2024/08/01

Apuci kicsi Elektrája

Az interneten, ha megteszed az első lépéseket a pedálkészítés fele, ha nem is legelső találatként, de a legtöbb találatként tuttifix, hogy az Elektrába fogsz botlani. Gyakorlatilag az egytranzisztoros fuzzok, overdriveok, distorsionok túlnyomó többsége nagyjából erre a kapcsolásra vezethető vissza. Úgy tűnik ez kollektor bias cucc lehet.

Egyszerűen tartozunk annyival kulturálisan (pedálkésztő hagyományápolásból), hogy mi is csináljunk egyet. Kipróbáltuk többféle NPN tranzisztorral de lényegi különbséget nem hallottunk. Nem rossz, ahhoz képest, hogy pár alkatrészből áll.


Csináltunk egy PCB-t is hozzá és mivel annyira egyszerű a kapcsolási rajz, direkt kapcsolási rajz-kinézetűre rajzoltuk meg a PCB-t is. Ilyet még nem láttunk sehol, szóval premier. 

A clippinget itt éppen két szembefordított piros led végzi. De socketet forrasztottunk bele, hogy cserélgethetőek legyenek.


Ez így már dobozba szerelhető is lenne. 


Ez meg a Musikding Electra változata. Csak a PCB-t vásároltuk meg, Annyival több, mint a fenti rajz, hogy van rajta állapotjelző led, meg aprócska tápszűrés. 

Érdekesség, hogy néhány alkatrész helye üresen marad az áramkörben, Éspedig azért, mert ugyanezt a PCB-t árulják a pöttyöt kibővített Lius overdrive pedálhoz is. 




Mindenesetre, a Liussal is teszünk majd egy próbát, talán érdemesebb lenne azt végleges fémdobozba beszerelni. Az elnevezésével bajban vagyunk, ez is görög lenne? De hát Mükéné és Kréta... nem lehettek rokonok... vagy mindegy is, leszarom, úgyis hülyék vagyunk a mitológiához is. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése