2022/09/15

Vörös az ég alja? Aligha ez egy népi bölcsesség nem lesz...

2Ő azonban így válaszolt nekik: Napnyugtakor azt mondjátok, hogy szép idő lesz, mert vörös az ég. 3Reggel pedig, hogy ma zivatar lesz, mert vörös és borús az ég. Képmutatók! Az ég színét meg tudjátok ítélni, az idők jeleit pedig nem tudjátok? (Máthé 16:2-3)
Hát igen, már kétezer éve szokása a keresztény-konzervatívoknak beszólni a meteorológusoknak, akik bár az időjárást még csak-csak, de az idők jeleit most sem látták előre. Ám ez a vörös égaljás okosság a világ széltében hosszában honos.
Red sky at night, sailor's delight. Red sky in morning, sailor's warning (a sailor szárazabb vidékenként behelyettesíthető shepherds-szel, ami tovább bonyolítja a dolgot, mert a hajós nem ugyanattól fosik, mint a juhász). 

Ez a vicces fülű IQ-pidó szerint, vért ontottak az éjjel, mert vörös az ég alja:

Forrás

Grimpix szerint, meg ha sárgás az ég alja reggel, akkor az éjjel valaki aligha be nem bepisilt. Érdekes azonban, hogy nálunk, magyaroknál, a jövendölés nem viharra, záporra, zivatarra vonatkozott, hanem szeles időre, ami azért legtöbbször nem barátja az esős időnek (szétfújja a felhőket - bár ezt is ki ellenőrizte le). 

Egyszer János vitéz a hajófödélen
Sétált föl s alá az est szürkületében.
A kormányos ekkép szólt legényeihez:
"Piros az ég alja: aligha szél nem lesz."
....
Másnap, amint az ég alja jövendölte,
Csakugyan szél támadt, mégpedig nem gyönge.
Zokogott a tenger hánykodó hulláma
A zugó fergeteg korbácsolására.

Rengeteg videó és leírás magyarázza a jelenséget, mi azonban szkeptikusak maradtunk. Azt állítják, az okozza a jelenséget, hogy az általában nyugatról keletre haladó frontok felhőit süti meg a Nap, este a keleti égen, vagyis ez már áthaladt felettünk, tehát utána a jó idő közeledik, vagy reggel süti, még a nyugati égen, vagyis ez még felénk tart. De mi van ha reggel a keleti égen vörös az ég? Vagy este a nyugati égen? 

Vörös az ég alja,
Szélvihar lesz holnap:
Azok a vén romok
Mind-mind leomolnak...

(Vajda János - Sirámok V.)

Ugyanez a probléma az erős szél előrejelzésével is, a magyarázat szerint, az anticiklon lefelé áramlása a légkör alsó részében megnöveli a port, ettől pirosabb az ég. Igen ám, de mi van, ha ez az anticiklon tőlünk már keletre van, vagyis elhaladt felettünk, és törvényszerűen egy alacsony légnyomás követi?

Piros az ég alja.
Hold malmát szél hajtja:

morogva zúg, pörög.
Egy perc, s már dübörög.

Forgószél, hangorkán,
zúdul ki hét torkán:

sziklát bont, fákat dönt.
Nyomában nagy, mély csönd.

(Búth Emília - PIROS AZ ÉG ALJA)

Múlt héten egyik hajnalban ritka vörös volt a keleti ég alja, talán altocumulusok lehettek alulról megvilágítva. Na, most ez mit jelenthet? Keletre tőlünk nagyobb nyomású terület van elhaladóban, tehát jön a rossz idő? Vagy inkább nagyon szeles időt? Két óra múlva ráparkolt a városra egy végtelen nagy nimbostratus és loccsintotta pár órán keresztül csendesen, szél nélkül. 


Aligha az nem lesz, hogy ez a bölcsesség mikor mit nem jelent. Hol nem esőt, hol nem szelet. Ez a megfejtés azonban tetszett:

És ez is nagyon ott van:


Ha kultúrsokkot akarsz a témában akkor ezt a nótát hallgasd meg, vagy nézd meg a Blood Red Sky filmet, amiben a zombinéni mind egy szálig megeszi a gépeltérítő terroristákat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése