2024/03/12

Dichroic-trichroic

Nem vagyunk a dolog szakértői, de az, hogy egy dikroikus bevonat éppen szűrő, vagy tükör, csak nézőpont kérdése. Vagyis az számít, hogy a visszavert, vagy az átengedett hullámhosszra van szükségünk. Mindenesetre, a rá eső fehér fény spektrumának egy részét átengedi, a spektrum maradékát visszaveri. Az átengedett és visszavert színek így egymás komplementerei.

Dikroikus szűrő a hotmirror is, ami a digitális kamerák szenzora előtt szokott lenni, de mi azért bevásároltunk egy ilyen fóliát is, meg egy trikroikus kockát is. 

Ez annyiban különbözik a megszokott szűrőktől, mondjuk a zselatinos, vagy anyagában festett üveg/plexi cuccoktól, hogy azok a megvilágított oldalra is ugyanazt a színt verik vissza, mint amit átengednek, illetve a többi hullámhosszakat elnyelik. Sőt azoknál a megvilágítási szög sem számít, egy piros szűrő bármilyen szögben megvilágítva piros szűrő marad, míg a vékonyrétegek adottságai miatt, a dikroikus szűrők esetében nem mindegy a megvilágítási szög sem, az átengedett és visszavert spektrum nem ugyanaz 90 fokban bevilágítva, mint például 45 fokban. 

S akkor a Trikroikus kocka? Az micsoda? Hát a netes definíciók szerint a trikroikus prizma két dikroikus szűrőből készül. A fenti kockát, mint RGB kocka árulják, vagyis az egyik lapját fehér fénnyel megvilágítva RGB nyalábok lépnek ki a másik három oldalon vagy fordítva, RGB lézerekből lehet fehér nyalábot készíteni. Most a képen valóban úgy látszik, de a valóságban a zöld sem tiszta, hanem sárgás, a vörös meg inkább narancssárgás. A kék is olyan ciános. Vajon mi történik ebben a kockában? 

A kék nyalábokat elég durván visszaveri és eltéríti a backslash irányú lap. Lássuk a másik két alapszínt:

A pirosat valamennyire eltéríti a kocka, pont ellenkező irányba (a slash irányú szűrő mentén), mint a kéket. A zöld meg minden irányban kilép a kockából, de leginkább előre. 

Tehát elmondható, hogy a zöld spektrum szennyezi a kocka  kék és vörös oldalát, a vörös szintén minden oldalt, legkevésbé a kék. Nyilván a három lézerünk hullámhossza és ereje olyan amilyen, ez semmit sem mond el a kockáról. De azért azt gondolom, hogy egy projektorban ennél jobb minőségű vékonyréteg-prizmák vannak.

És akkor érdemes a kockát mindenféle szögből megvilágítani. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése