2024/08/31

Szerencsétlenkedés a TDA2030 erősítővel.

Úgy kezdődött, hogy muszáj voltunk csinálni egy TDA2030A erősítőt, ha már több IC-t vettünk a múltkori Powerstate javításhoz. Először ezt a rajzot próbáltuk összerakni breadboardon:

Forrás

Meg se nyikkant. Na jó, akkor megvettük a modult, aminek ez a rajza. 


Meg se nyikkant. Na akkor találtunk egy videót, ahol a kolléga úgy javította meg, hogy a rajzról kiszúrta, hogy az R5 és az R4 fel van cserélve. És visszacserélte, amit a trehány kínaiak elcsesztek. És ment is neki. Na jó, mi is kicseréltük, de SMD dolgokban nem vagyunk járatosak, tehát így:


A vicc az, hogy amíg próbálgattuk, nyomkodtuk, egyszer mintha meg akart volna nyikkanni. Újra nekimentünk a forrasztással, de nem tudtuk megismételni. Kimérve találomra pár pontot okésnak tűnt. 
Ekkor megint megcsináltuk breadboardon, megint semmi. Most vagy veszünk egy újabb modult ezennel más beszállítótól és reménykedünk, hogy menni fog, vagy hagyjuk a picsába ezt az egészet. 


Igen ám, de találtunk egy másik rajzot is. És ezt összerakva breadboardon elindult a rákenroll.  Nem forrósodott nagyon, azonban 1-2 perc után elhallgatott. Az IC kimérve jó, néhány kondit kimértünk, jó. Na, most ez csak breadboard, ami sose érintkezik rendesen, lehet csak megmoccant valami.


Most akkor a bánat se tudja mi van, de ez a rajz (ideig óráig) biztosan működik.

Viszont itt nem jelöli, hogy melyik kondenzátor elektrolit, ezért mi érzésből próbáltuk kitalálni. A hangerő nem volt kifejezetten 18W környéki, nekünk 10 wattos erősítőnk van, és ez a 18 watt úgy szólt, mint mikor azon a hangerő olyan 8 órát mutat (log potit sejtünk itt). Tehát jó, ha volt 2 watt. 

Ha nem lett volna elegünk, akkor még ezt is megnéztük volna, miben hasonlít az előzőekhez, és esetleg ezt is összerakhatnánk. Esetleg itt még PCB is lenne. Ránézésre ennek a kapcsolási rajza nagyon különbözik az előbbiektől. És ez is jelentősen eltér. Elvileg ennek is működnie kellene, bár azért itt se hallunk 35 wattot. 

Na, azért megpróbáltunk egy kínai kitet is.





Ez legalább működött. De ettől se jönne át a szomszéd. Szóval nem annyira combos, mint szerettük volna.

Zsötem, t'állat!

Na, ez teljesen DIY projekt, csak a tervezes és a nyák-rajz nem a miénk. Ez az oldal csomó jó pedálnak a gyűjtőhelye. Szóval innen kopíroztuk a PCB-t és ha jól emlékszem, nagyjából minden alkatrész értéke megfelel a leírásnak.  Itt találtunk hozzá kapcsolási rajzot is, így azért könnyebb megérteni a működését. Ez gyakorlatilag egy Electra derivált, és valóban az egyszerűség esztétikáját hozza.

Nekünk elsőre nem indult be, olyan kussban volt, hogy még zsünnyögés se jött belőle, ezért egy hét múlva nagy duzzogva elővettük ismét és meg is találtuk a hiba okát, az egyik forrasztás bizony áthúzott. 


Azt írják a Marshall hangzást imitálja, én nem tudom, de igaz a mondás, hogy ez egyszerűen nem tud rosszul szólni. Egy poti van csak rajta, ami a gaint állítja, elvileg  a gitár potmétereit is bevetve, sokféle hangzás elérhető vele. 


Apró érdekesség, hogy bedugva, bár elviselhető, de azért elég durva hálózati zsünnyögés hallatszott. Oké, elemre kötöttük, de úgy is. Becsomagoltuk egy fém kekszes dobozba az egész drótgubancot, hátha árnyékolási a gond. De nem. És ekkor jött az ötlet, hogy ez inkább az erősítőből jöhet. Átdugtuk egy másik, földelt konnektorba az egész setupot és tádámm. Lehet, ha sok eddigi zúgósabb áramköreinknek is ez lett volna a megoldása és ezért nem ért fabatkát sem, ha a pedál tápszűrését kiraktuk kondenzátorokkal? 

A recept 2N5089-et írt, de azért kipróbáltuk a múltkor nagyon bevált MPSA13-at is. Nem lett jobb. Ez egyszerűen így tökéletes. Szeretem. 


2024/08/06

Tisztára nyolcvanas évek. A kanári.


Maga a csomagolás, a leírás, a PCB, minden, de minden, a 80-as éveket idézte. Amikor a román volt még a kínai. Akkor, ha azt mondtad, hogy kínai tollad van, az nem azt jelentette, hogy egy ócska szar, ami leginkább írni nem ír, hanem az maga volt az aranyhegyű minőség. Ha valamilyen cuccod román volt, na az pont olyan is volt. Ez mára lassan megváltozott, de most mégis olyan cuccot találtunk, amit mintha 50 évvel ezelőtt vásároltunk volna. 

A PCB olyan, hogy még nekünk elsőre is sokkal jobb sikerült. De lehet, nekik is menne jobb, csak így olcsóbb. Pasztázva (vagy attól függetlenül) végül össze lehetett rakni és egyből ment is. Nincs rajta hangerőszabályzó, se semmi, elég erős és irritáló a hangja, hogy felbaszhass vele bárkit seperc alatt. 

Van ebből mindenféle változat (weboldal a kép alján), kutyus, cica, kacsa, tücsök. Jobb volt összerakni, mintha fészbukoztunk volna azalatt, és kb. két drágább kávé ára. A kínaiak ezt egy dollárért adnák, ha eszükbe jutna. Mindemellett, valahol imponált ez a házibarkács megoldás. Még úgy is, hogy az alkatrészeket, nyers PCB-t, stb. valószínűleg ő is az Aliexpressről rendeli.


2024/08/05

Ó, hát ez könnyű (Das Easy)

Gyanítom, a neve miatt vettünk (mindjárt két darab) PCB-t. Kitben is kapható, de azt kicsit drágának találtuk és úgy gondoltuk, most már lassan mindenünk van hozzá. Fémdoboz nélkül is 100 RON, de a PCB csak 20RON, és talán az AC128 (ez volt a legközelebbi PNP-tranzi hozzá a készletünkben) a legdrágább alkatrész, 4 RON. Na jó, egy 3PDT kapcsoló is legalább 5RON. Drótok, dugaszok, potik, és a többi, max még egyszer ennyi, tehát mindenképpen feléből-kétharmadából kijön a cucc. Persze csak akkor, ha közben egy vagyont költöttél mindenféle elektro-szarok felhalmozására és csomó időt töltöttél azok katalogizálására, hogy meg is találd őket. Ha csak összeforrasztanál egy pedált, akkor vedd meg inkább kitben. 

Végül olyan pedált kotyvasztottunk, mint a lecsó, azt raktuk bele, ami éppen kéznél volt itthon. Se 2N3906, se AC126 nem volt, utóbbi jelenleg sehol se kapható külön, és talán még egy ellenállással is csak nagyjából sikerült megközelíteni a várt értéket, és a kondenzátoraink se voltak túl profik. Ennek ellenére végül csak kijött belőle a rákenroll. A szilícium PNP helyére nekünk csak egy BC557 volt itthon, nem kizárt, hogy szerzünk majd 2N3906-ot is hozzá, mert annak sokkal nagyobb az erősítése emiatt roncsoltabb hang várható vele, sajnos a Musikdingen nincs hangminta az eredetihez, szóval nem tudjuk összevetni a miénkkel. 

Itt van hozzá az alkatrészlista, a kapcsolási rajz és ha egyszer úgy döntenék, hogy beszerelem egy kekszes, vagy cukorkás dobozba, akkor a bekötési rajz is

A rajz alapján is leginkább Fuzz-jellegűnek látszik (szilícium-germánium hibrid), van rajta clipping dióda is. Az egyik tranzisztort, már amennyire meg tudjuk ítélni bázis biasolják, a másodikat pedig kollektorról állítgatják egy  beépített trimmerrel, talán érdemes lenne ezt is kivezetni egy külső potméterre. Ha dobozba szereljük, akkor ezt megfontoljuk. 


2024/08/03

A német pedálkészítő fészer fuzz pedálja

Musikding Face 69er. Ez egy pozitív groundos (PNP tranzisztoros), klasszikus face cucc. Eléggé össze is zavart a bekötése. Kapcsolási rajzbekötési segédletalkatrészlista.

Mi AC128-at használtunk, ami fémtokozása miatt elég jól néz ki, de kipróbáltuk a sima BC557-et is és sokkal jobban tetszett a hangja. Sokkal rekedtebb, több benne a sustain. Az AC128 kevésbé torzít, több benne a mély és erősebb pengetésnél szinte koppan a hang.  Apróságokban eltértünk az alkatrészlistától, mivel csak PCB-t vásároltunk, a többit, mint a lecsóba, abból, ami volt itthon, de a legnagyobb hibánk az volt, hogy tüskepineket forrasztottunk a csatlakozókra, hogy majd csak dupont drótokkal összedugdossuk a későbbi szétszerelhetőség végett. Meg se nyikkant. Ekkor a potikra, jackekre, tápra ráforrasztottuk a végeket, de így is csak többszöri nógatásra indult be. Ezentúl MINDENT forrasztunk, nem bízunk a gyorscsatlakozókban. A cucc (elég magas hangon) sípol egy kicsit, nem bírom eldönteni, hogy ez  árnyékolási (nem került dobozba), vagy milyen okból van. De semmiképpen nem a hálózati 50Hz hallatszik (talán majd egyszer megmérjük hogy a hálózati frekvencia valamely többszöröse, vagy felharmonikusa, vagy valami totál más). Összeütöttünk valami egyszerű kétkondenzátoros szűrőt, de nem javított rajta. Szóval erre még visszatérünk.

Később több házipedálunkkal is ezt a sípolást tapasztaltuk (PNP és NPN fuzzokkal), tehát mindenképpen a tápunk okozza, A hálózati tápunkkal nem szokott gond lenni, rendesebb pedálok esetén, de ezen a kapcsolási rajzon látszik, hogy csak egy kondi van szűrésnek a tápon. Szóval vagy ki kell egészíteni egy komolyabb hálózati szűrővel, lám az e a gond, vagy kell szerezni egy jobb tápot esetleg beépíteni egy fémházba, hátha az árnyékolás megoldja. De szerencsére az elemtartót is bekötöttük, így tudjuk, hogy elemről nulla zaj hallatszik. 


Érdekes, hogy a Musikdingen kitben megvehető a cucc, de külön a germánium tranzisztor nem, így nem tudjuk meg, hogy az eredeti alkatrésszel mennyivel lenne szebb hangja, mert mégiscsak arra vannak kiszámítva a többi alkatrész értékei. Igyekeztünk mindent betartani, ha nem volt megfelelő ellenállásunk, akkor nem helyettesítettük a legközelebbi értékkel, hanem párhuzamosan kötve kettőből előállítottuk (erre itt egy kalkulátor). A potik sem mind pont azok az értékek, mint a leírásban, de ez már csak szépséghiba. 

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy az eredeti kitből megépítve is sípolna e hálózatról. Más fuzzok tapasztalatai alapján az a gyanúm, hogy igen. De azért ennek utána járunk előbb-utóbb. 

2024/08/02

Mi a fuzz!

Én nem tudom, hogy ez igaziból fuzznak számít e, de rengetegen csinálják, ezért muszáj volt kipróbálni. Ebben a videóban találtuk, talán a világ legegyszerűbb 4 alkatrészes fuzz pedálját, már ha ezt fuzznak, vagy egyáltalán pedálnak lehet nevezni. Mellesleg nem számolják bele a csatlakozókat, jackeket, tápdugaszt sem. 


Működik  NPN tranzisztorokkal, 2N5088 / 2N3904 / BC547 / 2N2222, de talán ez utóbbival volt a legelviselhetőbb. És az összes diódát is érdemes végig próbálgatni. A hang meglepően jó ennyire egyszerű szerkezethez képest, de relatív sustain után percegve hal el, és a fojtott pengetés meg szinte nem is hallatszik. Zengő, magasabb húroknál viszont szép, mintha simogatnák a dobhártyánkat. Mondjuk egy sarokcsiszolóval. Csak hát összességében használhatatlan így.

Van, ahol ezt Bazz Fuzznak hívják. A tranzisztortól függően jelentősen változik a hang is, például 2N3904, vagy 2N5088 esetén sokkal karakteresebbek a basszusok, viszont gyakorlatilag alig lehet kikeverni valami használhatót a magasabb tartományra. A dióda típusaival is érdemes lehet szórakozni, a dióda szerepét ez a szimuláció mutatja meg. Tehát a fél fázist picit erősíti, de a másik fél fázist meg négyszögjelként visszafordítja. Ez adja a disztrój hangzást.



Na, hát a hangkép alapján rá lehet fogni, hogy valami nagyon alternatív fél-Fuzz pedállal van dolgunk. Ha a kapcsolási rajzot megnézzük, erősen emlékeztet az Elektra rajzokra, csak itt dióda van a 2 megás ellenállás helyett. Nyilván emiatt teljesen más a működés is. 


MPSA13 tranzisztoros változat
Ebben a videóban gyakorlatilag ugyanezt látjuk, de az MPSA13 tranzisztor, mintha egy darlington cucc lenne. És a videóban nem érezzük, halljuk azokat a hibákat, amiket a sima NPN tranzisztoros változatban hallunk. Nosza próbáljuk is ki.


És valóban sokkal szebben is szól. Tehát ha ennyire egyszerű pedált akarnánk összerakni, akkor érdemes az MPSA13 tranzisztort használni. Itt találunk hozzá bekötési segédletet is.


A képen ugyanaz a szerkezet, mint a fenti rajzon, csak kibővítettük egy fordítva-bekötés-gátló diódával, egy zajszűrő kondenzátorral és egy állapotjelző leddel. Ennek ellenére, a mi felszerelésünkön magas sípoló hang hallatszik, ha a hálózati tápon működtetjük, elemről azonban teljesen csendes. Tehát bedozolni mindenképpen csak úgy lenne értelme, ha valahogy a tápfeszültség szűrését meg tudnánk oldani.

Érdemes a diódákkal is kísérletezni. A 914B, de a 1N4001 is szépen szólt, de a piros LED sem volt vállalhatatlan, inkább nyersebb. 

Ugyanezt a dolgot tovább lehet bonyolítani is, potméterrel, de ez csak a hangerőt szabályozza, érdemes lenne egy hangszínszabályzót is beleépteni. De csakis MPSA13-mal készíteném el dobozba. A többit egyszerűen fölösleges megépíteni. Na jó persze, ha valami nagyon spéci effektusra van szükségünk, mint elromlott lancfűrész-hang, vagy lerobban mobra-hang, és ilyenek, arra jó lehet a 2N3904 is, vagy a 2N5088. 


Apró érdekesség. 
Az alábbi cucc, a Simple Coffee distorsion, egy igazi kentaur. A D1 dióda miatt szakasztott olyan, mint ezek a fenti fuzzok, hanem az R2 miatt ez egy Electra-áramkör. 


Mivel már a fennebbi MPSA13 fuzz bass variáns össze volt rakva, azt fejlesztettük tovább, a tápról jövő 10k helyett 100k került, beraktuk az 1M ellenállást és a 47pF kondit. A kondenzátor szerepére nem jöttünk rá, szakasztott úgy szólt azzal is, mint anélkül. Viszont az 1M ellenállástól elég zavaró hálózati zúgásra emlékeztető búgás jelent meg. Elemről, baszki! Tehát inkább valami rádióinterferencia lehet. Na jó, gondoltuk, nem lehet véletlen, hogy a rajzon a bemenő jel szét van szűrőzve (R1, C4 és C2). Lehet hogy a gitár veszi a hálózati búgást, és ezzel vágják ki belőle? Mondjuk ha az R1 és C4 egy lowpass filter (kalkulátor itt), csak 88kHz környékén vág, ami esetünkben nem hiszem, hogy releváns lenne és mire lehet jó a C2? Minden esetre, ha beletesszük az áramkörbe ezt a részt, a búgás sokkal halkabbá válik és a jelet sem vámolja meg észrevehetően, Isten tudja, hogyan csinálja. 

Na de, a rajz nem MPSA13-at használ, hanem 2N3904-et. Ha ezt tesszük az áramkörbe, akkor a búgás megszűnik, tehát vélhetően, kifejezetten erre a tranzisztorra van optimizálva a szűrő. Sajnos a fuzzból is nagyon sok elvesz, így már inkább egy kövérebb overdrive, vagy vérszegényebb distorsion hangzást kapunk. Szóval ez is egy lehetőség, de ha ennyire egyszerű fuzzt akarunk, akkor érdemesebb sima MPSA13 tranzisztoros, csak diódával roncsolt hangú megoldást választani. Egyszerűen tökéletes. Talán érdemes lenne beleépíteni egy pedálba, ha a hálózati táp sípolását sikerül kiküszöbölni. 

2024/08/01

Apuci kicsi Elektrája

Az interneten, ha megteszed az első lépéseket a pedálkészítés fele, ha nem is legelső találatként, de a legtöbb találatként tuttifix, hogy az Elektrába fogsz botlani. Gyakorlatilag az egytranzisztoros fuzzok, overdriveok, distorsionok túlnyomó többsége nagyjából erre a kapcsolásra vezethető vissza. Úgy tűnik ez kollektor bias cucc lehet.

Egyszerűen tartozunk annyival kulturálisan (pedálkésztő hagyományápolásból), hogy mi is csináljunk egyet. Kipróbáltuk többféle NPN tranzisztorral de lényegi különbséget nem hallottunk. Nem rossz, ahhoz képest, hogy pár alkatrészből áll.


Csináltunk egy PCB-t is hozzá és mivel annyira egyszerű a kapcsolási rajz, direkt kapcsolási rajz-kinézetűre rajzoltuk meg a PCB-t is. Ilyet még nem láttunk sehol, szóval premier. 

A clippinget itt éppen két szembefordított piros led végzi. De socketet forrasztottunk bele, hogy cserélgethetőek legyenek.


Ez így már dobozba szerelhető is lenne. 


Ez meg a Musikding Electra változata. Csak a PCB-t vásároltuk meg, Annyival több, mint a fenti rajz, hogy van rajta állapotjelző led, meg aprócska tápszűrés. 

Érdekesség, hogy néhány alkatrész helye üresen marad az áramkörben, Éspedig azért, mert ugyanezt a PCB-t árulják a pöttyöt kibővített Lius overdrive pedálhoz is. 




Mindenesetre, a Liussal is teszünk majd egy próbát, talán érdemesebb lenne azt végleges fémdobozba beszerelni. Az elnevezésével bajban vagyunk, ez is görög lenne? De hát Mükéné és Kréta... nem lehettek rokonok... vagy mindegy is, leszarom, úgyis hülyék vagyunk a mitológiához is.