2011/08/24

Digitális lukkamera szappantartóra

A most következő eszköz ihletője a Digitális Fotó Magazin idei, harmadik számának 108. oldalán található. Érdemes megnézni az eredetit, mert az itt bemutatott változat eléggé bénácska, az idomtalan Sony goa'uld dízájnja miatt, meg amúgy is.

Karton feltét kompakt fényképezőgéphez.

Az elv egyszerű, a fekete doboz tartalmaz egy mattüveget (vagy pauszpapírt), amelyre az elején található lyuk vetíti a képet. A mattüveg túlsó oldalán a fényképezőgéppel rögzíthető a vetített kép.

A lyuk természetesen nem ekkora, ezt a nyílást be kell ragasztani az objektívvel, amiben célszerű cserélhetővé tenni a lyukméretet. Ha nincsenek további terveink a kamerával (pl különféle lencsék képalkotásának vizsgálata a mattüvegen), akkor egyszerűen a doboz elejére ragaszthatjuk a lukat tartalmazó fémlemezt (ez oximoron volna?). A dobozban továbbá ütközők látszanak, amelyek megtartják a mattüveget.

Az alábbi felvételek a júniusi lyukkamera találkozón készültek, természetesen állványról a hosszú záridő miatt. A nagy látószög és a lyuk-méret optimizálásának hiánya miatt a képek erősen vignettáltak, ezért minden egyes felvétel két exponálásból van összemaszkolva. Még így is jelentős a peremsötétedés, ami ennek a szerkezetnek a sajátos báját adja.


Hogy ennek mi értelme, mikor a digitális géppel direkt is elkészíthetnénk a felvételt? Kommentben lehet véleményt írni és más értelmetlen eszközöket linkelni :)

4 megjegyzés:

  1. Én pl az ilyen képek készítésének a miértjét sem értem, de az lehet az én korlátoltságom miatt van :-)

    VálaszTörlés
  2. Hát ezek csak tesztképek, nem veled van a baj :) A második az kicsit több, mert egy lukkamera párbajt örökít meg. Sajnos a párját nem találom itt: http://floriancsaba.blogspot.com/2011/06/lyukkamera-talalkoztunk.html

    VálaszTörlés
  3. Kísérletnek szerintem jó. És van is értelme mint bármilyen hobbinak amit az ember végez. Majd ha egyszer sok időm lesz és kedvem támad kísérletezgetni akkor én is kipróbálom egy kompakttal. Akkor majd még kérek plussz infókat, pl. hogy mekkora kell legyen a fekete doboz és a fehér ami a géphez van csatlakoztatva, milyen hosszan kell exponálni, honnan lehet mattüveget szerezni stb. Jó, hogy ehhez a kísérlethez a hagyományos lyukkamerával ellentétben nem kell fényérzékeny papír és vegyszerek.

    VálaszTörlés
  4. Jó meglátás a vegyszermentesség :)
    Azért leírom most amiket majd kérdeznél, hátha valaki már ma nekifogna.
    A doboz mérete ízlés szerinti, ajánlott nagy képet leképezni (élesebb). A mélysége függ a kívánt gyújtótávolságtól, illetve a kompakt gép max. közelpontjától. Itt nincs mélységélességi probléma, mivel síkot fotózunk. Sokkal fontosabb a lyuk mérete, csomó egyéb paraméter függvényében, aminek szabályrendszere jelenleg nem élvezi tudásbázisom meghitt melegét. Későbbiekben majd lesz erről is, mert érdekes.
    A mattüveget jelenleg egyszerű mezei maratott üveggel helyettesítettem, illetve a képek még pausszal készültek, ami egyfajta szemcsézettséget/rostosságot is ad. Az igazi mattüveg drága holmi.

    VálaszTörlés