2020/02/21

Elég a ppi-ből? Kliensben bízol? Érdekes Illustrator jelenség.

Az világos, hogy a kliensekben megbízni nem szabad. Nemcsak a jóhiszemű tévedés, de sokszor az aljas csapdaállítás is jellemzi őket. Persze tudjuk, hogy a kliensnek mindig igaza van, de amikor pont nincs mellettünk, azt is tudjuk, hogy hol csókolhatna meg. Nyilván van annyi önreflexiónk, hogy észrevegyük, más helyzetekben mi vagyunk más emberek kliensei, akik szintén valakinek a kliensei és ez egy örök Szamszara, amiben mindig, mindenki, mindenkinek bekaphatja, de ezt szimbolikusan értem, ne képzeld el vizuálisan, mert ez egy olyan erős kép lenne, ami hajlamos beégni a látókéregbe.

Szóval a képek elfogadható minőségének csekkolásáról lesz szó, konkrétan azt kell ellenőrizni, hogy jut e elég ppi a nyomtatáshoz. 
Ez Corelben nem is okoz gondot, úgy berántja a fotót, hogy magasról tesz rá, milyen címke van az Orientation metába bebiggyesztve, forgathatod, torzíthatod, mindig az aktuális felbontást szállítja. 
Az Indesign is elég megbízható, itt nem untat a pixelek számával, csak mutatja az aktuális mérethez tartozó effektív felbontást. Pont ami érdekel minket. Szuper.

Nem így az Illustrator. Amennyiben egy normális képet hozol be, mutatja a pixelek számát és a hozzárendelt PPI-t. Idáig rendben vagyunk.

Persze, hogyha eltorzítod, akkor a vízszintes és függőleges PPI nem egyezik meg, ezt is szépen mutatja. 
Nade most fogózzá'! Ha elfordítod a képet, akkor a PPI érték kibolondul. Márpedig egy klienstől érkezett grafikán számtalan olyan képi elem lehet, amit forgattak. Sőt, az Illustrator (nem úgy, mint a Corel) érzékeli a képek Orientation címkéjét a metában

Így fordulhat elő, hogy a behozott kép már mindenféle módosítás, forgatás nélkül is így jelenik meg. 
Persze ez egy kontrollált körülmény, ahol tudjuk, hogy a képet egy Samsung telefon lőtte 90CW forgatással, és 72 PPI-t biggyesztett a metába. Látjuk hogy a kép állóban van, a méret viszont fekvőre jelenik meg. Innen kimatekezhető, hogy: 5312 / 72 = 128 illetve 2988 / 72 = 41.

Közben kiderült, hogy ez egy hiba, most már csak annyi a kérdés, hogy az újabb verziókban benne van e még.  


1 megjegyzés:

  1. In this fashion my associate Wesley Virgin's adventure launches in this shocking and controversial video.

    You see, Wesley was in the army-and shortly after leaving-he found hidden, "mind control" secrets that the government and others used to get whatever they want.

    As it turns out, these are the same secrets tons of famous people (notably those who "became famous out of nowhere") and elite business people used to become wealthy and successful.

    You probably know that you use less than 10% of your brain.

    Mostly, that's because the majority of your brainpower is UNCONSCIOUS.

    Maybe that thought has even taken place INSIDE your very own brain... as it did in my good friend Wesley Virgin's brain seven years ago, while riding an unlicensed, beat-up trash bucket of a car without a driver's license and with $3.20 on his debit card.

    "I'm absolutely fed up with going through life check to check! When will I finally make it?"

    You've been a part of those those questions, ain't it right?

    Your very own success story is waiting to be written. You just have to take a leap of faith in YOURSELF.

    Watch Wesley Virgin's Video Now!

    VálaszTörlés