2024/08/05

Ó, hát ez könnyű (Das Easy)

Gyanítom, a neve miatt vettünk (mindjárt két darab) PCB-t. Kitben is kapható, de azt kicsit drágának találtuk és úgy gondoltuk, most már lassan mindenünk van hozzá. Fémdoboz nélkül is 100 RON, de a PCB csak 20RON, és talán az AC128 (ez volt a legközelebbi PNP-tranzi hozzá a készletünkben) a legdrágább alkatrész, 4 RON. Na jó, egy 3PDT kapcsoló is legalább 5RON. Drótok, dugaszok, potik, és a többi, max még egyszer ennyi, tehát mindenképpen feléből-kétharmadából kijön a cucc. Persze csak akkor, ha közben egy vagyont költöttél mindenféle elektro-szarok felhalmozására és csomó időt töltöttél azok katalogizálására, hogy meg is találd őket. Ha csak összeforrasztanál egy pedált, akkor vedd meg inkább kitben. 

Végül olyan pedált kotyvasztottunk, mint a lecsó, azt raktuk bele, ami éppen kéznél volt itthon. Se 2N3906, se AC126 nem volt, utóbbi jelenleg sehol se kapható külön, és talán még egy ellenállással is csak nagyjából sikerült megközelíteni a várt értéket, és a kondenzátoraink se voltak túl profik. Ennek ellenére végül csak kijött belőle a rákenroll. A szilícium PNP helyére nekünk csak egy BC557 volt itthon, nem kizárt, hogy szerzünk majd 2N3906-ot is hozzá, mert annak sokkal nagyobb az erősítése emiatt roncsoltabb hang várható vele, sajnos a Musikdingen nincs hangminta az eredetihez, szóval nem tudjuk összevetni a miénkkel. 

Itt van hozzá az alkatrészlista, a kapcsolási rajz és ha egyszer úgy döntenék, hogy beszerelem egy kekszes, vagy cukorkás dobozba, akkor a bekötési rajz is

A rajz alapján is leginkább Fuzz-jellegűnek látszik (szilícium-germánium hibrid), van rajta clipping dióda is. Az egyik tranzisztort, már amennyire meg tudjuk ítélni bázis biasolják, a másodikat pedig kollektorról állítgatják egy  beépített trimmerrel, talán érdemes lenne ezt is kivezetni egy külső potméterre. Ha dobozba szereljük, akkor ezt megfontoljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése