2020/08/24

Grimpix legendáriuma - Likaskő - Csaba királyfi űrodüsszeiája és a korondi kargó-kultusz

Az igazi csodaszarvasos kitűző. Csakis tiszta források: xeno és szarvas
- A továbbiakban a Likaskő igaz története következik, csak tiszta forrásból - mondta Grimpix.  (Előzmények a székely stonehengeről itt.) - Szájhagyomány! - s két tenyerének ujjaival szája előtt tátogtatott. - Mert annyi manapság a fakelegend, hogy muszáj néha visszatérni a gyökerekhez. Az eredetlegendához, amikor is az eltéved vadászokat, ezt a két nagykutyát, egy messzi messzi galaxisba csalta a csodapréda, akivel (Jankovics Marcell minden kétséget eloszlatott efelől), nem kérdés, hogy mi lehetett a két vadász célja... 
Hunor és Magor egyetlen máig fennmaradt fényképe csak itt az Utazásokban. Tiszta forrás.
Amúgy hátsó kapun jöhettek mert a Stellarium szerint 10.000 éve Mongóliától Pannóniáig sehol sem látszódott a Szíriusz, csak ie. 6500 tájékán kezdett megjelenni a horizonton.
- Grimpix! A Likaskőről mesélj légyszíves! Legendát ígértél. - szóltam rá, mert kezdett nagyon belemelegedni az eredetmítoszba. - Pedig Asimov is megmondta, hogy a magyarok földönkívüliek - mondta Grimpix kicsit megbántva, hogy így megakasztottam az előadását, de azért nekikezdett:

Tiszta források: xenomorph, tányér
- Történt pedig valamikor húszezer évvel ezelőtt, hogy a szíriuszi asztronauta Csaba esti mulatozás közben felszedett egy leányzót és annak barátnéját s elvitte egy Galaxis körüli körre őket, de hajnal felé elpilledt a sok cucctól s elszunnyadt a volán mellett s égi szekere biza lesodródott a Tejút belső sávjáról, bele az Orion-kar menti susnyásba s ott is a Naprendszer egy eldugott szerencsétlen szegletébe. Végül a Kalonda oldalában található ciheresbe csapódott a csészealja, valamikor évezredekkel ezelőtt.

A környéken lebzselő bogyó- és gombagyűjtögető és azt az út mentén ezeket árusító népség (1 pohár málna 10 RON) eleinte szerterebbent a nagy csindarattára, de aztán mégiscsak a füstölgő roncshoz közelítettek, s hát abból egyszercsak elébújtak a pórul járt űrhajósok. A csajok persze ki voltak meszelve, kisestélyi, szempillaspirál, csillagpor, szupernóvaflitter, meg minden, nem csoda, hogy tündérnek nézték az ősemberek, Csaba, akinek a sisakján szanaszét görbültek az antennák, amit koronának hittek a őslakók, csak körülnézett, kiköpte az egyik kitörött fogát s annyit mondott: Hun vagyok? A majomemberek lélegzetvisszafojtva figyeltek ezt az erdő széléről. Érezték, ahogy a pillanat éppen történelmet ír.

Tiszta források: bébipredator, tányér
Az egyik tündér megigazította miniszoknyáját, végigmérte a totálkáros csészealjat, ami egy nagy lapos tányérra (korond korong) hasonlított leginkább és dühösen csak annyit mondott a barátnéjának: - Tartod! ami szíriuszi nyelven valami olyasmi lehet, hogy a te hibád! A másik letörölte az elkenődött rúzsát és úgy sziszegte vissza: Firtos! - vagyis ribanc! A megszeppent ősemberek itták az istenek szavait és mindent jól megjegyeztek, hogy unokáiknak továbbadhassák

Ezután csak annyi történt, hogy Csaba, megpróbált üzenni a haverjainak, hogy valamelyik jöjjön már utánuk a Csillagösvényen hátha az afterre még visszaérnének, de a a csészealjban minden műszer összetörött s a korond körüli népek még nem hallottak a diódáról, lézerről. Így hát kicsit hosszabb időre voltak kénytelenek berendezkedni. Csaba, aki gyerekkorában sok űrközi túlélő filmet látott, nekiállt pityókát termeszteni, amíg kitalálja, milyen szerkezettel üzenhetne a Szíriuszra. 

Tiszta források: hugz, tányér
Ezalatt a két tündér elfoglalta magát, többnyire veszekedtek, szépítkeztek, egyszóval tündérkedtek fel és alá, a Küküllők és a Nyikó mentén  és ezzel kapcsolatos tevékenységekkel szórakoztatták az itt élő népeket. Főleg Firtost szerették az emberek, mert Tartod többnyire gorombán bánt velük és lézeres epilátorával ijesztgette őket, ha például a neszeszerét babrálták. De Fritos kedves volt, például nekik adta a szemöldökpiercingjét, aminek elveszett a párja, amiről azok azt hitték drágakövet könnyezett. 

Ezalatt Csaba kitalálta, hogy Firtos sminktükréből és Tartod discmanjéből csillagközi távírót tud építeni, ezért nekiállt kifúrni a domb oldalában levő sziklát a csészealj kardántengelyével, hogy majd abba szereli bele a műszert, amivel a Szíriuszt megcélozza, mert még a 3D nyomtatóról se hallottak a Korond körüli népek, mert ez nemhogy műanyagkorszak nem volt, de még kőkorszak is csak jóindulattal. Hanem amikor ki akarta próbálni, Firtos elkezdte keresni a sminktükröt, Tartod pedig a discmant. Hejj lett nagy kiabálás és hisztike, aminek az lett a vége, hogy a drága műszert a vasrúddal összetörték, csak a likas kő maradt meg. Csabának elege lett a luvnyákból, annyit se mondott szevasztok s mérgében gyalog indult haza a Szíriuszra, hogy majd stoppol útközben, ha kikeveredik valami civilizáltabb vidékre.

Korondi kargó-kultusz, kutyafa,
a szíriuszi csészealj-kikötő agyagmásolata
A székelyek azóta is várják a visszatértét. Na, ezért csinálják a korondiak annyira a csészealjakat és tányérokat, mert ezzel emlékeznek meg az isteneikről s ezzel szeretnék visszacsalogatni Csaba királyfit.

Grimpix ekkor elvigyorodott és így folytatta:

- Rossz nyelvek szerint ez mind nem igaz, Csaba lehet, hogy csak egy helybéli nagytermészetű ember volt és egy este mikor különösen komisz volt a kumisz és a galóca füstje vadóc, vitába keveredvén a környékbeli legényekkel valami leányok fölött, azt a próbatételt eszelték ki, hogy lám melyik vitéz tudja kifeszíteni Firtosról s odébb gurítani a Nagy Követ. Hatvannégy székely legénynek törött bele, vagy csorbult ki a micsodája, amikor Csaba felállt, s szólt, hogy fogják meg a heinekenjét, mert most ő következik. S lett nagy csudálkozás, mert csípőjének egyetlen ringásával egyből keresztül is döfte a hatalmas követ s úgy hordozta körbe a vidéken nagy büszkén, mígnem a kakasszótól megijedvén figyelme lelankadt s a Kalonda oldalában nagylábujjára nem ejtette azt.

A székely leányok mind a mai napig ezzel bosszantják a székely legényeket, s úgy emlegetik ezt az esetet, hogy maroknyi székely porlik mint a szikla. Hát így történt igazából. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése