2020/08/20

Hogyan kapta a lézer a foltjait?

Szóval, ott a hegy megett
láttam én a petymeget:
számolgatta saját hátán
foltjait s a pettyeket.
K.A.F.

Feltűnt már, hogy a lézerfény pettyezett és foltos? Én sokáig azt gondoltam, hogy valami olyasmi az oka, hogy a fotonok (mint pingponglabdák) összevissza csimbókosodnak és kupacokban érkeznek a falra és ettől van a mintázat. Hogy valamiféle köze van ennek a foton-zajhoz. De nem.

A fotonok semmi esetre se pingponglabdák. De mondjuk hullámok annál inkább. Csak a fényhullámot sokkal nehezebb elképzelni, mint a fény-pingponglabdát, kérdés az, hogy a világ azért bonyolult e, hogy minket megszívasson, vagy a világ nem bonyolult, csak mi vagyunk ahhoz képest is primitívek.

Piros hátú petymeg hátán, 
zizegnek a petymegek, 
Ejszen ezek szubjektívek,
mert a konstans pettyek meg
az objektív petymegek.
Grimpix

Szokás a lézermutatókat olyan fenszi előtétekkel forgalomba hozni, ami vagy ábrákat vetít a falra, vagy egyenesen kaleidoszkópszerű bonyolult interferenciaképeket. Mi nem tudjuk, ezeket hogyan csinálják, a net számos módszert említ, többek között fotóeljárással is megvalósíthatóak. Vannak olyanok, amelyikben fizikai rések, kiugrások vannak, de olyanok is, amelyek a felület (általában valamilyen csoda-gél)  refrakciós indexének periodikus változásaival érik el ugyanazt a hatást. Tervezünk ebbe az irányba is tenni majd egy utazást egyelőre nekünk csak hableányos, dollárjeles és hasonlók vannak ilyenből. 

De mitől foltos a lézer? Nyilván nem gondoljuk, hogy ebéd és uzsonna közötti ejtőzés alatt egy sör mellett feltárunk egy témát, amit más 4-5 év egyetem alatt, kemény bulizások és alkoholizmus közepette sajátít el. Csak megnyaljuk picit és megpróbáljuk megfigyelni. A lézerek foltos textúrája kialakulhat papíron, falon (diffúz visszaverődés), de a levegőben szálldosó porszemeken, illetve a folyadékban lebegő apró részecskéken is. Szükséges hozzá a koherens fény. A wiki elég ködösen fogalmaz és a youtube sincs túlságosan eleresztve a témából. Ezt az egyet kaptam

Szubjektív pöttyösödés - valamilyen durva (fal) felületről egy képalkotó eszközben kialakuló foltok. Magyarul, a falon, papíron minden egyes megvilágított pont fényforrásként tekinthető, ezeknek az interferenciaképe fog kialakulni a szemünkben, kamerában. A fejünket mozgatva ezek a random pöttyök elmozognak.

Az objektív pöttyösödés ugyanez, csak itt nem direkt fotózzuk a falon levő lézer-hangyákat, hanem azt egy másik felületre vetítjük. Például egy ccd szenzorra, de objektív nélkül, vagy egy másik felületre, és ezt fotózzuk le. Értelemszerűen a második felületet fotózva már hiába változtatjuk a kamera pozícióját, a mintázat nem fog változni, mert az a lézer - első felület - második felület rendszerben fix. 

Meg is szántam én a foltos,
pettyezett kis petymeget,
mert nem tudja, jaj, a petymeg,
oldalában kajla hegynek –
Mennyi egy meg egy meg egy meg egy?
K.A.F.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése