2021/05/15

A kínai humbucker humbuk e?

Saját jegyzet, tényleg ne fáraszd magad vele, csak ha érdekel hogyan lehet egy humbuckerről megtudni a legtöbbet.

Én nem tudom milyen meggondolásból, de vettünk egy hot rails hangszedőt a kínaiaktól. Jó régen, ezért már leírást sem találunk hozzá. Rémlik, hogy az öt drótból valamelyik kettő össze volt forrasztva, de hogy melyik, azt már ki tudja? Na persze, ezen a képen látszik, hogy a piros meg a fehér van összesodorva, de erre azért mérget nem vennék, mert ahány kép, annyiféle. Sok helyen a piros és a zöld van összesodorva, meg ezek bármilyen permutációi. 

Amazon

Mindenesetre induljunk ki a leírásból,
miszerint wired for hum cancelling: Magnet: Ceramic Bar.
Resistance: Total is 9-10k ohms, Single Coil Pickup is 4-5K ohms.
Output line: one 4 cores cable can be switched to single. These are fully wax posted and vacuum sealed to eliminate any unwanted feedback and noise.

Tehát megpróbáljuk kitalálni, hogyan épül fel, anélkül, hogy tönkretennénk.

1. a két sín eltérő polaritású. Ezt ne egy mágnessel próbáld megnézni, mert az mindkét sínhez hozzá fog tapadni mindkét oldalával, hanem iránytűvel, finoman oldalról közelítve. Alul is megnéztük, teljesen egyértelmű. 

Forrás

2. multiméterrel azonosítjuk a tekercseket a 4+1 vezetékből. Minden lábat minden lábbal összemérünk. fehér-fekete: 5,9kohm, piros-zöld: 5,9kohm - ez tehát a két tekercsünk külön-külön ellenállása. Kínai létére egészen egyformák. Sorba kötve (4 lehetséges variáció) a két tekercset, rendre  11,8kohmot kapunk. 
Természetesen gőzünk sincs, hogy milyen drótot használnak, de ezzel a kalkulátorral az derül ki, hogy 0,06milliméteres átmérőjű (tehát 0,0028mm^2 felületű) drótból 966 méter kellene, hogy 5,9kohm legyen az ellenállás. A drót adatlapján is hasonló adat szerepel, ugyanis ott azt írja, méterenként 6,2ohm ellenállással kell számolni, ami 966 méteren 5,989kohm. Egy menet átlagban kb. 12 centiméter lehet. Ez 966 méterből 8050 menetet jelent. Tehát a nagyságrend egészen korrekt.  Persze, lehet ha vékonyabb és rövidebb drótot használnak a kínaiak.
3. melyik sín (mágneses pólus) köré melyik tekercs van tekerve? Csavarhúzóval baszkurálva a két mágnest, kiderül, hogy a fekete-fehér az északi pólusú, a zöld-piros pedig a déli pólusú tekercsünk. 

4. hogyan lesznek ezek a tekercsek egymáshoz képest fázisban?  Nyilván a tekercselés irányát direkt módon nem tudjuk megfigyelni. Erre való a csavarhúzó-teszt, vagyis a szedőt fémmel érintjük, majd azt elvesszük róla és figyeljük az indukált jel fázisát. Vajon ez a húr által keltett jel fázisát írja le, mintha a húr lendülne közelebb és távolabb a szedőtől? Hmmm. 

A Johnson gitárunk sima, déli polaritású tekercseinél azt tapasztaltuk, hogy fémmel megérintve - jelet adnak, a fémet elmozdítva + jelet adnak le. Ezt megcsináltuk multiméterrel is, a fekete szárat a groundra, a piros szárat a tipre illesztve, de megismételtük Audacityben is, fémmel érintve a szedőt negatív tartományba ugrik, a fémet lerántva pedig a pozitív tartományba ugrik a jel. 

Multiméterre mindkét fejen akkor kapunk csavarhúzó-érintésre pozitív feszültséget (akkor vannak fázisban), ha a multiméter piros tűjét a fekete/zöld vezetékre, a fekete tűt pedig a fehér és piros vezetékre tettük. Ezt jelöltük az ábrán (+) és (-) jelekkel. Mivel a mágneses polaritást már leellenőriztük, hogy eltérő, és a kínaiak humbuckernek szánták a cuccot, ezért a következő ábra alapján arra következtetünk, hogy az egyik tekercsünk óramutató irányába (CW), a másik meg ellentétesen lehet tekercselve (CCW). Nyilván azt nem tudjuk, hogy melyik melyik. 

Forrás
Ez az ábra szerint az 1-4 (vagy a 2-3) párosítást kell kiválasztanunk valahogy. A mi vezeték-színeinkkel (fekete, fehér, piros és zöld) felrajzolva ezek remélhetőleg így néznének ki:

5. hogyan lesz ebből humbucker? Ahhoz, hogy a két tekercs humbuckerként dolgozzon, a két tekercs jelének fázisban kell lennie (egymást erősítenie kell), a hálózati 50HZ zümmögése pedig ellentétes fázisban kell legyen (hogy kioltsák egymást). Másképpen: egy humbucker mindkét tényezőnek meg kell feleljen: ellentétes mágneses polaritásúnak és ellentétes tekercselésűnek kell lennie. Elvileg ezek a feltételek adottak, most már csak helyesen kell bekötni a cuccot. 

Forrás

Ebből az ábrából a mi szineinkre berajzolva, úgy tűnik, hogy a piros-fehér vezeték összekötése valóban egy sorba kötött humbuckert okoz. De azért mérget nem vennénk rá. 

Ezt látszik alátámasztani ez az ábra is, meg ezen a linken is hasonlót találunk.
Forrás

A zöld vezeték így a föld lesz, az árnyékolást ehhez forrasztjuk hozzá, mint az ábrán is.  A fekete meg a jel lesz.  Szerintünk ez fordítva is beköthető lenne, vagyis a zöld lenne a jel és a fekete a föld. De azért biztos ami biztos, leteszteljük az összes variációt, amint beszereltük az egyhúros gitárunkba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése