2021/04/13

Motoros spirograph - Grimpix lézerszínháza


Az interneten szinte már mindenki elkészítette a saját eszközét, mi se akartunk lemaradni. Foglalkoztunk már hasonlóval az Utazásokban, de akkor ingán lengettük a lézert, most meg motorokkal és tükrökkel pancsoljuk szanaszét a fényt. 

Ehhez néhány motorra, potméterre lesz szükségünk, ami mindig hányódik otthon. Tükörnek CD lemezt használunk.  Igazi Lo-Fi projekt, ha jobban meg akarod csinálni, akkor kiegyensúlyozott tükrökre lesz szükséged, illetve, olyan áramkörre, ami nagyon pontos vezérlést enged a motorokhoz. A tükrök felragasztásánál érdemes törekedni a pontos derékszögre. Úgyse fog sikerülni és az a kevés pontatlanság pont elegendő lesz a lézer kitérítéséhez, ami ugye minél több tükrön (és motoron) megtörve kumulálódni fog. Érdemes emiatt nagyobbacska tükröket vágni (akár 5-6 centiseket is), mert ez sokkal megengedőbb lesz a pontatlanságokkal szemben. Meg is tervezheted a visszaverődési szögeket, de mi nem töltöttük ezzel az időt, így is elvitt egy délutánt az eszköz, egyet a filmezés és egyet a videóvágás.

A neten rengeteg változata kering az eszköznek, remélem mi abban vagyunk a különlegesek, hogy a legtrehányabb és leggányabb eszközt dobtuk össze mind közül. 


A filmbeli történetet dióhéjban a lézerkék leszületése a Nagy Lézerkeltetőből, az élet és egymás fényének a szeretése, majd visszahalásuk a Nagy Lézerörvénybe. Ez mi narratívánk, de mindenki azt projektálhat, amit csak akar. 


Közben találtuk meg a cymatic témakört, úgyhogy vágtunk egy pszeudo-cymatic videót is. Azért nem igazi, mert ezeket az ábrákat nem a zene modulálja, de majd egy olyat is fogunk készíteni. Addig ezt nézd meg, ha nem félsz attól, hogy epilepsziás rohamot kapsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése