2024/03/05

Video loop kalandok


A szellemek fényképezése mindig megihlette a különféle képalkotások művelőit. A Mumler úrtól kezdődő, a modern szellemvadászokig terjedő rengeteg stáció egyike Klaus  Schriber úr instrumentális transzkommunikációs tevékenysége is (ITC). Akit érdekel a szellemek  elektronikus baszkurálása, a lidércek delejes hergelése, az előbbi kulcsszavak mentén tehet egy kirándulást a sötét oldalra. Minket azonban csak a video loop technika érdekel az egészből, aminek kétségtelen egyik érdekes alakja a vicces-kolontos Schreiber volt.



Itt jó kis kezdőcsomag van a témában. Ideális esetben, ha egy kamera képét egy monitorba vezetjük, és a kamerát a monitorral szembe fordítjuk, akkor az hasonlítani fog az infinity mirrorhoz. Minden azonnal és végtelenszer. A valóság azonban az, hogy a rendszerbe mindig parányi késleltetés, zaj és egyéb hiba csúszik (vagy csúsztatnak: ez a seedelés) és az ismétlődik, erősödik fel, vagy oltódik ki a képfrissítési generációk során. Az agyonautomatizált monitorokkal szemben (már nincsenek potméterek, amiket el lehet csavargatni) az agyonautomatizált kamera még vihet a rendszerbe pár meglepetést, ahogy kínlódik a helyes képbeállítást stabilizálni. Kiolvasás, framerate, fehéregyensúly, flicker kontroll, high ISO gain, lag, ilyesmik, mind megjelenhetnek a video loopban.


1. Sajnos a tapasztalataink nem túl biztatóak. Első körben az SJ7 Start egy HDMI kábel segítségével közöttük össze a monitorral. Én nem tudom (tapasztalat hiányában), hogy mi az oka, de a loopunk nem gerjedt, minden seedeles pillanatok alatt (pár generáció alatt) kikopott, gyakorlatilag másodpercek alatt beállt egyfajta entrópia. Próbálgattuk a kamera beállításait is, féligáteresztő tükörrel ledlámpafényt beseedelni a loopba, de semmi értékelhető nem született. Eléje tartottunk tükröt is, átnéztünk a kamerával egy készülő háromtükrös kaleidoszkópon is, de semmi. Csalódottak vagyunk. 


1.1. az SJ7 Star elvileg wifin keresztül a telefonra, tabletre is tudja streamelni a képet. Gyakorlatilag ez kivitelezhetetlen, döglik, akad, glitchel, de ez még lehetne jó is a videoloopnak, de ezek olyan aljasul csinálják, hogy legszívesebben földhöz csapnád mindkettőt. Most képzeld el, ahogy egy kínai kamera megpróbál beszélgetni egy kínai telefonnal. Bár lehet, hogy igazságtalan vagyok, és mindkét eszköz a technika csúcsa, csak egyik kantonit, a másik meg mandarint beszél. 


2. Más kameráinkat már régebb leteszteltük, nem tudnak teljes felbontást kinyomni a monitorra, például a 2009-es Nikon csak a hátlapi kijelző képét képes streamelni a monitorra, mindenféle menü-feliratokkal együtt. Ilyen régi DSLR-t webkameraként sem érdemes használni (pl. digicamcontrol).

digiCamControl liveképek - Nikon D5000.

3. nyilván kipróbáltuk az andoidos eszközeinet is, webcameraként. Erre az iVCam egy jó eszköz, amit a PC-re és a telefonra is telepíteni kell. Én nem tudom hogy csinálják, de a telefont a házi wifi rendszeren felcsinálja a gépre, mint webcamerát. Innentől már csak szembe kell fordítani a monitorral a telefont. 
A dolog rögzítésére lehet a telefon oldalt is használni, vagy a számítógépen az OBS Studio progit. 


4. Itt vannak effektusok is, érdemes ezzel is egy kört tenni. A filterek egészen jót tesznek a loopnak. 


Utánaolvasva, az ígéretesebb felállások mind jó kamerát és minél gagyibb tévét tartalmaznak. Ezen kívül a kamerát minden irányban mozgathatóvá szokták tenni, illetve több monitort fűznek össze féligáteresztő tükrök segítségével, illetve nagyon bonyolult videómixerekkel. A jelenség sajátossága, hogy nagyon nehéz (szerintünk kvázi lehetetlen) pontosan reprodukálni. Finom változásokat igényel, a durva beavatkozás nagyon kilendítheti a rendszert. 


5. azért megpróbáltuk a fordítottját is, egy nagyon régi és nagyon gagyi webkamerát a 4K monitorral (vagyis pontosan fordítva, rossz kamera, jó monitor felállás), és úgy véljük, ha nem is irányíthatóak a folyamatok, de legalább önműködően gerjednek és nem lecsengenek a változások. 

Néhány videó, ami nagyon tetszett a témában: Stefan George Kudor cuccai. Illetve Dave Blair igazán feketeöves installációi

Ha érdekel a téma itt még felsorolok pár keresési kulcsszót: infinity mirror, selfie tunnel, temporal disturbance, waveform advance, káoszelmélet, seeding video feedbacteria

Ez meg csak vicces.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése