2023/08/04

PS kaleidoszkóp


Szükségünk lesz egy shapere, ami egy egyenlő oldalú háromszög fele. Ha van egy téglalap/négyzet alakú layerünk, azt -60 fokba forgatva, majd a kép szélére tolva pont ilyen arányt kapunk. Pen eszközzel shapet rajzolunk, ezzel megvan az egyenlő oldalú háromszögünk. Bevágjuk külön rétegre a kaleidoszkópolni kívánt képet, a shape rétege fölé majd Layer /Create Clipping Mask. A két rétegből Smart objectet hozunk létre, hogy később a képünket tologathassuk a kaleidoszkópban. A háromszögű cucc rétegét dulázzuk, és vízszintesen flippeljük, igazítjuk, majd mindkét réteget függőlegesen flippeljük és összepászítjuk egy rombusszá. 


Most mind a négy réteget duplázzuk és 60 fokban elforgatva igazítjuk, majd újra a négy réteget duplázzuk és -60 fokban igazítjuk egy hatszöggé. 


Ennél a lépésnél már Layer Groupot csináltunk a hatszögnek és tovább tapétáztunk, mert a végén Patternet is akarunk csinálni belőle, ehhez meg kell egy ismételhető periódus. 


 Sajnos a forgatás miatt az illesztések nem lesznek tökéletesek:


Ezt orvosolhatjuk ha az egyik Smart Objektumunkat duplán megkattintjuk, ekkor visszakapjuk a Shapet, amit picit megnövelhetünk. Mentés után a kirakott kép updatelődik, ha jó nagy felbontással dolgoztál, akkor ez most el fog tartani, de megéri, mert mostanra teljesen eltűntek az illesztési problémák.


Mivel már úgyis nyitva a SmartObjektum, azt is kipróbálhatjuk, hogy a maszkban tologatjuk a képet, mintha a kaleidoszkóp alatt tologatnánk, ettől teljesen más lesz a kép. 

Megtarthatjuk így is, vagy egy ismételhető periódust kivágva definiálhatunk egy patternet (Edit/DefinePattern), amit aztán tetszés szerint használhatunk. És ami a csodálatos, hogyha elmented a Smartobjectes képet, akkor editálva egy ilyen objektumot, még a képet is kicserélheted a shapeben, gyakorlatilag ebben a formátumban bármennyi képedből készíthetsz kaleidoszkóposat. 


Ha nem egyenlő oldalú háromszögből indulnánk, ki, hanem egyenlő szárúból, akkor már nyolc darabból meglenne egy négyzetünk, ami patternesíthető:

Na és akkor mi volt a fotó, amiből kiindultunk? Hát mi más, mint a zsíros mosogatóba beleöntött kávézacc. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése