2024/04/27

555 négyszögjelet időzítünk.

A célunk az, hogy az 555 chipet rávegyük arra, hogy egy nagyjából egyenletes négyszögjelet adjon ki, olyan 0,1 és 15 Hz tartományban. Jó lenne, ha állítható is lenne ebben a tartományban, mert ez lenne egy vibrato-gitáreffektünk jel-része.

Az 555 astabil vibrátor négyszögjele 3 komponensen (két ellenálláson és egy kondenzátoron) keresztül vezérelhető és erre rengeteg online kalkulátor van. Sajnos egy olyan inverz kalkulátort se kaptunk, ahol a T(high) és a T(low) időket beírva javasoljon ellenállás értékeket, tehát próbálgatva tudjuk csak megközelíteni a dolgot. 

Forrás és kalkulátor


Hogy a kondenzátort (C1) állítgassuk, arról szó sem lehet, mert nincs olyanunk. Tehát marad a potméterek hergelése (R1 és R2). Abból is csak az R2 kap potméter, hogy még egyszerűbb legyen a dolog. A kalkulátor szerint, ha C1-47uF a kondenzátor, illetve az R1-10ohm, akkor az R2 potmétert 1k-100k tartományban nagyjából 14-0,51Hz között változtatja a jelet, végig nagyjából 50% ciklussal (T(aktív) és T(inaktív) szakaszai egyenlő hosszúak nagyjából).
Ez nekünk pont elég is. 


Hát sajnos a Tinkercad szimuláció lófaszt sem ér, ugyanis az oszcilloszkópja használhatatlan, hol mutat valamit, hol nem, a LED-villogás szimulációja meg semmit sem árul el a jelről. Szerencsére ilyenkor az Audacity egy napelemmel simán bevillogja a jelet a számítógépbe:


Nyilván nem olyan komponenseket használunk, amiket kiszámítunk, hanem olyanokat, ami éppen van. Például a 100nF-os kondi például csak 68nF a mérés szerint. Legnagyobb ellenállásunk meg 2,2M, ehhez meg az R1-nek 10 ohmosnak kellene lennie, egy 4-5Hz-es jel előállításához. Igen ám, de ha 9 voltot ráengedsz erre a 10 ohmos ellenállásra, s utána megfogod, az ujjadra sül. Szerencsére az 555 IC nem sült meg, úgyhogy tovább variáltunk, amíg végül egy normális villogót tudtunk előállítani. 

Folytatása következik: megpróbáljuk a négyszögjelet leszinuszosítani, ami a kör négyszögesítésével megegyező feladat. Azután meg kipróbáljuk a dolgot optikai tremolóként gitáreffektben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése