2024/02/15

Audacici

Al di Meola  - Zima részlet.

Rajzoltunk a blogon már oszcilloszkóppal, rajzoltunk a hang spektrogrammjába is, azt hihettük már vége van ennek is, de aztán szembe jött ez a videó.  A dolog inkább csak marháskodás, mert egy hullámkép csak akkor mutatja azt az ábrát, amit előre belerajzoltunk (belefaragtunk), hogyha ugyanolyan nagyításban nézi azt valaki, úgy vízszintesen, mint függőlegesen. 

Ettől függetlenül, vagy pont emiatt érdemes lehet bele rejteni ábrákat, hiszen mikor jutna eszébe a hülye fakabátoknak egy lehallgatott beszélgetést mondjuk Audacity waveformként megnézni... Persze véletlenül előfordulhat, szóval csak óvatosan.

A rajzot a hullámok amplitúdója adja ki. A dolog nehezítése, hogy egy hullámforma amplitúdóját (relatíve könnyen) csak szimmetrikusan rajzolhatjuk meg, vagyis például az Envelope eszközzel nem jöttünk rá, hogyan lehetne aszimmetrikusan is rajzolni. 

Billy Idol - Rebel Yell szólójának bal és jobb csatornái külön kifaragva

Ezt úgy lehet áthidalni, hogy a hullám alsó és felső részét külön rajzoljuk meg, majd ezeket félbevágva összeillesztjük. Itt a kolléga felhívja a figyelmet, hogy az illesztésnél vigyázni kell az interferenciára, de ennél a résznél olyan gyorsan történnek a dolgok a videóban, hogy framenként lejátszva sem tudtuk követni. Így mi jobb módszert találtunk ki, a két fél rajzot két csatornára tettük, ez azért is érdekesebb, mert így a jobb és a bal hang eltérően halkul és hangosodik. Hátránya, hogy a függőleges nagyítással cselezni kell, hogy az ábrát kiadja, viszont fel sem merül az interferencia problémája. És ha rejtjelezésre használod nem is annyira szembetűnő.

Rebel Yell - telecaster fejre kifaragva. 

Ahhoz, hogy belerajzoljunk a hullámképbe, nem árt, ha az a hullámkép tömött. Ezt legegyszerűbben úgy lehet elérni, ha kizoomolunk, vagyis minél távolabbról nézünk rá, a tömött kék hullámalakra. Ezt meg lehet segíteni egy Compressor effekttel, nyilván ez már a hang rovására fog menni. 

Na szórakozzon ezzel tovább az, aki ért is a hangokhoz, és az Audacityhez. Biztos nagyon sok dolgot lehet még csinálni vele. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése