2024/04/29

Egyszerű fény oszcillátorok


Az Esaki oszcillátor kvantumtrükkje tűnt elsőre jó megoldásnak, mert kevés holmi kell hozzá. Nem is akartuk kipróbálni, mert inkább kuriózum, mint megbízható eszköz, de ha már építettünk belőle kvantumvinnyogót, akkor már ezt is megnéztük.


Lell hozzá egy BC547 (vagy bármi más egyszerű NPN), és 220uF környékén egy kondenzátor, meg egy két ellenállás. Kb. ennyiből áll, viszont nagy hátránya, hogy 12-18V feszültség kell neki (azért csak óvatosan, mert a mi kondinkon 16V van), ezért sajnos nem lehet gitártáppal megetetni. És milyen a villogása?

Hát elég tövises. Legfölül az 1k ellenállás periódusát látjuk. Ezt az értéket változtatva a pillogás lelassítható, vagy felgyorsítható. Ide tehető például egy LDR, ami a fénymennyiséggel arányosan tudja modulálni a pislogást. Ha viszont a LED földelésére teszünk egy másik kis ellenállást (a felső képen 100ohm), akkor a tüske picit elnyújtható, a középső esetén 10ohm, az alsó esetén 100ohm ellenállással földeljük a LED-et, hogy ne tudjon annyira gyorsan kisülni. (A periódust a kondenzátor értéke is befolyásolja).

Sajnos az is látszik, hogy a LED felgyulladása nagyon meredeken történik, erre nem vagyunk befolyással, és ez a gitártremolónk esetében halk pattogásként jelentkezik a zenében.  Szóval bár nagyon kvantum a dolog, jó optikai vinnyogónak is (itt például ezt használják az infra-thereminhez, az 555 négyszögjeléhez képest ez háromszöghöz közeli jel, emiatt más/kellemesebb), de számunkra használhatatlan a tremolopedálhoz. 
-------------------------------------------------------------

Viszont találtunk egy kéttranzisztoros megoldást, ahol holmi kondenzátorok kisülése remélhetőleg kicsit menedékessé teszi a LEDek kigyulladását, de legalább a kialvását. A tinkercad valamiért nem volt hajlandó leszimulálni, tehát meg kellett építeni. Nyilván most se volt kéznél pont olyan paraméterű komponens, mint a rajzon, tehát a villogás se lett teljesen egyenletes .

Forrás

A szerkezet azt ígéri, hogyha az LDR-re rávilágítunk, azzal szabályozható a két LED villogási frekvenciája. A terv, hogy az LDR-et később egy potival helyettesítjük, amivel szabályozzuk a villogási periódust, és az egyik Led is teljesen fölösleges, ezért azt egy sima diódával helyettesítettük, ami éppen az asztalon hányódott (lásd a képen). De lássuk a hullámképet, előbb az N555 négyszögjelét viszonyításnak:


majd a tranzisztoros vibrátorunk jelét, egyik, illetve a másik LED esetén (érdekes, hogy a két LED hullámformája, mintha kiegészítenék egymást):


Hát nem tudjuk mire lesz ez elég vagy jó, nem kizárt, hogy csak vásárolni kellene egy hullámgenerátort.

----------------------------------------------------------

Folytatása: a kéttranzisztoros oszcillátorunk, illetve az N555 oszcillátorunk összehasonlítása tremoló gitáreffektként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése