2024/08/31

Zsötem, t'állat!

Na, ez teljesen DIY projekt, csak a tervezes és a nyák-rajz nem a miénk. Ez az oldal csomó jó pedálnak a gyűjtőhelye. Szóval innen kopíroztuk a PCB-t és ha jól emlékszem, nagyjából minden alkatrész értéke megfelel a leírásnak.  Itt találtunk hozzá kapcsolási rajzot is, így azért könnyebb megérteni a működését. Ez gyakorlatilag egy Electra derivált, és valóban az egyszerűség esztétikáját hozza.

Nekünk elsőre nem indult be, olyan kussban volt, hogy még zsünnyögés se jött belőle, ezért egy hét múlva nagy duzzogva elővettük ismét és meg is találtuk a hiba okát, az egyik forrasztás bizony áthúzott. 


Azt írják a Marshall hangzást imitálja, én nem tudom, de igaz a mondás, hogy ez egyszerűen nem tud rosszul szólni. Egy poti van csak rajta, ami a gaint állítja, elvileg  a gitár potmétereit is bevetve, sokféle hangzás elérhető vele. 


Apró érdekesség, hogy bedugva, bár elviselhető, de azért elég durva hálózati zsünnyögés hallatszott. Oké, elemre kötöttük, de úgy is. Becsomagoltuk egy fém kekszes dobozba az egész drótgubancot, hátha árnyékolási a gond. De nem. És ekkor jött az ötlet, hogy ez inkább az erősítőből jöhet. Átdugtuk egy másik, földelt konnektorba az egész setupot és tádámm. Lehet, ha sok eddigi zúgósabb áramköreinknek is ez lett volna a megoldása és ezért nem ért fabatkát sem, ha a pedál tápszűrését kiraktuk kondenzátorokkal? 

A recept 2N5089-et írt, de azért kipróbáltuk a múltkor nagyon bevált MPSA13-at is. Nem lett jobb. Ez egyszerűen így tökéletes. Szeretem. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése