old.) a mi saját adatainkkal felütve.

Két irányban lehet haladni (piros nyíl és zöld nyíl mentén):
1. a napórán leolvasott deleléstől (bal felső saroktól a piros nyíl mentén) ahogy felpakoljuk a korrekciókat végül eljutunk az óránkon mutatott időig (jobb alsó sarok)
2. az óránkról leolvasott déli időtől (jobb alsó saroktól a zöld nyíl mentén) a korrekciókat alkalmazva eljutunk a napóráról leolvasott időig (bal felső sarok) 

Mondjuk nem világos, minek bonyolítják az eredeti dokumentációban az időzónából GST-re, majd az időzónára vissza cseszegtetéssel, ez a két lépés simán kihagyható lenne, hogyha a Nap delelését simán a 30 fokhoz feleltetnénk meg. Így:

Egyszerűsített ábra

Vagyis nem kivonnánk a greenwichi eltolódást, -41:08 és -60 perceket, majd visszaadnánk a +2 óra időzónát, hanem csak simán a mért lokális délhez hozzáadnánk a 30-as hosszúsági fokig a hiányzó 18:52 percet. A többi meg marad ugyanúgy. Nyilván a programban ezek a korrekciók bekapcsolhatók, így nem kell összeadni kivonni, viszont a mutatott értékek megértéséhez jó ismerni a módszert. Nekünk is jó pár óránk van benne, amíg kezdtük átlátni. 

Akárhogyan is megyünk végig a korrekciós láncon, a szimuláció tükrözi a számokat:

ShadowsPro szimuláció, hány óra van az órámon, ha pont delel a Nap

ShadowsPro szimuláció, ha pont 12 órát mutat az óra, mennyi a helyi Nap-idő

Ami végül is elvárható, hiszen a program írói csinálták a folyamatábrát is. 

Szóval mennyi is az idő? A melyik is? A Nap-idő? Amelyik a forgásból, keringésből adódik? És az is az év melyik napján? Vagy a kiátlagolt idő? Vagy amit az atomórákkal méregetnek? Vagy ezek kombinációja? Szóval, ha legközelebb késel valahonnan pár percet, csak ráfogod, hogy te egy másik időszabványban gondolkozol, és nem vagy olyan földhözragadt, hogy csak egyetlen idő-paradigmában gondolkozz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése