2021/03/31

Saját raszter

A Halftone Pro betűraszterei

A halftone módszer lényege, hogy egy (vagy néhány tintával) nagy szín és  tónustartományt lehet lefedni. Van erre más technológia is (mi is most nyaltuk a netről), például a woodburytype, de nagy példányszámok esetében nem életszerű azt használni. Szóval egyetlen fekete tintával, a raszterpontok amplitúdójának (vagy frekvenciájának) a modulálásával nemcsak 50 szürke árnyalat jeleníthető meg, hanem 100 is. Ha a teljes CMYK színteret nézzük, akkor elvileg 100.000 színünk lenne, de az óvatosabb becslés is 16.000 szín. 

HP - csillag-raszter
A színes nyomtatók ettől csöppet eltérőbben működnek, több tintát is használhatnak, pl. szürkét és világosabb színeket, de akár 12 eltérő festéket is (a jobb fedettség érdekében) de most nem erről lesz szó. 
A saját békejel-raszterrel szeszélyesen működik, pár SVG-t kipróbáltunk, mire ennyire sikerült

Persze akkor is volt raszter, amikor még nem létezett a számítógép és a profi RIP eljárások, film és CTP levilágítók, vagy digitális nyomdagépek. Erről ma már sajnos alig találni valamit, itt érdemes elolvasni, hogyan készült a raszterpont az ántivilágban. Tehát raszterpontokkal nyomtatunk és azoknak az alakja, mérete a legjobb szín és tónusvisszaadást szolgálja, de úgy, hogy lehetőleg ne zavarjon a nyomaton a jelenlétük (homogén felületek legyenek, ne durva raszteresek, pláne ne moirésak).  Több bevett forma létezik, a RoundSquare formát említettük is, de mi most alternatív raszterekről beszélünk tovább.  

HalftonePro csillag-rasztere

Na jó, egyetlen egy esetben tudom elképzelni, hogy szükség legyen egy saját raszterformára. Olyan óriásplakáton, amit közelről és távolról is lehet nézni, így a közeli nézetben, amikor a teljes egészet már nem fogja át a tekintet, a raszter alakjával lehet egy újabb jelentésréteget mutatni. Monitoron a halftone igencsak modoros kifejezési eszköz lenne, de persze ott is meg lehet próbálni.

HalftonePro kereszt-rasztere

Nagy munkát nem fektetünk bele a szemléltetésbe, így is több órát eltököltünk a módszer megértésével és reprodukálásával. Ez és ez a link inspiráltak, ott olvasd el, ha érdekel, nem írjuk le még egyszer mi is. Sajnos nem tökéletes és erősen képfüggő. Nehezen viseli a 0 és 100% körüli értékeket (durván, átmenet nélkül levágja a tónust).

Saját anarchia-raszter

Isten tudja már, milyen raszter

Ha nem akarsz sokat monyolni, akkor inkább a Halftone Pro online cucca lehet a jó megoldás, az eddigi képeket mind azzal csináltuk, a program saját beépített rasztereivel és az általunk feltöltött raszterformákkal is. Enged némi beavatkozást is az eredménybe, raszterelhelyezés, kép-kontraszt, színek, mindenképpen megér egy próbát. 

Ugyanakkor a PS módszerrel tett kísérleteink nem a legfényesebbek, itt van például a bébihitler és a kanhitler. 

PS svasztika-raszter

PS svasztika-raszter

Ezt a HalftonePro sokkal de sokkal szebben megcsinálja. 

HalftonePro saját horogkereszt-raszter

De viszont volt egy másik ötletünk is, amit a HalfTonePro nem volt képes megcsinálni. A raszterek logikájából következik, hogy például egy 10 százalékos raszter a 90 százalékos inverze (kivéve az euklideszit), tehát adja magát, hogy az Escher-féle mozaikolás (tessellation ) is lehetne egyfajta raszter. 

Grimpix escheri próbálkozása

Mondjuk nem csekély meló az eredetit úgy átalakítani, hogy végteleníthető legyen (apró dőlésszögek és egyenetlenségek miatt). De ami problémásabb, hogy az ilyen patternet nem kifejezetten raszterpontként kezeli a PS, kevés beleszólásunk van a mintázatba, így gyakorlatilag különböző képeken különböző eredményre számíthatunk. A képeken jobboldalt a kinagyított (ál)raszterszerkezet látható.

PS - fekete-fehér madaras pszeudo-escher-raszter

PS - halas-madaras pszeudo-escher-raszter

PS - fekete-fehér madaras pszeudo-escher-raszter

PS - pszeudo-escher-raszter

PS - pszeudo-escher-raszter


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése