2024/08/02

Mi a fuzz!

Én nem tudom, hogy ez igaziból fuzznak számít e, de rengetegen csinálják, ezért muszáj volt kipróbálni. Ebben a videóban találtuk, talán a világ legegyszerűbb 4 alkatrészes fuzz pedálját, már ha ezt fuzznak, vagy egyáltalán pedálnak lehet nevezni. Mellesleg nem számolják bele a csatlakozókat, jackeket, tápdugaszt sem. 


Működik  NPN tranzisztorokkal, 2N5088 / 2N3904 / BC547 / 2N2222, de talán ez utóbbival volt a legelviselhetőbb. És az összes diódát is érdemes végig próbálgatni. A hang meglepően jó ennyire egyszerű szerkezethez képest, de relatív sustain után percegve hal el, és a fojtott pengetés meg szinte nem is hallatszik. Zengő, magasabb húroknál viszont szép, mintha simogatnák a dobhártyánkat. Mondjuk egy sarokcsiszolóval. Csak hát összességében használhatatlan így.

Van, ahol ezt Bazz Fuzznak hívják. A tranzisztortól függően jelentősen változik a hang is, például 2N3904, vagy 2N5088 esetén sokkal karakteresebbek a basszusok, viszont gyakorlatilag alig lehet kikeverni valami használhatót a magasabb tartományra. A dióda típusaival is érdemes lehet szórakozni, a dióda szerepét ez a szimuláció mutatja meg. Tehát a fél fázist picit erősíti, de a másik fél fázist meg négyszögjelként visszafordítja. Ez adja a disztrój hangzást.



Na, hát a hangkép alapján rá lehet fogni, hogy valami nagyon alternatív fél-Fuzz pedállal van dolgunk. Ha a kapcsolási rajzot megnézzük, erősen emlékeztet az Elektra rajzokra, csak itt dióda van a 2 megás ellenállás helyett. Nyilván emiatt teljesen más a működés is. 


MPSA13 tranzisztoros változat
Ebben a videóban gyakorlatilag ugyanezt látjuk, de az MPSA13 tranzisztor, mintha egy darlington cucc lenne. És a videóban nem érezzük, halljuk azokat a hibákat, amiket a sima NPN tranzisztoros változatban hallunk. Nosza próbáljuk is ki.


És valóban sokkal szebben is szól. Tehát ha ennyire egyszerű pedált akarnánk összerakni, akkor érdemes az MPSA13 tranzisztort használni. Itt találunk hozzá bekötési segédletet is.


A képen ugyanaz a szerkezet, mint a fenti rajzon, csak kibővítettük egy fordítva-bekötés-gátló diódával, egy zajszűrő kondenzátorral és egy állapotjelző leddel. Ennek ellenére, a mi felszerelésünkön magas sípoló hang hallatszik, ha a hálózati tápon működtetjük, elemről azonban teljesen csendes. Tehát bedozolni mindenképpen csak úgy lenne értelme, ha valahogy a tápfeszültség szűrését meg tudnánk oldani.

Érdemes a diódákkal is kísérletezni. A 914B, de a 1N4001 is szépen szólt, de a piros LED sem volt vállalhatatlan, inkább nyersebb. 

Ugyanezt a dolgot tovább lehet bonyolítani is, potméterrel, de ez csak a hangerőt szabályozza, érdemes lenne egy hangszínszabályzót is beleépteni. De csakis MPSA13-mal készíteném el dobozba. A többit egyszerűen fölösleges megépíteni. Na jó persze, ha valami nagyon spéci effektusra van szükségünk, mint elromlott lancfűrész-hang, vagy lerobban mobra-hang, és ilyenek, arra jó lehet a 2N3904 is, vagy a 2N5088. 


Apró érdekesség. 
Az alábbi cucc, a Simple Coffee distorsion, egy igazi kentaur. A D1 dióda miatt szakasztott olyan, mint ezek a fenti fuzzok, hanem az R2 miatt ez egy Electra-áramkör. 


Mivel már a fennebbi MPSA13 fuzz bass variáns össze volt rakva, azt fejlesztettük tovább, a tápról jövő 10k helyett 100k került, beraktuk az 1M ellenállást és a 47pF kondit. A kondenzátor szerepére nem jöttünk rá, szakasztott úgy szólt azzal is, mint anélkül. Viszont az 1M ellenállástól elég zavaró hálózati zúgásra emlékeztető búgás jelent meg. Elemről, baszki! Tehát inkább valami rádióinterferencia lehet. Na jó, gondoltuk, nem lehet véletlen, hogy a rajzon a bemenő jel szét van szűrőzve (R1, C4 és C2). Lehet hogy a gitár veszi a hálózati búgást, és ezzel vágják ki belőle? Mondjuk ha az R1 és C4 egy lowpass filter (kalkulátor itt), csak 88kHz környékén vág, ami esetünkben nem hiszem, hogy releváns lenne és mire lehet jó a C2? Minden esetre, ha beletesszük az áramkörbe ezt a részt, a búgás sokkal halkabbá válik és a jelet sem vámolja meg észrevehetően, Isten tudja, hogyan csinálja. 

Na de, a rajz nem MPSA13-at használ, hanem 2N3904-et. Ha ezt tesszük az áramkörbe, akkor a búgás megszűnik, tehát vélhetően, kifejezetten erre a tranzisztorra van optimizálva a szűrő. Sajnos a fuzzból is nagyon sok elvesz, így már inkább egy kövérebb overdrive, vagy vérszegényebb distorsion hangzást kapunk. Szóval ez is egy lehetőség, de ha ennyire egyszerű fuzzt akarunk, akkor érdemesebb sima MPSA13 tranzisztoros, csak diódával roncsolt hangú megoldást választani. Egyszerűen tökéletes. Talán érdemes lenne beleépíteni egy pedálba, ha a hálózati táp sípolását sikerül kiküszöbölni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése