2024/04/29

A kvantumvinnyogó (nem 555 alapú szintetizátorok)

Esaki úr nem hiába kapott Nobelt, mert felfedezte ezt a csudálatos műszert, amivel a kvantum visítását hallgathatjuk meg, ahogyan nagy nehezen átfúrja testét a potenciálgáton, vagy micsodán, mindaddig, amíg idegösszeroppanást nem kapunk a fizika hangjától. Ez a videó győzött meg végül arról, hogy nekünk is kell csinálni egyet. 


A BC547 középső lába nincs bekötve, illetve a szokásoshoz képest fordítva van bekötve. Nekünk (a videós kollégával szemben) nem sikerült a LED közbeiktatása. A leírások poláros kondit használnak, de kipróbáltuk, és a rendszer nem igényli a poláros kondenzátort, a sima 100nF kerámiával is elmuzsikál, nyilván sokkal magasabb hangon, mert minél kisebb értékűt teszünk, annál gyorsabban oszcillál a rendszer. Emiatt, ha növeljük a feszültséget, azzal is növekedik a frekvencia. Ugyanakkor az ellenállás nem csökkenthető akármeddig, 330-470 ohm környékén már csak néha zizeg. Tehát érdemes az ellenállást olyan 1-10k között tartani, a további hangtartományt meg a kondenzátor értékével változtatni.


Az ellenállás természetesen kicserélhető LDR-re is, mint ahogy a képeken látszik, és akkor van egy optikai thereminünk. De jó móka a csavargatós zajgép is. Három eltérő kapacitás és három potméter elég vidám hangzavart tud kihozni a rendszerből. 


Folytatása, a kvantumvillogó gitártremolónak való kipróbálása, összehasonlítása más villogókkal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése