2021/02/12

Metaadatok nyomában a Google Earth Studioval - képfejés a Tátrában

Volt már szó itt az Utazásokban arról, hogy a FB majdnem minden metaadatot leradíroz a képről (de nem ez a legbosszantóbb azon a platformon). Ezeknek a hiányzó adatoknak egy részét, ha elég nyom áll rendelkezésünkre, vissza lehet fejteni. Ilyen nyomok lehetnek a kép elemei: égitestek, épületek, felismerhető tájelemek, árnyékok, de persze a kép kontextusa is, ki, mikor, hol, milyen körülmények között posztolta azt. Ezekből, kis szerencsével, sok intuícióval és kellően nyitott gondolkozással, egészen pontosan meg lehet fejteni, mikor és hol állt a fotós, milyen objektívet használt, esetleg vannak e gyanús retusok a képen. 

- Képet fogunk fejni? - kapta fel a fejét Grimpix - Képtejenség! A továbbiakhoz semmilyen földrajzi, matematikai előképzettség nem szükséges, sem fenszi programok. Teljesen alap számítógéphasználat elegendő. A nyomozás során megismert eszközöket fordítva is lehet majd használni, például megtervezni, hogy mikor pontosan hol kell állnunk, ahhoz, hogy például a Nap glóriát fessen a Pléhkrisztusra. 

Szóval legyen adott egy fotó, amelyiket egy földrajzos csoportba linkeltek a minap azzal a kérdéssel, hogy vajon a Hold kel, vagy éppen nyugszik. Na jó, erre egyből rá lehet bökni, hogy hát ott írja, hogy nyugszik, s már tovább is szkrolloztál valami hülye pánikkeltő kovidos posztra. De abban semmi móka nincs. 

A fotó amúgy Vladimir Sifra poprádi kolléga alkotása, itt található a weboldala, itt meg a facebook oldala

1. Első körben azonosítjuk a helyszínt. A google képkeresője (mindig ezzel érdemes kezdeni) nem ismerte fel a fotót, de mivel a leírásban szerepel, hogy Tátra, ezért könnyű dolgunk van. A kontextus adja, hogy Szlovák oldalról érdemes keresgélni. Először a legnagyobb csúcsokat ellenőrizzük, és itt már meg is vagyunk, a csúcs oldalában a horpadás elég jellegzetes, a képen maga a Gherlafalvi-tömb látszik. A Hold meg a Batizfalvi-völgy fölötti Keskeny-tető(?) mögött kel, vagy nyugszik, vagy oda van montírozva, ezt nekünk kell kiderítenünk.

2. A fotós cuccai között szétnézve azt sejtjük, hogy a kép friss (naprakészen posztolgat), ugyanakkor több teliholdas képe is van a galériában, ami jelentheti, hogy van ehhez való bitang nagy teleobjektívje is (a profilképen talán pont ezt látjuk). A többi kép Holdméretei alapján még arra következtetünk, hogy a teljes képet látjuk itt is, nem egy kivágást. 

3. Jobban megvizsgálva a fotót, észrevesszük a Sziléziai-házat és ennek a csúcshoz viszonyított parallaxisából már a fotózás tengelyére is következtetni lehet, valahonnan Poprád felől készült a kép.

4. Most azt kell ellenőrizzük, hogy egyáltalán ebből az irányból lehetséges e Holdat látni. Akármikor. Erre a Mooncalc.org applikációját használjuk. Kifejezetten teliholdra keresünk, mert elég szabályos körnek néz ki a képen, illetve arra gyanakszunk, ez egy direkt megtervezett kép lehet. Ilyent idén január 29-én, tavaly december végén és novemberben is találtunk. Mindhárom Holdnyugta eléggé felkúszik északnyugati irányba, talán a decemberi legjobban. Sajnos a Mooncalc (létezik SunCalc is napos képekre) nem tudja megmutatni, hogy a terepen egy magas hegy mögött pontosan mikor mennek le az égitestek. 


5. A Google Earth Stúdiója viszont képes a tájat is megjeleníteni, a kamera állását, látószögét is szabályozhatjuk, egészen talajközelből nézhetünk fel a hegyre (camera tilt) ugyanakkor csillagászatilag is teljesen korrekt a mi igényeinkhez. 
Kis kitérő a Hold mozgásához. A Hold nyugta (kelte) nagyjából 50 perc késésben van minden nap az előző naphoz képest. Ráadásul elmászkál, északnyugat és délnyugat között, ami azt okozza, hogy másnap ugyanonnan nézve kb. 50 perc múlva fog lemenni a Hold, de akár pár hegygerinccel délebbre (vagy északabbra).

6. Ezzel redukálhatjuk a szóba jöhető napok számát, vagy a fotózás helyszínét, de el is értük a lehetőségeink határát, vagy az idő, vagy a fotós pozíciója hibázhat. Tehát keresünk egy olyan, még hajnali pirkadati pillanatot, amikor Poprád felől a telihold nagyjából a Keskeny-tető élén nyugszik le. A távolságot a képelemek alapján és a Hold/hegy arány alapján Popradtól pár kilométerrel délkeletre tippeljük. A google streetview a térségben nem vezetett eredményre, a felvételek jelentős részén felhőben volt a hegy, a fotón szereplő fákhoz hasonló magányos fákat sem sikerült azonosítani. 

Grimpixnek itt fogyott el a türelme:
- Na jól van, Sherlock, akkor mi a megoldás?


Hát az, hogy végül írtunk a fotósnak és megkérdeztük tőle. A fotózás helyszínét meglepően jól belőttük, Janovce határából fotózott. Viszont amire nem gondoltunk, hogy nem  telihold volt, hanem egy nappal előtte, ez bizony ciki, de nem tudtuk megállapítani a képről, teljesen szabályos körnek tűnt. (Emiatt a tévedés miatt, mi a decemberi időpontot tartottuk valószínűbbnek, ami bizony hatalmas hiba.) 

Megtudva a pontos időpontot (január 28-án reggel 6:51), már elég könnyen megtaláltuk a fákat is, és az utat ezektől délkeletre, ahonnan nagyjából készült a kép. Google streetview a környéken sajnos csak a mélyített autópályán van, de egy helyen a fák tetejére rá lehet látni, és azok pont olyanok, mint a képen is. A gyújtótávot az online látószög kalkulátor segítségével, no meg  a fotós profilképén látható objektív alapján  400-500 milliméternek gondoljuk. 


Nézzünk meg egy másik problémát is arra, hogy a metaadat időpontokkal is óvatosan kell bánni. Andris cimboránk Mont Blanc fotójának készítési ideje a metaadat szerint 6:14. 



Hogyan lehetséges az, hogy ez a konstelláció mégis 3:14 körül adódik a Google Studioban? Arra következtettünk, hogy Andris kamerája itteni idővel számolhatott, de ez akkor is GMT+2 óra, ami még mindig csak 5:14 lenne. Igen ám, de ez nyári időszámítás, vagyis +1 órával többet mutat.


Ezekkel a gyakorlatokkal felszerezve, gyorsan ellenőrizzük Grimpix egyik régebbi felvételét. A kérdés az, hogy valódi e a Hold ezen a fotón? A kép a Podragun készült és ismertek a metaadatok. 


A Google Earth Studio alapján a Hold valóban ott jött fel, de a mérete úgy tűnik, aljas hamisítvány.

- Grimpix, ezt a Titánt a Vista mellé odakanyarítani, mégis hogyan képzelted? Mi ez, giccspix?


Persze ez csak pár példa, ezen kívül számtalan más módszert be lehet vetni, pl.  árnyékmérést, más szocial-engeneering módszereket, vagy csak bruteforcolni a megoldást, megérzéseink alapján rengeteg kép/térkép átnézésével. Ti miket használtok? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése