2021/03/18

Az ige testté lösz? Az Adobe Flash halott, de mi bebikáztatjuk.

Ha a konkrét megoldás érdekel arra, hogyan lehet a Chromot rábírni a Flash lejátszására 2021. után, akkor ugorj a végére. Vulgárfilozófia allert!
Tűnődsz azon mostanában, hogy a grafomán ember egyfeszt csak ír az internetre, elárasztva azt karakter-ezrekkel nap-mint-nap, nárcisz-vloggerek, wannabe influenszerek tolják ki magukból a megabájtokat, gameplayeket, howtokat, világmegfejtéseket, az eddigi videók különféle újraválogatásait permutálják reakcióvideókká, nagymamák, unatkozó feleségek facebook posztjai, online videobejelentkezés, insta, tiktok, képek kicsimmel, vacsoránk Ibizán, éppen ezt a könyvet olvasom, ilyen kávét iszok mellette  és csak gyűl a kontent, de mi lesz a vége ennek? Egyszer csak az ige testté lössz

Mint Donda professzor törvénye szerint, Lem úr novellájából? Hogy az információ ugyanúgy ekvivalens a tömeggel, mint az energia, és hogyha kellően felsűrűsödik, akkor egyszercsak eléri a kritikus tömeget? És végigszalad a világon a láncreakció fénysebességgel, és ott ahol azelőtt Baróti Sanyika és Molnár Krisztián és Dancsó Péter videói voltak, megjelenik egy pár milligrammnyi atom? És eltűnik minden videó a youtuberól, vimeóról, és eltűnik minden hangoskönyv és televíziós archívum is, és eltűnnek az elektronikus könyvtárak? Üres lesz az Ncore! És már nem fogod találni a fotóidat többé sem a facebookon sem a felhőben. Ha a szekrényből kiveszed a biztonsági vinyódat, azon se lesz már semmi, de ha rázogatod, hallani fogod, hogy valami csöpp por szöszmötöl benne. Testté lett húsz év munkája. És ez a test porból van, tehát porrá válik. Testté lehettek volna a fotóid úgy is, hogy papírra lenagyítod, és akkor túléli a kataklizmát. De pár száz év múlva úgyis elenyészne. És ez a dolgok rendje, hogy nem kell kerülgessük őseink mindennapi kacatjait, így ha egy-kettő előkerül még örülünk is nekik és múzeumokban mutogatjuk. Most mondd meg, 10.000 év múlva ki fogja megmondani, ha csuda folytán túléli egy merevlemezen, hogy egy Ramsay Gordon és egy Elek Zoltán nem pontosan ugyanazt képviseli (mi ezt ma sem látjuk másként)?!

Mert ilyen az, ha nem egy Isten, hanem az ember gyártja az igét. Csak az emberi relációban van bármiféle értelme, abból kikerülve érvénytelen. Információs szingularitás! Na, ettől progresszív Stanislaw Lem, aki nem 2021-ben, hanem 40 éve tette fel magának ezeket a kérdéseket, pont 1981-ben, amikor (a nem kellően bizonyított legenda szerint) Bill Gates azt mondta, hogy 640kb elég kellene legyen mindenkinek.

Ugyanis az van, hogy régóta öli és végül pár hónapja végleg eltemette az Adobe a Flash műfajt. Kész, slusszpassz. Sőt, arról is gondoskodott, hogy akkor is megdögöljön a gépeden a plugin, ha nem frissítettél volna az utóbbi időben. Ezzel ugyan rögtön még nem gyérített az információ sűrűségén, hiszen ezek az adatok továbbra is honlapok millióin léteznek, csupán számunkra tette megjeleníthetetlenné, bár az is valószínű, hogy ezek nagy része lassacskán kihull az informatikai élettérből. 

Ha ez történne a trash-youtubozás tartalmaival, nem is lenne nagy baj, de néha belefutunk olyan oktató, vagy művészi tartalmakba, amit valamikor Flashben álmodott meg a készítője, mert akkor úgy gondolta, ez elég progresszív formátum és mint ilyen, az örökkévalóság várományosa. Na mostantól szevasz ezeknek is!

De persze az internetben az a jó, hogy sok okos embernek áll érdekében az, hogy ne egyből vesszenek el ezek a tartalmak. Magyarul nem találtam segédletet, úgyhogy álljon itt egy, arra az esetre, ha feltétlenül meg akarnál nézni egy Flash animációt Chromeban.

Van egy ilyen, hogy Ruffle. Letöltöd a neked megfelelő plugint. Kicsomagolod valahová. Chromeban megnyitod a bővítményeket (chrome://extensions/ ). Engedélyezed a Developer módot. Megkattintod a Load unpacked linket és kiválasztod a plugin könyvtárát (amit az imént töltöttél le és csomagoltál ki). És tádám, feltámadt a Flash. 

Csak aztán nehogy úgy járjunk, mint Kosztolányi elbeszélésében, Hrussz Krisztina csodálatos látogatásában.  (itt olvashatod, itt meg hallgathatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése