2021/05/05

Johnson since 1993.

Mivel a strato-utánzat Johnsonunkról semmilyen infót nem találtunk a neten, azt kell hinnünk, hogy Lacinak lesz igaza és ez egy egyedi darab, emiatt felbecsülhetetlen értéket képvisel. Ha valaki megvenné most szóljon, mert akkor megvennénk helyette a kenyérpirító-színű Squirellt. Szép állapotban van, bár az első bundon az a-mollnál van egy kar-mollt karcolás. A színe olyan tipikus bálizenés. Mint egy lakkozott szobabútor, na. 

Annál is inkább egyedi, mert a hangszedői is érdekesen vannak bekötve. Mindegyik Déli polaritású.


És mindegyik tekercselése, úgy tűnik, megegyezik. Vagyis a csavarhúzó teszten, megbökve a szedőket negatív jelet produkálnak, elkapva a csavarhúzót pedig pozitív jelet. Ezt a multiméter is megerősítette, de itt van annak, aki nem hiszi Audacityben is: 


Balról jobbra: a fejválasztó kapcsoló hatalmas kiugrása után a csavarhúzó érintése negatívot, elrántása pozitív jelet eredményez. És ez végig ugyaní, mindhárom fej esetén, kapcsoló, érintés, elrántás.  

A fejválasztó kapcsolóról a Fender oldalán ezt találtuk: 


Ezzel szemben ez csak egy sztrato-utánzat, tehát az 5 állású kapcsoló első két állása csak a híd-szedőt jelenti, a harmadik a középső szedőt, a negyedik-ötödik pedig a nyak-szedőt aktiválja. Tehát egyszerre mindig csak egyetlen szedő működik. Ami elvileg azt is jelenti, hogy fel sem merül, hogy humbuckerként gyérítenék a hümmögést (nyilván nem is lehetnének fázisban, hiszen mind déli pólusúak és ugyanúgy vannak tekercselve), bár nem tudjuk, nem e valami spéci duplán tekert szedőink vannak ebben az egyedi darabban. 

Viszont a kapcsoló 5 állásából kettő nem redundáns, ugyanis az a tónus-potmétereket kapcsolgatja rá a fejre annyiféle variációban, hogy meg is fájdult tőle a fejünk. Egyelőre a neten nem találjuk a párját, tehát az sem világos ezzel mi lehetett a célja a gyártóknak. Mindenesetre az egyes állásban csak a híd működik és egyik potméter sincs rá hatással, kizárólag csak a hangerőszabályzó. És mi ennek a hangját szeretjük a legjobban. Olyannyira, hogy 15 évig azt hittük a tónuspotik nincsenek is bekötve. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése