2022/07/20

Rock and roll damnation

Forrás

Nekünk, kelet-európai rockandrollsrácoknak, kiktől a zálogos (bizományis - konszignációs) nem kért túl sokat a gitárért, már nem futotta erősítőre, meg effektekre. De nem is árultak ilyesmit akkoriban nálunk. Ezért hogyha a kazettafonra és a gitárra gondolunk nem az jut eszünkbe, hogy létezett egy ilyen szalagra-felvevő-loopos-echo-effekt, hanem csak annyi, hogy simán felbogoztuk a gitárból kijövő két drótot a kazettafon fejének a két lábára. És adjál neki. A tape echo effektet nemhogy nem ismertük, de el se bírtuk volna képzelni itt a periférián. 


Szóval nincs ennél madmaxesebb, vagy zombiapokalipszisesebb zenecucc: villanygitár meg kazettafon. Elemekkel még hordozható is. Ez küldte a rokkot a fülesbe, vagy nyomta a tábortűz körül a közösbe is. Erősített, torzított meg minden. Ha a kazettafonon volt valami hangszínszabályzó is, az már nagyon úri holminak számított. Volna, ha lett volna. (Nem is foglalkoztunk volna most ezzel, ha a legendás német pontosság nem várat meghatározatlan ideig az összeszerelhető gitárpedálom postázásával.)

Itt bővebben a működésről


A működés elve egyszerű, a szalagleolvasó fejben levő apró tekercs a szalag mágneses változásaira nagyon gyenge áramot (jóval gyengébbet, mint amit a gitár szedői adnak) küld az erősítő felé. Ha tehát a leolvasó fej helyett a gitár adja a jelet, az egy nagyon jól felerősíthető, sőt könnyen túlvezérelhető jel lesz. Ez szabályozható némileg a gitár tónus és hangerő-, illetve a lejátszó potmétereivel. Nem árt a szalagtovábbító motort kiiktatni, mert plusz zajt ad a rendszerhez, de amennyire zajos, rekedt az egész, olyan sokat nem ront a lo-fi összhangon. Itt az alap punk felszerelés már készen is van. Potikat tövig és zúzzad. 


De nemcsak a rockszakmában lehet használni, hanem a hip-hop, hippie the hippi, bang-bang boogieban is. Pont nincs itthon egyetlen kazetta se, de a mágnesszalagon a jel nagyon hasonlít a bankkártyán (beléptetőkártyán) található mágnescsíkhoz. Annyira, hogy a kazettafon fejével leolvasható a bankkártya. Minél több pénz van a számládon, annál édesebben szól, amikor rajta szkreccselgetsz.

Azonban azt tapasztaltuk, hogy az összes kipróbált magnó hangja morgós, a mély hangok elnyomják a magasabbakat. Ennek okát mi nem tudjuk, jöhet a gitárból, mélyebb húrok nagyobb induktivitása, jöhet a kazettafonból, hiszen nem gitárra van optimizálva az áramkör, vagy bármi más is okozhatja. De ezen könnyen lehet segíteni, hogyha egy akármilyen, nem poláros, kondenzátort sorba kötünk a fejjel, gyakorlatilag ezzel egy highpass szűrőt adunk a rendszerhez. Ezt a youtubos kollégák nem említik, pedig sokat javít az élményen, igaz valamennyi gaint fel kell áldozni érte. A kondi értékének függvényében fogja levágni a mélyebb hangokat. Egy ilyen posztapokaliptikus gitárszerkó esetén értelmetlen pontos értékekről, vágási frekvenciáról beszélni, nem is értünk hozzá, de a 104-es (100nF) kondenzátor már gyönyörűen végzi a dolgát. Ha van kéznél még kisebb értékű (szemüveg nélkül a franc se tudja megmondani mekkora lehetett, amit mi használtunk), az még jobban levágja a mélyeket, vagyis a highpass szűrést még magasabbra állítja. Érdemes végigpróbálgatni több kondit is, mielőtt egyet véglegesen beforrasztunk a kazettafonba. 

Na, de mi van akkor, ha annyira csórók vagytok, hogy még egy szakadt villanygitár se hányódik odahaza? Egy elektret (?) mikrofon is megteszi, amit bontott kamerából, vagy diktafonból nyerhetünk. De tökéletes a piezo kontaktmikrofon is. Itt pont egy ilyennel elektromosítják fel a szárazgitárt, és a kazettafon erősítővel nyomják a rokkot. 


Persze hol vannak manapság már a kazettafonok. De egy szakadt telefon, vagy tablet csak hányódik otthon, nem? Párszáz lejért már lehet kapni ilyen feldugható gitárstúdiót, de ha Johnny apja elég csóró, egy dollárért iriget kap, hamisat. Ami nem lesz hajlandó minden alkalmazással összedolgozni, de nekünk a Deplikekal sikerült megjammeltessük. Ebben az appban is a cuccosabb szerkók már fizetősek, de mi már kifizettük az árát ennek az egésznek, pont egy dollárt ér az egész, egy centtel se többet. Ez is jó szar, mint a régi kazettafonos torzítók, de ez valahogy nem térben torz, hanem időben, ugyanis elég jelentős lagje van (a XiaomiRedmi 8T-n elég jelentős az időcsúszás, a Samsung Galaxy Tab mittoménhányason éppen még elviselhető). Szóval inkább szórakozzatok a régi kazettafon fejjel, mi még biztosan építünk belőle valamit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése