2021/03/15

FLIF, ja nem, már FUIF!

Rendcsinálás közben, a gépen találtam ezt a konvertert, valamikor úgy gondolhattam, ezzel még érdemes lesz foglalkozni. Ez egy rövid kanyar a FLIF irányába. Az van, hogy az akkori szépreményű formátum, mire kipróbáltuk volna, már meg is szűnt. Helyette a FUIF lesz, ha lesz. 

Tehát van egy opensource csodatömörítés, a FUIF. Lehet 10 év múlva ez lesz az a veszteségmentes képformátum, ami mindent meghatároz a számítógépes képmegjelenítésben, de az is lehet, hogy úgy merül el a süllyesztőben, mint az elődje a FLIF. Ha belegondolunk, a JPEG2000-ről is azt hittük, mindent vinni fog, és hát mégsem. 


Fileméret összehasonlítósat játszodtunk már. Mivel az újabb formátumra még nem találtunk használható programocskát, pláne nem GUIt, a régit fogjuk kipróbálni. Ennél az új csak jobb lehet. 

Legyen két fotó, egyik DSLR, a másik Telefonos eredetű. Ezeket mentegetjük különféle formátumokba, hogy összehasonlítsuk ezzel a csodatömörítéssel. A legvégére a JPEG veszteségesét is odatettük, csak a rend kedvéért. 


Úgy tűnik veszteségmentes tömörítésben tényleg jók. Kár, hogy egyetlen program se nyitja meg még ezeket a formátumokat (egy újabb Irfan, mint a miénk, azért már elvileg igen), tehát nem tudhatjuk mi is van benne. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése