2020/02/21

Te leragasztod?

Paparazzi - 1998
Nem a vebkamerát, az ejsze minden paranoid embernek evidencia a XXI. században. Hanem a márkajelzést a fényképezőgépen. Mondjuk én életemben nem emlékszem leragasztott gépre senki kezében, de lehet csak azért, mert a ragasztószalag valóban láthatatlanná teszi a gépeket. Továbbá nem lesz szó arról sem, amikor a régi Zeniten a lifegő hátlapot ragasztjuk le véletlen kinyílás ellen. Sőt arról sem, hogy mi például az objektív végtelen állását jelöltük meg UV színű érintőékekkel, a zoom mindkét végpontján, egy tűzijáték fotózáshoz, hogy manuális módban, sötétben is tudjunk éleset állítani (azóta se használtuk). 

Paparazzi - 1998
Emlékszik valaki még az 1998-as francia Paparazzi című vígjátékra? Azóta sem világos, hogy a két főszereplő mi célból használ a gépeiken színes ragasztószalagot, de úgy, hogy nem a márkajelzést ragasztják le, hanem csak a pentaprizmát keresztben. Az EOS 1N pentaprizmája fölött nincs kinyíló kisvaku, tehát nem azt rögzíti véletlen kinyílás ellen. Egyetlen gépet használnak, tehát nem jelentheti azt sem, milyen film van belefűzve. Nem fotóznak egyszerre, tehát nem egymás gépeit kell megkülönböztessék. Tehát mi lehetett a szándék, ami miatt ez belekerült a filmbe? A választ egyetlen elérhető fórumon se találtuk, annyira viszont nem érdekel, hogy írjunk a stábnak.
Forrás
Hanem erről lesz szó ni, amit a híres kollégaúr művel, ha igazi a kép, mert manapság sose tudhatjuk. Mindenesetre a legenda valódi.  (Talán róla írták azt is, hogy csuklópántot hordott, nehogy turistának nézzék.) Még a magyar neten is volt szó erről a gyakorlatról. 

Na, te miért csilálod pls?
Legvalószínűbb, hogy feltűnési vágy, valamiben különbözni. A racionalizálás viszont széleskörű. Sokan eléggé szívre is veszik a témát, van itt lefojtás bőven a felszín alatt a különböző fórumokon, viszont pár érvet azért érdemes megfontolni. 

Lopásgátló - vitatható, hogy nem e kontraproduktív, egyrészt a tolvaj ismerheti a gépeket formáról, másrészt lehet pont ez kihívó - le van ragasztva? talán Leica, azért? Béna kézügyességgel kivitelezett leragasztás azért szerintünk is elveheti a kedvét a tolvajnak a lopástól, a lényeg, hogy úgy nézzen ki, mintha az úthenger végigment volna rajta párszor. Ugyanezen a logika mentén öltöztették a fiatal nőket rongyos feketébe, mikor jöttek az oroszok. De ha nem is hiszi a tolvaj azt, hogy törött a gép, ha elég munkásnak néz ki lepucolni a sok ragacsot, már jól jártunk.
Ez utóbbi logikának némileg ellene mond az, amikor kopásvédelmi céllal ragasztják le főleg a sarkakat, hogy majd eladhatóbb legyen egy gép.
Másik leggyakoribb indok a reklámellenesség. Ez lehet személyes meggyőződés, de cégajánlás is. Ezt teljesen meg tudom érteni, van az a ruha, cucc, amit már azért nem vennék fel soha, mert túl hivalkodó a branding. Vannak például olyan brandek, amiket a rajongóik tettek cikivé. Például a tripaloski kultúra, hogy a béemvésekről ne is beszéljünk. Mindenesetre ilyenkor a nyakpánt is mindenképpen megy a levesbe, ami nem is baj, mert rengeteg csudiszép nyakpántot lehet vásárolni, ami szintén jól mutat a kínai GDP-ben. Az igazán hardcore leragasztós, fekete filccel gyógyítja a nyakpántokat, ilyen videót is láttunk a youtubon.
Sokak szerint a leragasztás láthatatlanná teszi a kamerát, aminek főleg utcafotósként (vagy vadfotósként) tulajdonítanak jelentőséget. Ezzel nem tudunk vitatkozni, de szerintünk egy kis kompakt, vagy telefon talán még kevésbé feltűnő. 
Szokták még leragasztani makró fotósok, visszacsillanás ellen, a jobb fogás miatt, tesztkamerákat, amelyek elvileg még nincsenek forgalomban. Rendezvényfotósok esküsznek a módszerre, így állítólag kevesebbet kell egy esküvőn a talajrészeg wannabe fotósokkal bratyizzanak és szenzorokról, meg megapixelekről beszélniük. Ugyanide kapcsolódik az az érv, hogy így elkerülhető a beskatulyázás, hogy az illető Canonos, vagy Nikonos, amivel szintén megspórolható némi felesleges diskurzus idegenekkel. Ezt azonban vitatjuk, mert a leragasztott gép sokkal izgalmasabb téma, mint maga a brand. Mások szerint meg kifejezetten a rendezvényfotós nagyképűségét jellemzi, hogy azt képzeli, bárki is manapság hajlandó ilyen felesleges dolgokban kikérni a véleményét egy keresztelőn, vagy esküvőn. Megint mások szerint ilyenkor nem a profi véleményére kíváncsiak az emberek, hanem a sajátjukat akarják elmondani a profinak, ami tényleg fárasztó lehet na. 
Ezen kívül találkoztunk még olyanokkal, aki a kezelőfelületek leragasztásával akadályozzák meg, hogy a gombok, gyűrűk, ne tudjanak véletlenül átkapcsolódni, elállítódni, de ez nem témája ennek a bejegyzésnek. 

Ami meglepő viszont, hogy sokan nagyképűsködésből ragasztanak, mert a profik is csinálják.  Csak látszólag ellentéte ennek az, amikor direkt Leica matricát ragasztanak más, kevésbé presztízskamerákra. És akkor itt meg is érkeztünk azokhoz, akik az ellenvéleményt képviselik, a márkahű fotósok, akik előadják, hogy nem értik mi a baj a marketing gyakorlatával, hogy egy fotós úgy nézzen ki, mint egy reklámtábla. Ők a büszkék, akik kifejezetten ragaszkodnak a Nikonos, Canonos, Leicas életérzéshez, ha már kidobtak egy csomó pénzt és nem például valami kínai nonamet vettek. Példaként a Porschet hozták fel, hogy leragasztanád e az autón a logót. Ez azért messzire vezetne, de milyen ember az is, aki büszke az autójára? Már egyáltalán milyen ember, aki büszke?  Volt aki BMW logot ragaszt a Leicajára?

A leragasztás mikéntjébe mi nem megyünk bele, nem lesz szó gaff tape-ről sem, sem más drasztikusabb módszerekről, mint a sarokcsiszoló, ráspoly, ugyanis ezeket a módszereket képviselő urak szerintünk simán trollok. Rendszerint az ilyen fórumokon az is elő szokott kerülni, hogy a Nikont le kell ragasztani Canon logóval, illetve fordítva, mert úgy sokkal jobban eladható. Mondanám, hogy kommentben jöhetnek a saját érvek, ellenérvek, de az a pár ember aki olvas, úgysem ragasztja a kameráját. Eszébe se nagyon jutott eddig szerintem. 

5 megjegyzés:

  1. Ülök, gondolkodok, de azt hiszem még kell egy kis idő, hogy értelmezni tudjam. :D :D

    Amúgy én is le kellene ragasszam a Canon 100D-met mert a hátoldalról feljött a gumis rész, megjelent egy titkos port, gondolom ezen keresztül programozták fel a gépet, és félő, hogy ezen a csatlakozón keresztül bejut a por. :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aszta, sokadik eset már, hogy nem kapok értesítést a kommentekről, pedig irtó ritka manapság a hozzászólás :D
      Úgy tűnik tényleg valami titkos kaput fedeztél fel :) most állok neki megpiszkálni a Nikonom kárpitját, hátha találok hasonlót, és hátha bele lehet dugni valamit :) Eddig fel nem merült volna bennem, hogy nem csak a sima adatkábelt használják.

      Törlés
  2. If you're looking to burn fat then you absolutely need to get on this totally brand new custom keto meal plan diet.

    To design this keto diet service, licensed nutritionists, fitness couches, and chefs have joined together to develop keto meal plans that are efficient, decent, cost-efficient, and enjoyable.

    From their grand opening in 2019, thousands of clients have already completely transformed their body and well-being with the benefits a good keto meal plan diet can give.

    Speaking of benefits: in this link, you'll discover eight scientifically-tested ones provided by the keto meal plan diet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves robotúr. Hagyja békiben a zsírunkat. Különben is a Nagy Plazmavágó fényeskedjen magának. Nem is egy plazmavágó, hanem mindjárt KETO. Hehehe.

      Törlés