2024/02/21

Titkosírás - második és harmadik szint.


Milyen lenne egy olyan tinta, amelyik nem látszik a látható fényen, de ha valamivel kezelnénk... Akkor sem. Viszont sötétben világítana. Mi?

Mi a Glowstick? a leírások szerint Cyalume és peroxid + színanyagok. A tapasztalatunk azonban (3 különféle glowstickkel), hogy sem a bels[ üvegfiola, sem a külső burok vegyülete nem reagálnak a peroxidra. Igaz a peroxidunk is jó régi volt.
A folyamat nem visszafordítható, de lassítható ha például fagyasztóba tesszük, vagy melegítjük. De az ammóniagőz is ráboostol a fényerőre. 

Arra gondoltunk ugyanis, hogy a glowstickek kétkomponensű anyagát lehetne használni tintának, illetve előhívó oldatnak. Íme az írás:

Baloldalt a belső, üvegfiolában található, lötyivel írtunk. Jobboldalt a külső műanyag hüvelyben levővel. A jobboldali enyhén észrevehető látható fényben, vagy a papír anyagával, vagy a toll hegyével, de úgy tűnik reakcióba lépett. Mondjuk egy összefirkált lapon ez nem tűnne még fel, sajnos azonban UV fény alatt a baloldali igenis látszik. 


A jobboldali viszont teljesen láthatatlan, csupán a tollhegy által hagyott bemélyedés vehető észre:


Lássuk melyik írást melyik vegyszerrel lehet világításra bírni. A belső folyadékkal a külső folyadék nem okozott észlelhető fényjelenséget. A külső cuccot viszont a belsőre festve, sötétben éppen kiolvasható a szöveg. Sajnos az írás megfut, életlenné válik, tehát nagyon finom vonalakat ne várjunk ettől a megoldástól.



A kép persze nem adja vissza a látványt, ennél valamivel kivehetőbb a dolog szabad szemmel, csak ilyen fényviszonyok mellett fókuszálni sem sikerült. 
Tehát a Glowstick külső vegyülete a látható fényben kivehető (alig-alig), a belső vegyülete pedig UV alatt. És csak a belső vegyülettel írt szöveg világít a külsővel kezelve, fordítva nem. ezért a téma mindenképpen felejtős, elég könnyű és kézenfekvő észlelni. Már akkor sokkal olcsóbb a Noodler Blue Ghost ink, ami töltőtollba is tölthető. 

Volna még a luminol, aminek az oxidálása állítólag kék fényt eredményez, de rohadt drága kísérletezgetni vele. Rövid ideig is világít, nem alkalmas a glowstick gyártására sem. Kell hozzá luminol, plusz valami bázis (NaOH), és oxidálószer, Clorox, vagy Peroxid. 

Eszünkbe jutott még a kurkuma is. Bázissal, vagy ammóniával írt szövegre kenhetnénk, így téve láthatóvá az írást. Itt ezzel mocskolódnak egy hároméves szintjén, hogy nekünk már ne kelljen kipróbálni. Elvileg a szódabikarbónával írt cuccot szőlőlével dörzsöljük, az is láthatóvá válik. Ugyanez a kategória a vöröskáposzta indikátorral is kipróbálható, de mi csak ezért nem főzünk most káposztát. 

A számos trükkös tinták egyike a coin reaktív tinta. Bár látható fényben nehéz észlelni, sajnos nemcsak fémmel dörzsöléssel lehet megjeleníteni, hanem durván elsötétül UV fényben is. Innen kezdve ez sem több, mint egy UV-tinta. 


Ha érdekel a téma, a wiki oldalán csómó kategóriában találni titkos tintákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése