2024/02/19

Citromlébe mártsd be Marxot!


... de persze ott, hol titkolni kell a harcot, inkább válassz valami biztosabb megoldást, mivel a hatalom elleni összeesküvéseket már nem citromlével kell megírni.

A tinta ugyan nem látszik, de a lúg, vagy sav, a tollhegyről szürke piszkokat old a szövegbe.

Vasalóval előhívott szódabikarbóna titkosírás (Picsa nótarészlet)

Szóval most olyan ártatlan rejtjelezésről lesz szó, amit az óvodások használhatnak, ha Julikával randevút akarnak megbeszélni a homokozó mögött, de úgy, hogy az a rohadék, spicli óvónéni ne leplezhesse le az összeesküvést (engem sajnos elkaptak nyolcvankettőben, a szerelmes rajzaimmal, amiket Szendikének szántam, és az óvónéni közröhej tárgyává is tett a kiscsoportban). A korlátolt óvónénik ellen tökéletesen megfelelnek ezek a primitív kémiai rejtjelezések. Na, ennyit a hatalomról, amelyik retkes ujjaival turkál az óvodások magánéletében.

Citromlé-írás fülpiszkálóval

Tehát a citromlé. Ezt mindenki ismeri. Az ezzel írt szöveg láthatatlan a fürkészek szeme előtt, aztán kis elvtársad egy gyertyaláng fölött előhívja a szöveget. Szerintünk a vasalóval előhívás sokkal biztonságosabb, ha nem is rendvédelmi, de tűzvédelmi szempontból. 

Citromlé-írás gázlángon megjelenítve


Szódabikarbóna gázlángon.

Érdekességképpen találtuk, hogy középkori inkvizíció ellen a tojásos módszert használták derék elvtársaink. A dolog lényege, hogy ecetben oldott timsóval megírják a tojás héját, ami aztán valahogy beszivárog és a héj alatt válik olvashatóvá. 


Nekünk nem sikerült reprodukálni a dolgot, több helyen is olvastuk, hogy másnak se jött össze. Eleve az írás is látszik a héjon, tehát elrejteni semmiképpen nem alkalmas az üzenetet. Az erős ecetsav ugyanis felmarja a héjat és az írott részen megváltozik a textúrája, esetleg még ki is fehéredik. Ráadásul egy éjszaka alatt sem volt hajlandó átjutni a héjon. Felmerült, hogy nem írni kellene ezzel az oldattal, hanem viaszba mártott tojásba bekarcolni a szöveget, majd a tojást így áztatni az oldatban, de ezt meg se próbáltuk, annyira felmarná a tojás héját, hogy tökéletesen látszana rajta az üzenet. De ha te le tudod utánozni, akkor beszámolhatsz róla, magyarul úgyse találtam semmit Giovanni Battista úr trükkjéről.  

Ez egy másik trükk, a videóban azt ígérik, hogy a highlighter fluoreszkálását citromlével annyira le tudják rontani, hogy már UV-ban nem világít, természetes fényben meg természetesen nem látszik. De szódabikarbóna oldattal újra aktiválható a fluoreszkálás.


Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mi nem sárga highlightert használtunk, mert pont kék volt és ilyen marhaságért nem fogunk széttörni még egy filcet. Hát nagy különbség nem látszik a citromlével kezelt és a kezeletlen lé között. Lássuk írva:

Felül természetes fényben leginkább csak a sima highlighteres írás látszik. De UV alatt már valamennyire észrevehető, hogy a citrommal kezelt írás (középső) csak alig-alig látszik, míg az alsó, amit szódabikarbóna oldattal kezeltünk egészen jól kivehető. Sajnos el is kenődött. Szóval bár nem cáfoltuk meg a videót, de ezen a módszeren még van javítanivaló. 

A témaindító képpáron több házivegyszerrel írt szöveg is megfigyelhető normál fényben, illetve UV-ban. Például a marószóda enyhén fluoreszkál, a hipó semmit sem csinál. Érdekesség a rézgálic oldat, ez ugyanis UV fényben nem fluoreszkál, hanem elnyel. Emiatt a rézgáliccal írt szöveg sötétnek jelenik meg UV-ban. Érdekes, hogy infrában is ugyanezt csinálja: 


A háztartásban sok ilyen cucc található még, ami a látható fényben alig-alig jelenik meg, de fluoreszkál, vagy éppen elnyel UV-ban, esetleg infrában. Kellő kitartással össze lehetne szedni olyan vegyszereket, amiket kombinálva, a szintén kombinált megvilágítással egy elég jó rejtjelező rendszerré lehetne alakítani. De ezt már csinálja meg más. Itt még vannak receptek, ha nincs életed. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése