2022/09/30

3D látás és a pálinka - tanulj valami újat!

Kancsalnézős, cross-eyed 3D

Ahogy romlik a szemünk, újabb és újabb aspektusait vesszük észre a látásnak. Például a pálinkától két feje lesz az Antonyhopkinsnak, vagy a Scarlettjohansonnak. De ez nem zavaró. Ugyanis az van, hogy általában mindig duplán látunk, csak van erre egy patch, ami helyrehozza a képet. Ez egy régebbi verziójú plugin az agyunkban és úgy tűnik, az  újabb pálinkával nem kompatibilis. 
Diplopia kísérlet: feltartott ujjunk és egy távoli fa, amikor valamelyikre fókuszálunk, a másikból kettőt látunk. (térlátásról magyarul)
A kancsalnézős (crossed-eye) térlátós technika pont ezen alapszik. És a párhuzamosan-nézős is. Itt álljunk is meg. Tudsz 3D képet nézni kancsalnézős módszerrel? Hát  párhuzamossal? Na jó, de legalább a tükrösről azért hallottál, nem? A nyáron gyerekekkel ismertettük meg ezt az élményt valami foglalkozás keretében és nagyon élvezték. Ideje, hogy a felnőttek is megtanulják. Ha valamilyen új szkillt szeretnél megtanulni a közeljövőben, akkor ezeket feltétlenül ajánlom. Igaz, nem írhatod bele az önéletrajzodba, hogy ha egy kisgatyában kidobnak az Antarktiszon, spéci szemüveg, nézőke, bármi eszköz nélkül, pusztaszemmel is tudsz 3D-ben látni sztereó-képpárokat.

Párhuzamos - parallel view

Rövid segítség magyarul, mert nem túl bő az internet ezen a téren. Kancsalnézős módszer. A legegyszerűbb megtanulni (pláne ha kancsi vagy), egy crossed eye (cross eyed) képpárt nyiss meg, telefonon, monitoron, tökmindegy. (Ne legyen túl távol, és ne legyen túl közel, legyen egy kicsikét közelebb, mint amiről azt gondolod, hogy én ilyenre gondolok. Legfeljebb kell egy picit távolítani.) Teljesen szemből állva a képpárral, nézzél nagyon kancsin, de ne koncentrálj még a képpárra, csak annyira, hogy a két kép között mikor jelenik meg egy harmadik. Ha nem jelenik meg, nézzél még jobban össze, vagy távolítsd-közelítsd a képpárt. (A jobb szemed a baloldali képet kell lássa, a bal szemed, meg a jobboldalit.) Amint lett középen egy harmadik (fantom) kép, kezdj el rá fókuszálni. Kis gyakorlással már nem esik rögtön szét a középső kép, amikor elkezded jobban megfigyelni. Térhatás tökéletes, színhelyes, igaz, meg tud fájdulni tőle a fejed.
Ha így nem sikerül, tedd az ujjad az orrod elé pár centivel és arra nézzél. Amikor a háttérben észreveszed a harmadik kép kialakulását, lassan kihúzod az ujjad a képből és finoman átfókuszálsz a térhatású képre, anélkül, hogy a szemtengelyeden változtatnál. Gyakorolni kell, van akinek 10-20 percbe is beletelik. Biciklizni és úszni se tanultál meg másodpercek alatt. 

Cross eyed

A párhuzamos módszer nekünk monitoron nem jött be. Pláne, ha a monitor mögött rögtön egy fal van, és nem tudsz mögéje révedni. Ezért papíron, vagy telefonon érdemes megtanulni. Ha a sztereogrammok nézése megy, az jó segítség, mert itt is arról van szó, hogy a két szemed nem összefelé néz a képre, hanem mögéje néz, párhuzamos szemtengellyel, vagyis a bal szemed a baloldali képet kell lássa, a jobb szemed, a jobboldalit. Ezért érdemes a telefont, vagy papírképet úgy magunk elé tartani, hogy fölötte messzire el tudjunk nézni, több méterre. Amint kezdjük észrevenni a harmadik kép kialakulását középen, finoman átfókuszálunk arra, anélkül, hogy a szemtengelyek elmozdulnának. Térhatás, színhelyesség szuper, megtanulni nehezebb, hiszen a két szem szöge távolra áll be, de a fókuszt közelre kell állítani. Fekvő képpárral nekünk nem működött, de álló, vagy négyzetes képpárral igen. Ne add fel. Meg tudod csinálni! 

Parallel view

A tükrös módszert azok próbálják, akik már két órája próbálgatják a másik kettőt és már telehánytak egy vödröt, de még mindig semmi. Ehhez, nem meglepő: kell egy tükör. És valamelyik képet a párból meg kell tükrözni vízszintesen. Sokféle megoldás létezik, amikor a képpár egymás mellett van, vagy amikor nagyobb távolságra, de a lényeg ugyanaz, az egyik szemünkkel (mondjuk a jobbal) a tükrözetlen képet nézzük, a másik szemünkkel a tükörben a megtükrözöttet. A tükör enyhe forgatásával a két képet egymásra kell ügyeskedni és akkor megjelenik a térhatás. 

Forrás  - valahogy így.

Ezzel a képpel gyakorolhatod a tükrös módszert. 

Mirror view

Érdekesség: amennyiben párhuzamos képpárt kancsalnézel, vagy kancsalképpárt párhuzamosan nézel érdekes, kifordított térélményed is lehet, hiszen elsőkből lesznek az utolsók, ami hátul volt, az meg elől látszik. Nyilván városképpel, arccal nehezebb ezt az élményt elérni, mert az agy küzdeni fog a látvány ellen, inkább csak diszkomfort lesz belőle (meg hányás), viszont elvontabb formák esetén, ahol nincs megszokásból fakadó elvárás a látvány térbeliségével kapcsolatban simán működik (az astroanarchy oldalt javaslom erre a célra). Látunk ebben a hatásban némi művészi potenciált is, sajnos magunkban nem annyira. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése