2024/08/03

A német pedálkészítő fészer fuzz pedálja

Musikding Face 69er. Ez egy pozitív groundos (PNP tranzisztoros), klasszikus face cucc. Eléggé össze is zavart a bekötése. Kapcsolási rajzbekötési segédletalkatrészlista.

Mi AC128-at használtunk, ami fémtokozása miatt elég jól néz ki, de kipróbáltuk a sima BC557-et is és sokkal jobban tetszett a hangja. Sokkal rekedtebb, több benne a sustain. Az AC128 kevésbé torzít, több benne a mély és erősebb pengetésnél szinte koppan a hang.  Apróságokban eltértünk az alkatrészlistától, mivel csak PCB-t vásároltunk, a többit, mint a lecsóba, abból, ami volt itthon, de a legnagyobb hibánk az volt, hogy tüskepineket forrasztottunk a csatlakozókra, hogy majd csak dupont drótokkal összedugdossuk a későbbi szétszerelhetőség végett. Meg se nyikkant. Ekkor a potikra, jackekre, tápra ráforrasztottuk a végeket, de így is csak többszöri nógatásra indult be. Ezentúl MINDENT forrasztunk, nem bízunk a gyorscsatlakozókban. A cucc (elég magas hangon) sípol egy kicsit, nem bírom eldönteni, hogy ez  árnyékolási (nem került dobozba), vagy milyen okból van. De semmiképpen nem a hálózati 50Hz hallatszik (talán majd egyszer megmérjük hogy a hálózati frekvencia valamely többszöröse, vagy felharmonikusa, vagy valami totál más). Összeütöttünk valami egyszerű kétkondenzátoros szűrőt, de nem javított rajta. Szóval erre még visszatérünk.

Később több házipedálunkkal is ezt a sípolást tapasztaltuk (PNP és NPN fuzzokkal), tehát mindenképpen a tápunk okozza, A hálózati tápunkkal nem szokott gond lenni, rendesebb pedálok esetén, de ezen a kapcsolási rajzon látszik, hogy csak egy kondi van szűrésnek a tápon. Szóval vagy ki kell egészíteni egy komolyabb hálózati szűrővel, lám az e a gond, vagy kell szerezni egy jobb tápot esetleg beépíteni egy fémházba, hátha az árnyékolás megoldja. De szerencsére az elemtartót is bekötöttük, így tudjuk, hogy elemről nulla zaj hallatszik. 


Érdekes, hogy a Musikdingen kitben megvehető a cucc, de külön a germánium tranzisztor nem, így nem tudjuk meg, hogy az eredeti alkatrésszel mennyivel lenne szebb hangja, mert mégiscsak arra vannak kiszámítva a többi alkatrész értékei. Igyekeztünk mindent betartani, ha nem volt megfelelő ellenállásunk, akkor nem helyettesítettük a legközelebbi értékkel, hanem párhuzamosan kötve kettőből előállítottuk (erre itt egy kalkulátor). A potik sem mind pont azok az értékek, mint a leírásban, de ez már csak szépséghiba. 

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy az eredeti kitből megépítve is sípolna e hálózatról. Más fuzzok tapasztalatai alapján az a gyanúm, hogy igen. De azért ennek utána járunk előbb-utóbb. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése