2022/09/19

Meg tudunk menteni egy JPEGet? - újratöltve

Legutóbb egy olyan fotót kellett (volna) megmenteni, aminek a fejléce és/vagy a törzse is sérült volt. Vagyis a fejléc-kezdet és a fájl-vége jelek sem voltak a helyükön. Az ilyenek általában meg sem nyithatóak. Most két olyan képpel van dolgunk, ami tárolás alatt, vagy egy archiválási mentés során kutyult meg, valamikor régen, és azóta is így másolgatjuk tovább, tehát még a négy esztendős backupból sem tudjuk visszaállítani. A fejléc látszólag a helyén van, ettől még sérült is lehet a kvantálási, huffmanolási régiója, mert glitches, mint az állat, ha bármiben megnyitjuk. És jó nagy 00 mezők vannak benne több helyen is, aminek nem tudjuk az okát, de a jó képekben ilyeneket nem találtunk. 

Online eszközökkel:
A VG Jpeg repair online képmentője a hibás kép mellé kér egy hasonló alomból származó hibátlan képet is. Ennyit bírt kezdeni vele, jó sok idő alatt.

Pénzért letölthetek szebbnél szebb glitches változatot.


Az Officerecovery sokkal hosszabb idő alatt egyetlen hibás képből erre volt képes, gyakorlatilag ugyanezt látják a képmegjelenítő alkalmazások is. 

10 dollárért


A múltkor nem jártunk sikerrel a fejléc átültetéssel, de most újra megpróbáljuk, mert picit más jellegű a hiba. Ebben a videóban látottak alapján, ezzel a hexeditorral dolgozunk.  


Baloldali a sérült, jobboldali a donor. Mindkét fileban két 0xFFDA található (vélhetően az egyik a thumbnail kezdete, a másik az adaté). Az első FF DA mindkét képen ugyanabban a blokkban található, a második meg nem. A második FF DA-tól visszafele mindent átültetve, a kép ugyanúgy sérülten nyílik meg. Ha a második FF DA-tól az első FF DA-ig cseréljük ki, ugyanúgy sérülten nyílik meg. A thumbnailokra nem világos, hogy ezek milyen hatással vannak. Ha csak az első FF DA-tól visszafele ültetünk át mindent, akkor meg sem hajlandó nyílni a kép. Mindkét képpel ugyanez van. Ez tehát zsákutca.

A JPEGRepairShop szintén zsákutca, mivel egyik kép meg sem nyílik benne, a másikon is csak csíkok látszanak, tehát nincs egy konkrét MCU amit lehetne töröli, vagy tologatni. 

A legutóbbi képmentéskor full HD preview volt a JPEG-ben (valami Sony kamera volt), ami családi kép lévén, pont megfelelt a kárvallottnak. Sajnos a Fuji 9500 képében a thumbnail csak 160*120 pixel. Ezt az EXIF TOOLS tudja kivonni a képből a következő parancssorral: 
exiftool -a -b -W %d%f_%t%-c.%s -preview:all serult.jpg

Lehet kitalálni olyan módszereket, amivel a fájlok hibáit időben észrevesszük, amikor még azok pótolhatóak máshonnan, de automatizálható e annyira, hogy megérje működtetni? Vagy csak el kell fogadni, hogy semmi sem örök. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése