2020/08/11

Böli-park, gondolatok a vadászatról és böli-filmek

Bő-lények szűk-ségben.

A Vadászat alapelvei. (hagyd nyugodtan szólni a háttérben, úgyis mikor hallgattad utoljára?) 
A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna.
Szögezzük le mindjárt, mi Grimpixszel, a vadászat majdnem minden formáját megvetjük, a vadászokat meg szinte kivétel nélkül elcseszett gyerekkorú, és/vagy lelkileg sérült pöcsöknek tartjuk a XXI. század viszonyai mellett. Nyilván ugyanez a vadász-attitűd teljesen más megítélés alá esne ezer vagy tízezer évvel ezelőtt. Csakhát nem ezer évvel ezelőtt élünk, hanem pont most.
A nyolclábú bölény, az első történelem előtti stop-motion technika :)
De persze nem tagadjuk a vadászat népek-bölcsője-jellegét, kulturális örökségét, a dolog romantikáját, a primitív indíttatást, a zsigeri gyilkos ösztönt mindenre, ami moccan, a fegyvertartás mámorát. Gyerekkorunkban mi is kitépkedtük a bogarak szárnyát és lábát. Irigyeltük Tutajos és Bütyök kalandjait. Nekünk is egybefolyt a csodálatos állatvilág iránti ámulat, a vadászkalandok romantikájával. Csak felnőve, érettebb gondolkodással, képesek vagyunk felülírni magunkban ezt a százezer éves programot, tudjuk a természet hívó szavát a humanizmus kereteibe kanalizálni és nem lírát hazudni az ölés köré. Tudjuk? Dehogy tudjuk! Ez is csak egy hazugság. Mindannyian egy holokauszt elkövetői, vagy cinkos haszonélvezői vagyunk. Embertelen és állathoz is méltatlan körülmények között tartunk állatokat közönyből, kapzsiságból. És nem csupán a haszonállatok nyomorára gondolok, hanem például a kutyára a cég hátsó udvarán, aki kezdetben szedte szét a láncot, de az évek alatt teljesen megtört és a depresszió összes tünetét mutatja, amikor csontot viszek neki...


Na, de legalább nem vagyunk akkora seggfejek, hogy élvezetből, fegyverrel hajkurásszunk szerencsétlen állatokat, akkor, amikor a tél túlélésének nem a bőrök és zsír a feltétele, hanem a Netflix és a WiFike. És most, hogy amúgy is a szobrok alkonya van, ezért megjegyezném, hogy a Filió-patak aljában Széchenyi úr emlékműve kábé akkora idétlenség, mint az Arbeit macht frei felirat alatt egy Mengele szobor (vagy jó na, legyen Mandela, nekem mindegy), oké, persze ez csak egy ilyen írói túlzás, a hangulatkeltés érdekében.



És most zárjuk rövidre, ha János bácsi a kert végében, a budiból kifele jövet, szembefut a macival a málnabokor mellett és jettében belevágja a buci fejébe a kisbaltát, az önvédelem (ilyesmiről ír Tamási is a Harmat és vérben). Még valahol a megelőző csapást is meg tudom érteni, vagy a bosszút, bár állaton bosszút állni, nem vall mélységében tagolt gondolkodásra. De beetetni, lesben állni és trófeáért kilőni a legszebb macit, rókit, nyuszit, bölikét, vagy bármilyen más jószágot, az becstelenség, pózolni az áldozattal, meg már csak simán a véres hab a torkán tortán, vagyis ízléstelenség, de olyat a nem vadászok is szoktak csinálni. Na jól van, azért a kulikitakati challengen tudtunk mosolyogni, pedig az is mekkora egy nagy prosztóság.

Amikor a facebook kibújik a virtualitásból és a széplelkű parkőrök
már a drótkerítés mellé is posztolnak valami motiválót.
hátszegi bölénycsorda nem a legnagyobb és nem is az egyetlen az országban, sőt nem is a legszabadabb. De attól még árnyéka régi önmagának, bár azért mégiscsak egy sikertörténet, hogy úgy az amerikai, mint az európai bölényt (talán három fajból egyet) a kihalás széléről sikerült visszarángatni. (Mondjuk a szinte-kihalást sem egy aszteroida okozta. Hanem például az, hogy a fehérek a bölények levadászásával akartak kibaszni az indiánokkal. Európában meg mindig is túl sokan voltak az emberek. 750 millió... felfogod? Fele is sok lenne. Még a hegyen is sorba kell állni. De azért csak szüljétek tele a Kárpát-medencét, áltassátok magatokat, hogy a ti piszlicsáré tizenötcentisetekkel kardozzátok le a nigériaiak huszonötcentisét.)

A hátszegi böli-park sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, 2000, környékén tartottak nyomorgattak más állatokat is, például két medvét egy akkora ketrecben, amiben szinte megfordulni sem tudtak. De voltak ott még más fogvatartottak is, talán vaddisznó, róka. Most csak bölényeket láttunk, ahhoz képest úri körülmények között. Természetesen nem vagyunk tisztában a park működési nehézségeivel, anyagi helyzetével, de olvastuk, hogy az itt élő állatok immunrendszer szempontjából rosszabbul állnak, mint egy coviddal telibe kapott öregotthon, amin gondolom a beltenyészet sem sokat segít. 

Mellesleg ki emlékszik az általánosból Dragoş-voda, a moldovaiak csodaszarvas-sztorijára? A fickó még valószínűleg nem a futuipizdamăti, hanem bozmeghülyekecske csata-kiáltással dádálta meg a bölényt (ami lehet, hogy inkább őstulok volt), mert az bántotta tán a nő-kutyáit, vagy más forrásban a nőjét (vagy ez a szimbólum nála egykutya), és így keletkezett Moldova. Aminek a címerállata szerintem inkább egy tehénre, legjobb esetben egy bocira hasonlít, de a wiki mégis azt írja, hogy az bölény. Igaz egy másik wiki cikk említi, hogy: az európai bölényt egész a legújabb időig sokszor összetévesztették a vad őstulokkal... ami vicces, mert városi létemre is meg tudom őket különböztetni. Egyik a bölény ugye, a másik meg már nincsen is.


És akkor filmek is legyenek, egyik leggicsesebbre megrajzolt bölényvadászat, amit valaha mozgóképen láthattunk. Ráadásul egy elcsépelt klisé is: this is bölivadászaaaat


De állítólag a bölényugratás bevett vadászati forma volt. Másik nagy bölényjelenet ebben a táncos filmben van, ami legalább képi világában nem annyira giccses, bár a film egészéről erősen megoszlanak a vélemények. Itt-ott gejl na, mindenesetre a sztori olyan történet-ősképre épül, ami az emberrel egyidős, a paradicsomból kiűzetés képe ez, a Pillangó indiánokkal töltött fél éve, az Avatar története, aminek a vége Kafkának a pere és sorolhatnám, hogyan teszi mennyországból pokollá az egyén életét és hogyan darálja le különutas tagjait a sokkal nagyobb egység, a mindenható társadalom...


Sokkal ízlésesebben fényképezett bölényjelenetek a Revenantban vannak, de arról csak gyenge felvétel van a youtubon. De én azt is újranézném, amikor Caprio zsákmányállat máját eszi egy névtelen indiánnal.





Rémálom volt, ahogy a már korábban odaszoktatott szarvas  kijött a tisztásra kukoricát enni, majd magaslesről, távcsöves puskával, 40 méterről lelőtték. Nekem ez mészárlás volt, gyűlöltem. Emlékszem, az első vadászat után, mint kis vadászt, bevittek a vadászházba. Lehúzták a nadrágomat, hasra kellet feküdnöm és egy makkos tölgyfával elverték a seggemet. Ez volt az avatás. Iszonyú volt, sírtam a megaláztatástól. Mindenki azt hitte a meghatottságtól bőgök, hogy igazi vadász lettem, Sosem akartam »férfi« lenni, mint ők  - Bolondvadászat - Hobo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése